Chemistry Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 4th November 2018


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 



Q1. Why do atoms bond?
परमाणु बांड क्या करते हैं?
(a) To reduce potential energy and gain stability(संभावित ऊर्जा को कम करने और स्थिरता हासिल करने के लिए)
(b) To make atoms(परमाणु बनाने के लिए)
(c) To increase potential energy and lose stability(संभावित ऊर्जा में वृद्धि और स्थिरता में कमी के लिए )
(d) To increase potential energy and gain stability(संभावित ऊर्जा में वृद्धि और स्थिरता हासिल के लिए )
Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. Atoms bond with each other to reduce potential energy and gain stability.

Q2. Which of the following is present in Nail polish remover?
नेल पॉलिश हटानेवाला में निम्न में से कौन सा मौजूद है?
(a) Citric acid(साइट्रिक एसिड)
(b) Acetone(एसीटोन)
(c) Ethylene(एथिलीन)
(d) Benzene(बेंजीन)

Show Answer
Ans.(a)
S2. Ans.(b)
Sol. Acetone is a colorless, flammable liquid that evaporates easily.In cosmetics, the most common use of acetone is in nail polish remover

Q3. What is the formula of potassium ion whose configuration is same as the noble gas state?
पोटेशियम आयन का सूत्र क्या है जिसका विन्यास नोबल गैस की स्थिति के समान है?
(a) K+
(b) K2+
(c) K2-
(d) K-

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. K+ is the formula of potassium ion whose configuration is same as the noble gas state.This means that potassium must have an electron configuration of 1s2,2s2,2p6,3s2,3p6.

Q4. Which of the following is made up of Carbon only?
निम्नलिखित में से कौन सा केवल कार्बन से बना है?
(a) Kevlar/ केवलर
(b) Lexan/लेक्सान
(c) Graphene/ग्राफेने
(d) Spider silk/स्पाइडर सिल्क

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol.Graphene is an allotrope of Carbon in the form of a two dimensional atomic-scale hexagonal lattice in which one atom from each vertex.



Q5. Which of the following is not a nitrogenous fertilizer? 
इनमें से क्या एक नाइट्रोजन उर्वरक नहीं है?
(a) Ca(CN)2
(b) CaCN2
(c) NH4NO3
(d) Urea

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. Except Ca(CN)2 all are nitrogenous fertilizers.



Q6. Which of the following elements has the lowest melting point?
निम्नलिखित में से किस तत्व का गलनांक बिंदु न्यूनतम है?
(a) Sodium / सोडियम
(b) Tin/ टिन
(c) Radon/ रेडॉन
(d) Radium/ रेडियम

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. Radon has lowest melting point among the following elements.

Q7. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Fluorine?
निम्नलिखित तत्वों में से किसकी परमाणु संख्या फ़्लोरिन की तुलना में अधिक है?
(a) Sodium/ सोडियम   
(b) Beryllium/ बेरीलियम
(c) Nitrogen/ नाइट्रोजन   
(d) Boron/ बोरोन
Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Atomic Number of Beryllium is 4, Boron is 5, Nitrogen is 7, Fluorine is 9 and Sodium is 11. Hence, the atomic number of Sodium is higher than that of Fluorine.
Q8. Which of the following induces souring of milk?
इनमें से कौन सा दूध को खट्टा करता है?
(a) Acetic Acid(सिरका अम्ल)
(b) Citric Acid(साइट्रिक एसिड)
(c) Ascorbic Acid(एस्कॉर्बिक एसिड)
(d) Lactic Acid(दुग्धाम्ल)
Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. Milk contains a sugar called lactose. It also contains harmless bacteria called lactobacillus, which uses lactose for energy and creates lactic acid as a by-product. It is the lactic acid which makes milk taste sour.
Q9. The Chemical formula of Cadmium nitrate is _____.
कैडमियम नाइट्रेट का रासायनिक सूत्र _____ है.
(a) Cd(NO3)2
(b) CdNO3
(c) Cd2(NO3)2
(d) Cd2NO3
Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol.The Chemical formula of Cadmium Nitrate is Cd(NO3)2.

Q10. The common name of hydrogen peroxide is –
हाइड्रोजन पेरोक्साइड का आम नाम है
(a) borax(बोरेक्रस)
(b) bleach (liquid)(ब्लीच (तरल))
(c) baking soda(बेकिंग सोडा)
(d) gypsum(जिप्सम)
Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol.The common name of hydrogen peroxide is Bleach(liquid).

Q11. Which glass is used to make sunglasses?
धूप का चश्मा बनाने के लिए किस ग्लास का उपयोग किया जाता है
(a) Crook’s glass / क्रूक ग्लास
(b) Potash glass / पोटाश ग्लास
(c) Jena glass / जेना ग्लास
(d) Soda glass / सोडा ग्लास
Show Answer
S11. Ans.(a)
Sol. Crook Glass is a type of glass that contains cerium and other rare earths and has a high absorption of ultraviolet radiation; used in sunglasses.
Q12. Beryllium loses ____ electrons to achieve noble gas electron configuration.
बेरेलियम नोबेल गैस इलेक्ट्रॉन विन्यास प्राप्त करने के लिए ____ इलेक्ट्रॉनों को खो देता है
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(4) 4
Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. Barium has atomic number 4. Barium loses 2 electrons to achieve noble gas electron configuration.

Q13. The Chemical formula of Ammonium dichromate is _____.
अमोनियम डाईक्रोमेट का रासायनिक सूत्र _____ है.
(a) (NH4)2Cr2O7
(b) (NH4)CrO3
(c) (NH4)Cr2O3
(d) (NH4)2Cr2O3
Show Answer
S13. Ans.(a)
Sol.Ammonium dichromate is the inorganic compound with the formula (NH4)2Cr2O7.
Q14. The residual attractive or repulsive forces between molecules or atomic groups that do not arise from a covalent bond, or ionic bonds is called _____ .
अणुओं या परमाणु समूहों के बीच अवशिष्ट आकर्षक या प्रतिकारक बल जो एक सहसंयोजक बंधन या आयोनिक बांड से उत्पन्न नहीं होते हैं उन्हें _____ कहा जाता है.
(a) Neutral Bond/ न्यूट्रल बांड
(b) Non Polar Bond/ नॉन पोलर बांड
(c) Electro Valence bond/ इलेक्ट्रो वैलेंस बांड
(d) Van der Walls bond/ वैन डेर वाल्स बांड    
Show Answer
S14. Ans.(d)
Sol.The residual attractive or repulsive forces between molecules or atomic groups that do not arise from a covalent bond, or ionic bonds is called Van der Walls bond.
Q15. Ozone is represented as _____.
ओजोन को _____ के रूप में दर्शाया जाता है.
(a) O3
(b) H2O2
(c) Cl2O
(d) N2O
Show Answer
S15. Ans.(a)
Sol. Ozone is a gas composed of three atoms of oxygen (O3). Ozone occurs both in the Earth’s upper atmosphere and at ground level.Its presence as a layer in stratosphere serves as a screen (called ozone shield) to block harmful ultraviolet radiation from reaching the earth’s surface.

You may also like to read:

                 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD