Chemistry Quiz For SSC Exams 2019 : 19th October

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The poisonous gas accidentally released in Bhopal Gas Tragedy is –
भोपाल गैस त्रासदी में गलती से किस जहरीला गैस का रिसाव हुआ था?
(a) Methane/ मीथेन
(b) Nitrous Oxide/ नाइट्रस ऑक्साइड
(c) Methyl Isocyanate/ मिथाइल आइसोसाइनेट
(d) Cyanogen/सियानोजेन
S1. Ans.(c)
Sol. Bhopal gas tragedy occured on the night of 2–3 December 1984 at the Union Carbide India Limited (UCIL) pesticide plant in Bhopal, Madhya Pradesh. Over 500,000 people were exposed to methyl isocyanate (MIC) gas and other chemicals leaked from UCIL.
Q2. Release of which among the following is the primary reason for depletion of the ozone layer?
निम्नलिखित में से कौन सा स्राव ओजोन परत को कम करने का प्राथमिक कारण है?
(a) Nitrous oxide / नाइट्रस ऑक्साइड
(b) Hydrogen dioxide / हाइड्रोजन डाइऑक्साइड
(c) Chlorofluro carbon / क्लोरो फ्लो यूरो कार्बन
(d) Carbon monoxide / कार्बन मोनोऑक्साइड
S2. Ans.(c)
Sol. The Chlorofluro carbon formed by chlorine, fluorine and carbon. They are often used as refrigerants, solvents, and for the manufacture of spongy plastics. It is the primary reason for depletion of the ozone layer.
Q3. Which of the following molecules is joined by a double covalent bond?
निम्नलिखित में से कौन से अणु द्विगुण सहसंयोजक बंधन द्वारा जुड़ते हैं?
(a) Cl2
(b) O2
(c) N2
(d) He
S3. Ans.(b)
Sol. Oxygen atom is joined by double covalent bond.
Q4. The common name of sodium tetraborate decahydrate is _____.
सोडियम टेट्राबोरेट डेकाहाईड्रेट का सामान्य नाम _____ है।
(a) Epsom salt/ रेचक नमक
(b) Gypsum/ जिप्सम
(c) Borax / बोरेक्स
(d) Galena/ गलीन
S4. Ans.(c)
Sol. The common name of Sodium Tetraborate Decahydrate is Borax.
Q5. Who invented Antibiotics?
एंटीबायोटिक्स का आविष्कार किसने किया?
(a) Joseph Lister/यूसुफ लिस्टर
(b) William Harvey/विलियम हार्वे
(c) Robert Knock/रॉबर्ट नॉक
(d) Alexander Fleming/सिकंदर फ्लेमिंग
S5. Ans.(d)
Sol. Antibiotics also called antibacterials, are a type of antimicrobial drug used in the treatment and prevention of bacterial infections. Alexander Fleming invented Antibiotic.
Q6. The Chemical formula of Methanol is _____.
मेथनॉल का रासायनिक सूत्र _____ है.
(a) C2H5OH
(b) CH3(OH)2
(c) CH3OH
(d) CH4OH
S6. Ans.(c)
Sol. Methanol is the simplest alcohol, being only a methyl group linked to a hydroxyl group. It is a light, volatile, colorless, flammable liquid with a distinctive odour very similar to that of ethanol (drinking alcohol). However, unlike ethanol, methanol is highly toxic and unfit for consumption. Chemical formula of Methanol is CH3OH.
Q7. ___________ Gases absorb long wave (infrared) radiation from the earth and emit it again towards the earth.
___________ गैसें पृथ्वी से दीर्घ तरंग (अवरक्त) विकिरण को अवशोषित करती हैं और इसे फिर से पृथ्वी की ओर फेंकती हैं
(a) Hydrogen /हाइड्रोजन
(b) Nitrogen/नाइट्रोजन
(c) Carbon dioxide/कार्बन डाइऑक्साइड
(d) Ozone/ओजोन
S7.Ans.(c)
Sol. A greenhouse gases are combination of gases in an atmosphere that absorbs and emits radiation within the thermal infrared range. This process is the fundamental cause of the greenhouse effect.The main Greenhouse Gases are Carbon di oxide, Methane, Ozone, Water vapour etc.
Q8. Metals react with sodium hydroxide to produce ___________.
धातु, सोडियम हाइड्रोक्साइड के साथ प्रतिक्रिया कर ___ का उत्पादन करती है.
(a) Oxygen gas/ ऑक्सीजन गैस
(b) Sodium/ सोडियम
(c) Water/पानी
(d) Hydrogen gas/हाइड्रोजन गैस
S8.Ans.(d)
Sol. Sodium hydroxide reacts with metal to release hydrogen gas. The metal takes the oxygen atom from sodium hydroxide, which in turn takes the oxygen atom from the water, and releases the two hydrogen atoms. The reaction thus produces hydrogen gas.
Q9. Which base is present in lime water?
चूने के पानी में कौन सा क्षार होता है?
(a) Sodium hydroxide/ सोडियम हाइड्रॉक्साइड
(b) Magnesium hydroxide/ मैग्नेशियम हायड्रॉक्साइड
(c) Calcium hydroxide/ कैल्शियम हाइड्रॉक्साइड
(d) Ammonium hydroxide/ अमोनियम हाइड्रॉक्साइड
S9.Ans.(c)
Sol. Calcium hydroxide base is present in lime water.
Q10. Chemical formula for Sulphurous acid is:
सल्फ्यूरस एसिड का रासायनिक सूत्र क्या है?
(a) H2SO4
(b) H2SO3
(c) H3SO3
(d) H3SO4
S10. Ans.(b)
Sol. Sulfurous acid is the chemical compound with the formula H₂SO₃.

                                   Crack SSC CGL 2019 Exam


       SSC CPO PRE 2019 | English | SSC CGL Pre 2018 10th June Shift 3

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD