Chemistry Questions for SSC CGL EXAM

Dear  Readers,

We are providing the alternate quizzes on Chemistry/Biology/Physics. From this section you will get at least 7-8 questions in SSC CGL Exam. So from this quiz one can prepare general science section on daily basis.



Q1. Which of the following is a mixture? 
(a) Gunpowder 
(b) Iron sulphate 
(c) Brass 
(d) Dry ice 
Ans.(a) 


Q2. All noble gases are—
(a) Colourless 
(b) Odourless 
(c) Colourless and Odourless 
(d) Light blue 
Ans.(c)


Q3. Which of the following is not a compound of calcium? 
(a) Gypsum 
(b) Marble 
(c) Chalk 
(d) Molybdenum 
Ans.(d)


Q4. Elements that show the properties of both metals and non-metals are called—
(a) Allotropes 
(b) Metalloids 
(c) Alloys 
(d) Colloids 
Ans.(b)


Q5.Which of the following is incorrect? 
(a) Mercury : Hg 
(b) Silver : Ag
(c) Sodium : Na 
(d) Potassium : Ka 
Ans.(d)


Q6. The most abundant rare gas in the atmosphere is—  
(a) He 
(b) Ne
(c) Ar
(d) Xe 
Ans.(c)


Q7. The most malleable metal is— 
(a) Platinum 
(b) Silver 
(c) Iron 
(d) Gold 
Ans.(d)


Q8. Which among the following is not a noble gas? 
(a) Argon 
(b) Radon 
(c) Neon 
(d) Bromine 
Ans.(d)


Q9. Which of the following property is true of an alkali metal? 
(a) Low electronegativity 
(b) Low ionisation weights  
(c) Low density
(d) All of the above
Ans.(d)


Q10. With increasing bond order, stability of a bond—
(a) Decreases 
(b) Increases 
(c) Remains unchanged 
(d) None of these 
Ans.(b)


Q11. The chemical name of vitamin C is—
(a) Citric acid 
(b) Ascorbic acid 
(c) Oxalic acid 
(d) Nitric acid 
Ans.(b)


Q12. Chlorine atom becomes a chloride ion by—
(a) Losing an electron 
(b) Gaining an electron  
(c) Sharing its electron with another element 
(d) Gaining a neutron 
Ans.(b)


Q13. All the following are examples of chemical change, except—
(a) Magnetising of iron nails  
(b) Rusting of iron rods 
(c) Digestion of food 
(d) Souring of milk 
Ans.(a)


Q14. Acid and alcohol react to form—
(a) Aldehyde and water 
(b) Ketone and water 
(c) Acid anhydride and water 
(d) Ester and water 
Ans.(d)


Q15. The process of elimination of water from any system is called— 
(a) Oxidation 
(b) Reduction 
(c) Dehydration 
(d) Evaporation 
Ans.(c)




×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD