Chemistry Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 9th September 2018


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,20,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 



रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 1,20,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा.


Q1.Which of the following is the main end product of carbohydrate digestion? 
निम्नलिखित में से कौन सा कार्बोहाइड्रेट पाचन का मुख्य अंतिम उत्पाद है?

(a) Fats/ वसा
(b) Lipids/ लिपिड
(c) Glucose/ ग्लूकोज
(d) Cellulose/ सेल्युलोज़
Solution:

S1. Ans.(c) Sol. End products of digestion of carbohydrates are Glucose, fructose and galactose.

Q2. Which of the following glands is a source of the enzyme Ptyalin? 
निम्नलिखित में से कौन सी ग्रंथि एंजाइम ट्यालिन का स्रोत है?

(a)Pancreas/ अग्न्याशय
(b)Thyroid Gland/ थायराइड ग्रंथि
(c) Pituitary Gland/ पीयूष ग्रंथि
(d) Salivary Glands/ लार ग्रंथि
Solution:

S2. Ans.(d) Sol. Salivary gland is a source of enzyme Ptyalin. The enzyme ptyalin, or salivary amylase acts on starches and converts them to maltose. It helps in the predigestion of starches.

Q3. Which of the following is responsible for transport of food and other substances in plants? पौधों में भोजन और अन्य पदार्थों के संचरण के लिए निम्नलिखित में से क्या जिम्मेदार है?

(a) Xylem/ जायलम
(b) Phloem/ फ्लोएम
(c) Chloroplast/ क्लोरोप्लास्ट
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं
Solution:

S3. Ans.(b) Sol. Phloem is responsible for transport of food and other substances in plants. Xylem transport water and solutes from the roots to the leaves.

Q4. Which lobe of human brain is associated with hearing? 
मानव मस्तिष्क का कौन सा लोब सुनने से संबंधित है?

(a) Frontal lobe/ फ्रंटल लोब
(b) Parietal lobe/ पेरिएटल लोब
(c) Temporal lobe/ टेम्पोरल लोब
(d) Occipital lobe/ ओक्सीपीटल लोब
Solution:

S4. Ans.(c) Sol. Temporal lobe of human brain is associated with hearing and are related to smell, taste and short- term memory.

Q5. In mammals, an important role of excretion is played by________. 
स्तनधारियों में ___ द्वारा निष्कासन की एक महत्वपूर्ण भूमिका निभाई जाती है।

(a) Large intestine/ बड़ी आंत
(b) Kidneys/ गुर्दे
(c) Lungs/ फेफड़े
(d) Liver/ लीवर
Solution:

S5. Ans.(b) Sol. In mammals, an important role of excretion is played by Kidney. Kidney extract waste from blood ,balance body fluid from urine.

Q6. Heat is transmitted from higher temperature to lower temperature through the actual motion of the molecules in – 
किसमें ऊष्मा अणुओं की वास्तविक गति के माध्यम से, उच्च तापमान से निम्न तापमान की ओर संचरित होती है?

(a) Conduction/ संचालन
(b) Convection/ संवहन
(c) Radiation/ विकिरण
(d) Both conduction and convection/ दोनों चालन और संवहन
Solution:

S6. Ans.(b) Sol. In the convection process, heat is transferred in the liquid and gases from a region of higher temperature to a region of lower temperature. Convection heat transfer occurs partly due to the actual movement of molecules or due to the mass transfer.

Q7. Silver gets corroded due to ________________ in air. 
हवा में ________________ के कारण चांदी का क्षय होता है।

(a) Oxygen/ ऑक्सीजन
(b) Hydrogen Sulphide/ हाइड्रोजन सल्फाइड
(c) Carbon dioxide/ कार्बन डाइऑक्साइड
(d) Nitrogen/ नाइट्रोजन
Solution:

S7. Ans.(b) Sol. Silver react with Hydrogen Sulphide in air to form Silver Sulphide. This is corrosion of silver.

Q8. Which of the following is a radioactive element?
निम्नलिखित में से कौन सा एक रेडियोधर्मी तत्व है?

(a) Cobalt/ कोबाल्ट
(b) Uranium/ यूरेनियम
(c) Argon/ आर्गन
(d) Chromium/ क्रोमियम
Solution:

S8. Ans.(b) Sol. Uranium is a radioactive element. Uranium is a chemical element with symbol U and atomic number 92.

Q9. The 'solid waste' is also known as
'ठोस अपशिष्ट' को और किस रूप में भी जाना जाता है?

(a) Sedge/ सेज
(b) Toxic waste/ विषाक्त अपशिष्ट
(c) Sludge/ स्लज
(d) Scrubber/ स्क्रबर
Solution:

S9. Ans.(c) Sol. Sewage sludge refers to the residual, semi-solid material that is produced as a by-product during sewage treatment of industrial or municipal wastewater.

Q10. The antiparticle of an electron is 
एक इलेक्ट्रॉन का कण है:

(a) Positron/ पॉजिट्रॉन
(b) Proton/ प्रोटॉन
(c) Alpha particles/ अल्फा कण
(d) Beta particles/ बीटा कण
Solution:

S10. Ans.(a) Sol. Every type of particle has a corresponding antiparticle, for example; the positron is the antiparticle of the electron. the antiproton is the antiparticle of the proton. the antineutron is the antiparticle of the neutron. the antineutrino is the antiparticle of the neutrino.

Q11. Who invented the Centigrade scale?
 सेंटीग्रेड पैमाने का आविष्कार किसने किया?

(a) Anders Celsius / एंडर्स सेल्सियस
(b) Daniel Gabriel Fahrenheit/ डेनियल गेब्रियल फारेनहाइट
(c) William Thomson/ विलियम थॉमसन
(d) Wright Brothers/ राइट ब्रदर्स
Solution:

S11.Ans.(a) Sol. In 1742, Swedish astronomer, Anders Celsius invented the Celsius(Centigrade) temperature scale, which was named after the inventor.

Q12. On which principle does the hydraulic lift works?
हाइड्रोलिक लिफ्ट किस सिद्धांत पर काम करती है?

(a) Newton's law/ न्यूटन का नियम
(b) Pascal's law/ पास्कल का नियम
(c) Archimedes's law/ आर्किमिडीज का सिद्धांत
(d) Joule's law/ जूल का नियम
Solution:

S12.Ans.(b) Sol. Pascal's Law states that pressure that is applied to an enclosed fluid is transmitted equally to all other points. A hydraulic pump is a water pump that uses the kinetic energy of flowing water to force a small fraction of that water to a reservoir at a higher level. The hydraulic lift works because of Pascal’s law. If force is put on(according to Pascal’s Law), that force should be entirely felt on all points throughout the liquid.

Q13.The coil wire in the electric room heater or electric cooking heater is called __________. 
इलेक्ट्रिक रूम हीटर या इलेक्ट्रिक कुकिंग हीटर में कॉइल तार को __________ कहा जाता है।

(a) Circuit/ सर्किट
(b) Element/एलीमेंट
(c) Filament/फिलामेंट
(d) Cells/सेल्स
Solution:

S13.Ans.(b) Sol. The coil wire is heating element in electric room heater or electric cooking heater to converts electricity into heat through the process of resistive or Joule heating. Electric current passing through the element encounters resistance, resulting in heating of the element.

Q14. Energy in the form of heat is wasted when a machine is operated. This heat is generated due to ___________. 
जब एक मशीन संचालित की जाती है, तो ऊष्मा के रूप में ऊर्जा बर्बाद होती है। यह ऊष्मा ___________ के कारण उत्पन्न होती है।

(a) Burning/ जलने
(b) Friction/ घर्षण
(c) Combustion/ दहन
(d) Lubrication/ स्नेहन
Solution:

S14.Ans.(b) Sol. Energy in the form of heat is wasted when a machine is operated. This heat is generated due to Friction between two parts.

Q15. The incident ray, the _________ at the point of incidence and the reflected ray all lie in the same plane. 
आपतित किरणें, आपतित बिंदु पर _________ और परावर्तित किरणें सभी समान तल में स्थित होते हैं.

(a) Surface/ सतह
(b) Tangent/ स्पर्शरेखा
(c) Normal/ लंब
(d) Angle of reflection/ परावर्तन कोण
Solution:

S15.Ans.(c) Sol. The law of reflection states that the incident ray, the reflected ray, and the normal at the point of incidence all lie in the same plane.

               

 

                 

Exam 25