Chemistry Quiz For SSC Exams 2019 : 5th October

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. What is the largest component of lower atmosphere, by total volume?
(a) Oxygen
(b) Nitrogen
(c) Helium
(d) Water Vapour
S1.Ans.(b)
Sol. By volume, Nitrogen is the largest component of the lower atmosphere.
Q2. Acetic Acid is another name for which of the following?
(a) Vinegar
(b)Baking Soda
(c) Copper Sulphate
(d) Magnesium Oxide
S2.Ans.(a)
Sol. Acetic acid is also known as vinegar.
Q3. The reaction of Copper Sulphate and Iron produces Iron Sulphate and __________.
(a) Vinegar
(b)Ash
(c) Baking Soda
(d) Copper
S3.Ans.(d)
Sol. The reaction of Copper Sulphate and Iron produces Iron Sulphate and Copper. It is a single displacement reaction.
Q4. A __________ thread is actually stronger than a steel wire.
(a) Wool
(b) Cotton
(c) Jute
(d) Nylon
S4.Ans.(d)
Sol. Nylon is an artificial fibre. It has high tensile strength, stiffness, excellent heat deflection temperature, and superior abrasion and wear resistance. Nylon thread is actually stronger than a steel wire.
Q5. The process of depositing a layer of any desired metal on another material by means of electricity is called ___________.
(a) Electroplating
(b)Galvanisation
(c) Rusting
(d) Crystallisation
S5.Ans.(a)
Sol. Electroplating is the process of plating(depositing) one metal onto another by means of electricity, most commonly for decorative purposes or to prevent corrosion of a metal.
Q6. Heat is transmitted from higher temperature to lower temperature through the actual motion of the molecules in –
(a) Conduction
(b) Convection
(c) Radiation
(d) Both conduction and convection
S6. Ans.(b)
Sol. In the convection process, heat is transferred in the liquid and gases from a region of higher temperature to a region of lower temperature. Convection heat transfer occurs partly due to the actual movement of molecules or due to the mass transfer.
Q7. Silver gets corroded due to ________________ in air.
(a) Oxygen
(b) Hydrogen Sulphide
(c) Carbon dioxide
(d) Nitrogen
S7. Ans.(b)
Sol. Silver react with Hydrogen Sulphide in air to form Silver Sulphide. This is corrosion of silver.
Q8. Which of the following is a radioactive element?
(a) Cobalt
(b) Uranium
(c) Argon
(d) Chromium
S8. Ans.(b)
Sol. Uranium is a radioactive element. Uranium is a chemical element with symbol U and atomic number 92.
Q9. The ‘solid waste’ is also known as
(a) Sedge
(b) Toxic waste
(c) Sludge
(d) Scrubber
S9. Ans.(c)
Sol. Sewage sludge refers to the residual, semi-solid material that is produced as a by-product during sewage treatment of industrial or municipal wastewater.
Q10. The antiparticle of an electron is –
(a) Positron
(b) Proton
(c) Alpha particles
(d) Beta particles
S10. Ans.(a)
Sol. Every type of particle has a corresponding antiparticle, for example; the positron is the antiparticle of the electron. the antiproton is the antiparticle of the proton. the antineutron is the antiparticle of the neutron. the antineutrino is the antiparticle of the neutrino.

 


                           Crack SSC CGL 2019 Exam
 
SSC CPO 2019 Exam | 13th June Shift 2 | CGL 2019 Reasoning Solution

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD