Chemistry Questions for SSC CGL EXAM

Q1. A process of very slow regulated cooling is known as—
(a) Quenching 
(b) Sedimentation 
(c) Annealing 
(d) Diffusion 
Ans.(c) 

Q2. Alkali metals belong to which block? 
(a) s-block 
(b) p-block 
(c) d-block 
(d) f-block 
Ans.(a)

Q3. Corrosion of a metal occurs at the— 
(a) Anode 
(b) Cathode 
(c) Both anode and cathode 
(d) None of the above 
Ans.(a)

Q4. The difference between isotopes of an element is due to the presence of a different number of—
(a) Protons 
(b) Neutrons 
(c) Electrons 
(d) Photons 
Ans.(b)

Q5. Which of the following does not belong to the halogen family? 
(a) Chlorine 
(b) Fluorine 
(c) Bromine 
(d) Morphine 
Ans.(d)

Q6. The carbon-carbon bond length is shortest in—
(a) Ethane 
(b) Ethylene 
(c) Benzene  
(d) Acetylene 
Ans.(d)

Q7. What is the commercial name for calcium hydride? 
(a) Lime 
(b) Hydrolith 
(c) Slaked lime 
(d) Calgon 
Ans.(b) 

Q8. Which of the molecular formula of phosphorus? 
(a) P1
(b) P2
(c) P3
(d) P4
Ans.(d)

Q9. A catalyst—
(a) Alters the velocity of a reaction 
(b) no change in the velocity of a reaction 
(c) Decreases the velocity of a reaction 
(d) Starts a reaction 
Ans.(a)

Q10. Which of the following cannot be purified by sublimation? 
(a) Iodine 
(b) Camphor 
(c) Citric acid 
(d) Naphthalene 
Ans.(a)

Q11. Oils and fats are obtained from—
(a) Animal sources 
(b) Vegetable sources 
(c) Synthesis 
(d) Both animal and vegetable sources 
Ans.(d)

Q12. A dark purple compound used as an antiseptic and disinfectant is—
(a) Potassium nitrate 
(b) Sodium thiosulphate 
(c) Potassium permanganate 
(d) Calcium phosphate 
Ans.(c)

Q13. Which of the following is widely used an anaesthetic? 
(a) Methane 
(b) Ammonia  
(c) Chlorine 
(d) Chloroform 
Ans.(d)

Q14. Permanent hardness of water is due to the presence of—
(a) Calcium bicarbonate 
(b) Magnesium bicarbonate 
(c) Calcium sulphate 
(d) Sodium bicarbonate 
Ans.(c)

Q15. Which of the following is the most commonly used bleaching agent?
(a) Alcohol 
(b) Carbon dioxide 
(c) Chlorine 
(d) Sodium chloride 
Ans.(c)



×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD