Civics Quiz For SSC CHSL And FCI Exam 2015

1.Who is a Chief Minister?
(a) Deputy Prime Minister
(b) The leader of the Union Territory
(c) The Leader of the Legislative Assembly in a State
(d) None of the above
2.Who elects the Prime Minister?
(a) The people 
(b) The President
(c) The Parliament 
(d) All of the above

3.The President of India is elected by:
(a) The members of Parliament
(b) The Members of Legislative Assemblies
(c) Both 
(d) Neither

4.The judges of the Supreme Court are appointed by
(a) The Prime Minister of India
(b) The Chief Justice of the Supreme Court
(c) The President of India 
(d) The Indian parliament

5.When the President can declare emergency?
(a) When there is a breakdown of the constitutional machinery
(b) When security of India is threatened
(c) When financial stability is endangered
(d) Any or all of the above

6.Who is the Supreme Commander of the Armed Forces in India?
(a) The Prime Minister 
(b) The Commander-in-chief
(c) The President of India 
(d) Minister of Defence

7.Who Presides over the Rajya Sabha?
(a) The President of India 
(b) The Speaker of Lok sabha
(c) The Vice-President 
(d) None of them

8.Which body makes laws?
(a) The President 
(b) The Prime Minister
(c) The Parliament 
(d) The Supreme Court

9.In whom is the real power invested in India?
(a) The President 
(b) The Prime Minister
(c) Chief Justice of the Supreme Court
(d) All of them together

10.What are the essential elements of a republic?
(a) Independence 
(b) Sovereignty
(c) Democracy 
(d) All of the above

Answers key ……
1:C
2:C
3:B
4:C
5:D
6:C
7:C
8:C
9:B
10:D

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?