Chemistry Quiz – Part II

1. The gas used to extinguish fire is —
(A) Neon
(B) Nitrogen
(C) Carbon dioxide
(D) Carbon Monoxide


2. In which of the following activities Silicon Carbide is used ?
(A) Making cement and glass
(B) Disinfecting water and ponds
(C) Making castes for statues
(D) Cutting very hard substances

3. The element common to all acids is —
(A) Oxygen
(B) Hydrogen
(C) Nitrogen
(D) Sulphur

4. Gobar gas contains mainly —
(A) Methane
(B) Carbon dioxide
(C) Butane
(D) Carbon Monoxide

5. The most malleable metal is —
(A) Silver
(B) Gold
(C) Aluminium
(D) Sodium

6. Tetraethyl lead is used as —
(A) Mosquito repellent
(B) Pain Killer
(C) Fire extinguisher
(D) Petrol additive

7. Which of the following is used in beauty parlours for hair setting ?
(A) Phosphorus
(B) Sulphur
(C) Chlorine
(D) Silicon

8. Which of the following is a non-metal that remains liquid in room temperature ?
(A) Bromine
(B) Chlorine
(C) Helium
(D) Phosphorus

9. From which mineral is radium obtained —
(A) Limestone
(B) Haematitie
(C) Pitchblende
(D) Rutile

10. What is laughing gas ?
(A) Carbon dioxide
(B) Sulphur dioxide
(C) Nitrogen Dioxide
(D) Nitrous oxide

11. Which of the following is used as a material for making protective windows in space probes ?
(A) Steel
(B) Graphite
(C) Tungsten
(D) Diamond

12. Which form of phosphorus is used in safety metals?
(A) Red Phosphorus
(B) White Phosphorus
(C) Yellow Phosphorus
(D) Black Phosphorous

13. Stainless steel is an alloy of —
(A) Iron, Carbon and Nickel
(B) Iron and Manganese
(C) Iron, Chromium and Zinc
(D) Iron, Chromium and Nickel

14. Which of the following is not correctly matched ?
(A) Galena : Lead Sulphide
(B) Green vitriol : Copper sulphate
(C) Plaster of Paris : Calcium sulphate
(D) Calomel : Mercurous Chloride

15. Which of the following metals forms an amalgum with other metals ?
(A) Lead
(B) Tin
(C) Zinc
(D) Mercury

Answers:
1. (C)
2. (D)
3. (B)
4. (A)
5. (B)
6. (D)
7. (B)
8. (A)
9. (C)
10. (D)
11. (D)
12. (A)
13. (D)
14. (B)
15. (D)

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

60 Comments

  1. koi hai kya jo ssc ldc ki information dega descriptive test ke bare me

  2. Hehehe Nhi yar Office fir prahi toh ane ka time nhi milta!
    Bs post parhke chlta jata hu 😉

  3. Why are people advised not to stand near fast moving train?

    Ans: When train moves with high speed it creates region of lower pressure . This low pressure push man towards the train

  4. Q))
    Why are holes made in huge hoardings? Explain their usefulness.??

    Ans: Holes are made in huge hoardings to reduce air pressurecausing it to flutter or blown away.

  5. If we release a stone and a leaf from the same height and at the same time then which will reach to the ground first?

  6. Stone have huge mass.if v compare it to leaf…so I think stone,,bt shayad kahi Padha tha both will.come.together…on ground

  7. Yeah…maine b yae socha …ek din galti se science ki class me li thi

  8. for which post?

    u can check the notification of FCI for that….

    if u r giving asst. manager (general) or asst.manager (depot) then u need to appear for only 1 paper… otherwise 2 or 3 papers for other positions..

  9. Arey missing thodi hai..aaj jayegi evening me…subah se aae ne hai..bsy hogi

  10. Han might b ho gaya ho…let.c kab aayegi sa pe..ek msg kr do upar ja k wo convo padhti hai using pe reply kr degi

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD