History Quiz (Evening) for SSC CGL 2016

Q1. With which event did
the Civil Disobedience Movement started?
A) Protesting high land
Revenue
B) Boycotting foreign
clothes
C) Prohibition of wine
D) Breaking salt law
Ans.(d)
Q2. Consider the
following statements:
1. Dr. Rajendra Prased
persuaded Mahatma Gandhi to come to Champaran to investigate the problem of
peasants.
2. Acharya J.B.
Kripalani was one of the Mahatma Gandhi’s colleagues in his Champaran
Satyagraha.
Which of the
Statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 only 
(b) 2 only 
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans.(b)
Q3. The leader of the
Bardoli Satyagraha (1928) was____
(a) Sardar Vallabhbhai
Patel 
(b) Mahatma Gandhi 
(c) Vitthalbhai Patel
(d) Mahadev Desai
Ans.(a)
Q4. The first Indian
Factory Act (1881) was passed by____
(a) Lord Curzon  
(b) Lord Wellesley 
(c) Lord Cornnwallis
(d) Lord Ripon 
Ans.(d)
Q5. Who was the leader
of Champaran Indigo Movement?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Birsa Munda 
(c) Baba Ramchandra
(d) Ram Singh
Ans.(a)
Q6. Who founded All
India Harijan Sevak Sangh?
(a) B.R. Ambedkar 
(b) Mahatama Gandhi
(c) Jay Prakash
Narayan 
(d) Raj Narayan
Ans.(b)
Q7. Who wrote the famous
drama ‘Neel Darpan’, which depicted the agony of the indigo cultivators and
brutality of the planters?
(a) Harish Chandra
Mukherji
(b) Dinbandhu Mitra
(c) Sisir Kumar Ghosh
(d) Ram Gopal Ghosh
Ans.(b)
Q8. The first All India
Trade Union Congress (AITUC) was founded in 1920 by___
(a) N.M. Joshi
(b) Purushottamdas Thakurdas
(c) V.V. Giri
(d) Shyama Prasad
Mukherji
Ans.(a)
Q9. The split between
the Extremists and Moderates came up in the open at the Surat Congress session
in the year____
(a) 1905
(b) 1906
(c) 1907
(d) 1910
Ans.(c)
Q10. With reference to
the colonial rule in India, consider the following events:
I. Morley-Minto Reforms
Act
II. Transfer of the
capital from Calcutta to Delhi
III. First Worl War
IV. Lucknow Pact
The correct
chronological order of these events is:
(a) II-I-III-IV
(b) I-II-III-IV
(c) II-I-IV-III
(d) I-II-IV-IV
Ans.(b)
Q11. Who of the
following was a founder of the Bharat Naujawan Sabha in 1926?
(a) Lale Lajpat Rai
(b) Sardar Bhagat Singh
(c) Lala Hardayal
(d) Sohan Singh Bhakhna
Ans.(b)
Q12. Other than Annie
Besant, who among the following also launched Home Rule Movement in India?
(a) Aurobindo Ghosh
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Gopal Krihna Gokhle
(d) Moti Lal Nehru
Ans.(b)
  
Q13. Which one of the
following pairs is not correctly matched?
(a) Partition of
Bengal     _____ 1905
(b) Foundation of Muslim
League    _____ 1906
(c) Surat Split      _____ 1907
(d) Transfer of India’s
Capital from Calcutta to Delhi _____ 1909
Ans.(d)
Q14. Who of the
following revolutionaries set up the United India House in the USA?
(a) Ramnath Puri and Vir
Savarkar
(b) Taraknath Das and
G.D. Kumar
(c) Lala Hardayal and
Bhagat Singh
(d) Harnam Singh
Ans.(b)
Q15.Who was the
founder-editor of the famous newspaper Kesari during the National struggle?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Jawaharlal
Nehru 
(c) Lokmanya Tilak 
(d) Muhammad Iqbal

Ans.(c)


 

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?