Cloze Test Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 23 November

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 English Cloze Test Questions with detailed solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

 

 

Directions (1-5): In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of alternative given. 
 
A few miles before reaching Rangdum we passed a camping site with a few tents (i)_________on the green grass by an aquamarine stream. As we (ii)_________ a monastery built on top of a hill in a wide valley, the sunlight (iii)_________ turned the mountains behind the monastery into a colour palette of beige and brown. When I stood at the monastery I found that the sun (iv) __________ aflame the trough formed by the slopes of two mountains. I tried capturing it on my phone camera but it was too (v) ________ a spectacle for a small device to do justice to it. 
 
Q1. We passed a camping site with a few tents _________on the green grass
stood
pitched
griped
hold
Solution:
Pitch: to erect and fix firmly in place. Gripe: complain about something in a persistent, irritating way.
Q2. As we _________ a monastery built on top of a hill
appreciated
approved
anticipated
approached
Solution:
Approach: come near or nearer to (someone or something) in distance or time.
Q3. The sunlight _________ turned the mountains behind the monastery into a colour palette of beige and brown.
at dusk
at the dusk
in dusk
in the dusk
Solution:
Dusk: the time before night when it is not yet dark “At dusk” is the correct grammatical impression with apt preposition ‘at’.
Q4. When I stood at the monastery I found that the sun __________ aflame the trough formed by the slopes of two mountains.
set
rose
had set
had rose
Solution:
As the reference to ‘Dusk’ has been made in the previous part of the passage, the usage of “sunset” instead of “sunrise” can be easily assumed. Moreover, when two incidents occur in the past simultaneously, the first incident is expressed in “Past Perfect Tense” i.e. had + V3. Hence option C is correct.
Q5. But it was too ________ a spectacle for a small device to do justice to it.
petite
plebeian
midget
grand
Solution:
Petite: small, delicate, and dainty. Plebeian: crude or coarse in manner or style. Midget: very small. Grand: magnificent and imposing in appearance, size, or style. The subsequent part of the passage says “for a small device to do justice to it” which only implies the “grand” view of the sunset. Hence option D is correct.Directions (6-10): In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of alternative given. 

Investigation into the 1984 riot cases has been severely (vi)___________ by the fact that large sections of the police (vii)_______ with the rioters, who included Congress functionaries and supporters. The slow judicial process was made even more (viii)___________ by manipulated investigation and (ix)________ prosecution. This is just one instance of how influential men have managed to (x)________ the law.
 
Q6. Investigation into the 1984 riot cases has been severely___________ by the fact
emended
hampered
extricated
spurred
Solution:
Hamper: to prevent someone doing something easily. Extricate: free (someone or something) from a constraint or difficulty. Spur: to encourage an activity or development or make it happen faster. The other three words except for “hampered” don’t fit in the frame of “severely” neither do they fit in the context.
Q7. That large sections of the police __________ with the rioters, who included Congress functionaries and supporters.
framed
precluded
connived
combat
Solution:
Preclude: prevent from happening; make impossible. Connive: secretly allow (something immoral, illegal, or harmful) to occur. The beginning as well as the ending of the passage clearly indicates the connivance of the large sections of Police in the case.
Q8. The slow judicial process was made even more ___________ by manipulated investigation
excruciating
clement
moderated
conspicuous
Solution:
Excruciating: very embarrassing, awkward, or tedious. The other three words except for “excruciating” have an affirmative meaning which doesn’t go well with the unpleasant essence of the passage. Hence option A is correct.
Q9. And ________ prosecution.
elegant
impromptu
influential
shoddy
Solution:
Shoddy: badly made or done. Hence option D is the most appropriate choice.
Q10. This is just one instance of how influential men have managed to ___________ the law.
confront
evade
diminish
deduce
Solution:
Evade: escape or avoid (someone or something), especially by guile or trickery. As the investigation has been called ‘hampered’ in the beginning of the passage thus creating possibilities to escape from the law. Hence only option B fits in the context.
Directions (11-15): In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of alternative given. The last decade has been (xi)__________ for management education and development. When the economies of most western countries were (xii)______ in the early 1980’s there were (xiii)________ cuts both in corporate training and in higher education. During the boom years of the mid 1980’s there were some (xiv)_____ in both areas. In the early 1990’s industrialized countries were in the (xv)_________ of another severe recession and a critical retrenchment was to be reasonably expected throughout the training world.

 
Q11. The last decade has been __________ for management education and development.
inexplicable
paradoxical
parochial
pugnacious
Solution:
Inexplicable: unable to be explained or accounted for. Paradoxical: a situation or statement seeming impossible or difficult to understand because it contains two opposite facts or characteristics. Parochial: having a limited or narrow outlook or scope. Pugnacious: eager or quick to argue, quarrel, or fight. Option B is the correct choice in terms of subsequent part of the passage and for its formal usage. Hence option B fits in the context.
Q12. When the economies of most western countries were _________ in the early 1980’s
gearing
escalating
faltering
soaring
Solution:
Falter: become weak or less effective. Option C is the correct usage as the subsequent part of the passage including early 1980’s and mid 1980’s denotes a difference in earlier and later conditions. Mid 1980’s has been called boom years which clearly displays early 1980’s poor condition, hence ‘faltering’ is the correct choice. Hence Option C fits in the context.
Q13. There were __________ cuts both in corporate training and in higher education.
judicious
rebellious
deep
severe
Solution:
The noun ‘cut’ which means a reduction in amount/size justifies the usage of adjective ‘severe’ with it which means (of something bad or undesirable) very great; intense. Hence Option D fits in the context.
Q14. During the boom years of the mid 1980’s there were some __________ in both areas.
reactions
slashing
pro-activity
curiosity
Solution:
Reaction: something done, felt, or thought in response to a situation or event while Proactivity or proactive behavior by individuals refers to anticipatory, change-oriented and self-initiated behavior in situations. Moreover ‘some’ will take a plural noun after it and hence option A fits in the context.
Q15. . In the early 1990’s industrialized countries were in the ___________ of another severe recession
area
grip
context
mood
Solution:
Grip: a firm hold; a tight grasp. Hence Option B is the correct choice.

                                                                      

You may also like to read:
  

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD