Chemistry Questions for SSC CGL EXAM



Q1. Why H2O is liquid and H2S is a gas?
(a) oxygen forms stronger hydrogen bond than sulphur. 
(b) oxygen is less electronegative than sulphur. 
(c) atomic radius of oxygen is less than that of sulphur. 
(d) atomic radius of oxygen is greater than that of sulphur.
Ans.(a)

Q2. Which of the following is the nuclear fuel in the sun?
(a) uranium
(b) hydrogen 
(c) helium
(d) alpha particles
Ans.(b)

Q3. ‘Acid rain’ is caused due to air-pollution by-
(a) carbon dioxide 
(b) carbon monoxide 
(c) methane 
(d) nitrous oxide and sulphur dioxide
Ans.(d)

Q4. Which device is used for the measurement of radioactivity?
(a) Mass spectrometer 
(b) Cyclotron 
(c) Nuclear reactor 
(d) G.M. counter
Ans.(d)

Q5. To protect tooth decay we are advised to brush our teeth regularly. The nature of the tooth paste commonly used is—
(a) acidic 
(b) neutral 
(c) basic 
(d) corrosive
Ans.(c)

Q6. The metal constituent of chlorophyll is—
(a) Iron 
(b) Potassium 
(c) Manganese 
(d) Magnesium
Ans.(d)

Q7. When soggy biscuits are kept inside the fridge for some time they become crisp because—
(a) cooling releases extra moisture 
(b) humidity inside the fridge is low and extra moisture is absorbed 
(c) humidity inside the fridge is high and extra moisture is absorbed 
(d) pressure inside the fridge is high and helps in releasing extra moisture
Ans.(b) 

Q8. Which one of the following mixtures is homogeneous? 
(a) Starch and sugar 
(b) Methanol and water 
(c) Graphite and charcoal 
(d) Calcium carbonate and calcium bicarbonate
Ans.(b)

Q9. Which of the following statements is correct for solid state? 
(1) The constituent particles are closely packed 
(2) The attracting forces are very strong
(3) The movement of constituent particle is restricted 
(4) They do have fixed shape 
(a) (1), (2) and (3) are correct
(b) (2) and (3) are correct
(c) (1) and (2) are correct
(d) All of these
Ans.(d)

Q10. Rate of reaction of organic compounds is slow due to-
(a) ionic bonding in them
(b) amphoteric nature
(c) coordinate covalent bonding
(d) covalent bonding
Ans.(d)

Q11. Match the following with correct response. 
(1) Dry ice 
(2) Humidity 
(3) Temperature 
(4) Liquefied gas 
(A) Reduce evaporation 
(B) Increasing pressure reducing temperature 
(C) Increases evaporation 
(D) Solid carbon-dioxide
(a) 1-C, 2-B, 3-D, 4-A
(b) 1-D, 2-A, 3-C, 4-B
(c) 1-A, 2-C, 3-B, 4-D
(d) 1-B, 2-D, 3-A, 4-C
Ans.(b)

Q12. Silicon is used in which of the following?
(a) semiconductors 
(b) solar energy devices 
(c) transistors 
(d) All of these
Ans.(d)

Q13. Uric acid is present in which of the following?
(a) Soda water 
(b) Rancid butter 
(c) Sour milk 
(d) Urine of mammals
Ans.(d)

Q14. Consider the following statements: 
1. Diamond is hard and graphite is soft. 
2. Diamond is soft and graphite is hard. 
3. Diamond is a bad conductor but graphite is a good conductor. 
4. Diamond is a good conductor but graphite is a bad conductor. 
Which of the statements given above is/are correct ? 
(a) 1 and 3 
(b) 1 only 
(c) 2 and 3 
(d) 1 and 4
Ans.(a)

Q15. It is more comfortable to wear white clothes in summer because 
(a) they reflect heat falling on them. 
(b) they radiate heat transferred from the body. 
(c) they absorb perspiration. 
(d) they are soothing to the eye.
Ans.(a)





Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?