Chemistry Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 28th July

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा.


Q1. Laughing gas used as anesthesia by doctors is- 
चिकित्सकों द्वारा संज्ञाहरण के रूप में उपयोग की जाने वाली हंसाने वाली गैस क्या है- 
(a) Nitrogen/नाइट्रोजन
(b) Nitrogen Oxide/नाइट्रोजन ऑक्साइड
(c) Nitrous Oxide/नाइट्रस ऑक्साइड
(d) Nitrogen dioxide/नाइट्रोजन डाइऑक्साइड

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. Nitrous Oxide (N2 O) is also known as laughing gas. It is a colourless gas with a sweet odour and taste. Inhalation leads to disorientation, euphoria, numberss, loss of coordination, dizziness and ultimately a loss of consciousness. It is also used as the anesthetic gas.

Q2. Easily soluble in water- 
पानी में आसानी से घुलनशील है- 
(a) Carbon/कार्बन
(b) Nitrogen/नाइट्रोजन
(c) Ammonia/अमोनिया
(d) Iodine/आयोडीन

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. Ammonia being a polar molecule dissolves readily in water. This is due to the Hydrogen atoms of Ammonia which are bonded with a highly electronegative Nitrogen and the Hydrogen atoms of water molecules which are bonded with the highly electronegative Oxygen atom.

Q3. The technique of chromatography is used to- 
क्रोमैटोग्राफी की तकनीक का उपयोग _______ के लिए किया जाता है.
(a) Identify colour substances / रंग पदार्थों को पहचानें
(b) Determine the structure of substances / पदार्थों की संरचना का निर्धारण
(c) Dry distillation of colouring substances /रंगीन पदार्थों का सूखा आसवन
(d) Separate the substances from a mixture / मिश्रण से पदार्थों को अलग करने

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. Chromatography is a separation technique used to separate the different components in a liquid mixture. The purpose of preparative chromatography is to separate the components of a mixture for more advanced use and thus a form of purification. 

Q4. The gas usually filled in the electric bulb is
आमतौर पर बिजली के बल्ब में भरी जाने वाली गैस है
(a)Nitrogen / नाइट्रोजन
(b) Hydrogen / हाइड्रोजन
(c) Carbon dioxide / कार्बन डाइआक्साइड
(d) Oxygen / ऑक्सीजन

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Nitrogen.

Q5. Which one of the following metals is accessed in the native state? 
निम्नलिखित में से कौन सी धातु का उपयोग मूल अवस्था में किया जाता है?
(a) Aluminium /अल्युमीनियम
(b) Gold /सोना
(c) Chromium / क्रोमियम
(d) Zinc/जस्ता

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Gold


Q6. Which of the following acid do not contain Oxygen- 
निम्नलिखित में से किस एसिड में ऑक्सीजन नहीं है –
(a) Nitric Acid/नाइट्रिक एसिड
(b) Sulphuric Acid/सल्फ्यूरिक एसिड
(c) Hydrochloric Acid/हाइड्रोक्लोरिक एसिड
(d) All of above/उपरोक्त सभी

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. Hydrochloric Acid (HCI) does not contain Oxygen, as it is a mixture of Hydrogen and Chlorine.

Q7. When eno salt is poured into the water, bubbles forms, which is due to- 
जब एनो नमक को पानी में डाला जाता है, तो बुलबुले उत्पन्न होते है, ऐसा किसके कारण होता है –
(a) O₂ gas/ O₂ गैस
(b) CO₂ gas/ CO₂ गैस
(c) CO gas / CO गैस
(d) H₂ gas / H₂ गैस

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. When eno salt is dissolved in water, the Carbon dioxide gas is produced which produce gas bubbles.

Q8. The chemical used as a ‘fixer’ in photography is- 
फोटोग्राफी में एक ‘फिक्सर’ के रूप में इस्तेमाल किया जाने वाला रसायन है – 
(a) Sodium sulphate/सोडियम सल्फ़ेट
(b) Sodium thiosulphate/सोडियम थियोसल्फ़ेट
(c) Ammonium persulphate/अमोनियम पर्सल्फ़ेट
(d) Borax/बोरेक्स

Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. Sodium Thiosulphate is used in photography as a fixer of positive and negative.

Q9. Which one of the following is viscous?
निम्नलिखित में से क्या चिपचिपा है?  
(a) Alcohol/अल्कोहॉल
(b) Water/पानी
(c) Honey/शहद
(d) Gasoline/गैसोलीन

Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol. ‘Viscosity’ of a fluid is a measure of its resistance to gradual deformation by shear stress or tensile stress. For liquids, it corresponds to the informal concept of ‘Thickness’. For example, Honey has a much higher viscosity than water.

Q10. Which one of the following sets of elements was primarily responsible for the origin of life on the Earth? 
तत्वों के निम्नलिखित में से कौन सा सेट मुख्य रूप से पृथ्वी पर जीवन की उत्पत्ति के लिए ज़िम्मेदार था?
(a) Hydrogen, Oxygen, Sodium/हाइड्रोजन, ऑक्सीजन, सोडियम
(b) Carbon, Hydrogen, Nitrogen/कार्बन, हाइड्रोजन, नाइट्रोजन
(c) Oxygen, Calcium, Phosphorus/ऑक्सीजन, कैल्शियम, फास्फोरस
(d) Carbon, Hydrogen, Potassium/कार्बन, हाइड्रोजन, पोटेशियम

Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Biologist considers that six elements were primarily responsible for the origin of life on the earth. They are Hydrogen, Oxygen, Carbon, Nitrogen, Phosphorus and Sulphur. The matter within every living earthly creature mainly consists of these chemical compounds. Protein, Neucleic Acid, Carbohydrates, Vitamins, Hormones, etc. 

Q11. Which of these is not a colloid 
निम्नलिखित में से क्या एक कोलाइड नहीं है
(a) Milk / दूध
(b) Blood / रक्त
(c) Icecream / आइसक्रीम
(d) Honey / शहद

Show Answer
S11. Ans.(c)
Sol. Milk, blood, honey are colloids. Ice cream is not a colloid. It is both foam and an emulsion. The other three examples of colloid as they consist of a dispersion of small particles (<0.5 mm) of one phase in another. The air in the icecream does not mix with the other substances but forms small bubbles in the bulk, and there is soluble energy ranges between 50 Å to 2000 Å. 
Q12. Rodenticide is the chemical which is used to control. 
कृत्रिम श्वासोधक रासायनिक पदार्थ है जिसे ______ को नियंत्रित करने के लिए उपयोग किया जाता है.
(a) Bats / चमगादड़
(b) Monkeys / बंदर
(c) Mouse / चूहे
(d) Rabbits /खरगोश
Show Answer
S12. Ans.(c)
Sol. Potassium Cyanide (KCN) or Zinc Phosphide is a highly toxic chemical used as a rodenticide – a poison to kill the mouse.
Q13. Curd making is an ancient “Biotechnological” process involving:  
दही बनाना एक प्राचीन “बायोटेक्नोलॉजिकल” प्रक्रिया है जिसमें शामिल है
(a) Bacteria / जीवाणु
(b) Virus / विषाणु
(c) Fungus / कवक
(d) Protozoa / प्रोटोजोआ
Show Answer
S13. Ans.(a)
Sol. When pasteurized milk is heated to a temperature of 30-40°C or even at room temperature and a small amount of old curd or whey is added to it, the lactobacillus(is a type of bacteria) in that curd or whey sample starts to grow. They convert the lactose into lactic acid, which imparts the sour taste to curd.

Q14. Which of the following oil is an extract of clove oil? 
निम्न तेलों में से कौन सा लौंग तेल का उद्धरण है?
(a) Metheol / मेथेओल
(b) Eugenol / यूगेनोल
(c) Methenol / मेथनॉल
(d) Benzayldehyde / बेंज़य्लडीहैड
Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. Eugenol is a colourless or light yellow oil extract from clove oil having chemical formula C10H12O2. It smells like cloves with spicy pungent taste.
Q15. Which one of the following fruits is most suitable for jelly making? 
निम्नलिखित में से कौन सा फल जेली बनाने के लिए सबसे उपयुक्त है
(a) Mango / आम
(b) Papaya / पपीता
(c) Guava / अमरूद
(d) Wood apple / बेल

Show Answer
S15. Ans.(c)
Sol. The smaller acid fruits are more suitable for jelly making since they are usually high in pectin content and acid. Guavas have high calcium and phosphorus contents. High pectin contents make guava suitable for jelly making.

You may also like to read: