Cloze Test Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 28 September

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 



Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 Cloze Test Questions with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-5): In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of alternative given. 
He dropped off to sleep. The cigarette (i)____________ of his mouth and burnt a great black hole in his only shirt. The (ii) ________ of the burn awoke him, and he got up, cursing under his breath, and (iii)________ in the dark for a needle in order to sew up the hole. Otherwise his wife (iv)__________see it in the morning and would hag away at him for a couple of hours. But he (v)_________ find a needle. He fell asleep again. 
Q1. The cigarette ___________ of his mouth and burnt a great black hole
twisted out
slipped out
flapped
flipped out
Solution:
Twist out: to remove something from something by twisting. Slip out: to leave or become removed from some place gradually, easily, or without being noticed. Flap: to wave something. Flip out: to lose control of oneself. Fitting in the context, option B is the appropriate choice.
Q2. The ________ of the burn awoke him, and he got up, cursing under his breath
din
clamour
smart
appeasement
Solution:
Din: a loud, unpleasant, and prolonged noise. Clamour: a loud and confused noise Smart: sharp stinging pain. Appeasement: the state of being satisfied. Fitting in the context, option C is the appropriate choice.
Q3. ________ in the dark for a needle in order to sew up the hole
fumbled
jumbled
tumbled
creeped
Solution:
Fumble: to feel around awkwardly, esp. with your hands. Jumble: mix up in a confused or untidy way. Tumble: fall suddenly, clumsily, or headlong. Creep: move slowly and carefully in order to avoid being heard or noticed. Fitting in the context, option A is the appropriate choice.
Q4. Otherwise his wife __________ see it in the morning and would hag away at him
will
would
should
can
Solution:
Justifying the tense of the passage, option B is the correct choice.
Q5. But he _________ find a needle
might not
had not
could not
would not
Solution:
‘Could not’ is used to imply that someone was unable to do something. Fitting in the context, option C is the appropriate choice.
Directions (6-10): In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of alternative given. 

A male jackdaw’s (vi)___________ behavior is astonishingly human. All his movements are consciously ___________and his proudly reared head and neck are permanently in a state of self-display. He provokes the other jackdaws continually _______ the female jackdaw is looking on and he purposefully becomes ____________in conflicts with otherwise deeply respected superiors. Above all, he seeks to _______ his loved one with the possession of a potential nesting site, from which he drives all other jackdaws, irrespective of their rank. 

Q6. A male jackdaw’s _____________ behavior is astonishingly human
friendship
frenzy
courtship
maniac
Solution:
Frenzy: intense usually wild and often disorderly compulsive or agitated activity. Courtship: the behavior of male birds and other animals aimed at attracting a mate. The whole concept of the passage justifies the usage of option C.
Q7. All his movements are consciously ___________
stained
strained
uncontrived
contracted
Solution:
Strained: done or produced with excessive effort. Fitting in the context, option B is the appropriate choice.
Q8. He provokes the other jackdaws continually _______ the female jackdaw is looking on
yet
as
if
and
Solution:
‘If’ is the correct conjunction to use.
Q9. He purposefully becomes ____________in conflicts with
apathetic
distant
neutral
embroiled
Solution:
Embroiled: deeply involved in trouble, conflict or argument. Fitting in the context, option D is the appropriate choice.
Q10. Above all, he seeks to _______ his loved one with the possession of a potential nesting site
express
impress
utter
ingest
Solution:
Fitting in the context, option B is the appropriate choice.
Directions (11-15): In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of alternative given. 

A (xi)__________ is made, not born. The process begins when someone hits upon a bright new way of stating a (xii)__________ experience. At that point the remark is an (xiii)__________. But it is particularly (xiv)__________ as well as catchy, the saying receives wide circulation as verbal coin. Soon it is likely to be (xv)__________ from overwork. 

Q11. A __________ is made, not born
nuance
coinage
cliché
current
Solution:
Cliché: a phrase or opinion that is overused and betrays a lack of original thought. Hence option C fits in the context.
Q12. The process begins when someone hits upon a bright new way of stating a __________ experience
common
social
mental
rational
Solution:
Option A fits in the context.
Q13. At that point the remark is an ________
epigram
epitaph
epilogue
epicenter
Solution:
Epigram: a pithy saying or remark expressing an idea in a clever and amusing way. Hence option A fits in the context.
Q14. But it is particularly ________ as well as catchy,
vague
apt
ingenuine
emotional
Solution:
Apt: appropriate or suitable in the circumstances.
Hence option B fits in the context.Epigram: a pithy saying or remark.
Q15. Soon it is likely to be __________ from overwork
judge
suffering
overlooked
inducing
Solution:
Option B fits in the context.

                                                                      


You may also like to read: 


 
RRB-JE