Chemistry Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 16th October 2018


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 



Q1. Which drug is used to cure Hypertension?
उच्च रक्तचाप का इलाज करने के लिए किस दवा का उपयोग किया जाता है?
(a) Risedronate  / रेज़ेरेनेट
(b) Diazepam  / डायजेपाम
(c) Folic Acid /  फोलिक एसिड
(d) Hydralazine  / हीड्रालाज़िन 
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Hydralazine is used to cure high blood pressure (hypertension).

Q2. Acetic acid is commonly known as _________. 
एसिटिक एसिड आमतौर पर ________ के रूप में जाना जाता है.
(a) Caustic soda / कास्टिक सोडा
(b) Spirit /स्पिरिट
(c) Banking soda  / बेकिंग सोडा
(d) Vinegar / सिरका

Show Answer
Ans.(d)
Sol.Acetic acid is known as vinegar.

Q3. __________ is a polar covalent bond. 
__________ एक ध्रुवीय सहसंयोजक आबंध है.
(a) P-Cl
(b) Ne-Ne
(c) Cl-Cl
(d) Ca-Cl

Show Answer
Ans.(a)
Sol.Polar covalent bonding is a type of chemical bond where a pair of electrons is unequally shared between two atoms. Bond between P-Cl is a polar covalent bond.

Q4. Which chemical is used in ripening mangoes artificially? 
आम को परिपक्व कने के लिए प्रयोग किया जाने वाला रसायन कौन सा है?
(a) Sulphur Dioxide / सल्फर डाइऑक्साइड
(b) Nitrous Oxide / नाइट्रस ऑक्साइड
(c) Calcium Carbide / कैल्शियम कार्बाइड
(d) Phosphorous/ फ़ास्फ़रोस

Show Answer
Ans.(c)
Sol.The chemical widely used for artificially ripening fruits is Calcium Carbide (CaC2).



Q5. What is the pH of water?
पानी का pH क्या है?
(a) 7
(b) 5
(c) 3
(d) 1

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The pH of water is 7.



Q6. Solid carbon dioxide is known as ________.
ठोस कार्बन डाइऑक्साइड ________ के रूप में जाना जाता है।
(a) Hypo /हाइपो
(b) Borax/बोरेक्स
(c) Alum/ एलम
(d) Dry ice/शुष्क बर्फ

Show Answer
Ans.(d)
Sol.Solid carbon dioxide is known as Dry Ice.


Q7. Beryl is an ore/mineral of
बेरिल किसका एक अयस्क / खनिज है?
(a) Nickel/निकेल
(b) Beryllium/बेरिलियम
(c) Lead/लेड
(d) Tin/टिन 
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Beryl is an ore/mineral of Beryllium.
Q8. DNA stands for _____.
DNA का पूर्ण रूप _____ है.
(a) Di Nucleic Acid
(b) Deoxy Nucleic Acid
(c) Diribonucleic Acid
(d) Deoxyribonucleic Acid 
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Deoxyribo nucleic acid (DNA) is a molecule that carries the genetic instructions used in the growth, development, functioning and reproduction of all known living organisms and many viruses.
Q9. Which among the following is false about natural rubber? 
प्राकृतिक रबर के सन्दर्भ में निम्नलिखित में से क्या गलत है?
(a) It is an elastomer/ यह एक इलास्टोमर है
(b) It is a monomer of cis­isoprene/ यह सिसिसोप्रीन का एक मोनोमर है
(c) Natural rubber is a polymer of chloroprene/ प्राकृतिक रबर क्लोरोप्रीन का एक बहुलक है
(d) It is heated with sulphur compounds to improve its properties/ इसके गुणों को बेहतर बनाने के लिए इसे सल्फर यौगिकों के साथ गरम किया जाता है
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Natural Rubber is not a monomer of cisisoprene.

Q10. Why does carbon tetrachloride have no dipole moment? 
कार्बन टेट्राक्लोराइड का द्विध्रुव आघूर्ण क्यों नहीं होता है? 
(a) Because of same size of carbon and chlorine atoms/ कार्बन और क्लोरीन परमाणुओं के समान आकार के कारण
(b) Because of regular tetrahedral structure/ सम चतुष्फलकीय संरचना के कारण
(c) Because of planar structure/ समतलीय संरचना के कारण
(d) Because of similar electron affinities of carbon and chlorine/ कार्बन और क्लोरीन के समान इलेक्ट्रान आकर्षण के कारण 
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Carbon Tetrachloride have no dipole moment because of regular tetrahedral structure.

Q11. Which drug is used as an Antidepressant?
कौन सी दवा एंटीडिप्रेसेंट के रूप में उपयोग की जाती है?
(a) Oxybutynin/ऑक्सीबूटय्निं
(b) Tramadol/ट्रामाडोल
(c) Sumatriptan/सुमाट्रिप्टान
(d) Bupropion/बुप्रोपियोन  
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Bupropion is used to treat major depressive disorder and to help people stop smoking.
Q12. The orange colour of carrot is because of
गाजर का नारंगी रंग किस कारण होता है?
(a) it grows in the soil. /यह मिट्टी में उगता है.
(b) Carotene/कैरोटीन
(c) it is not exposed to sunlight. /यह सूर्य के प्रकाश से उजागर नहीं है.
(d) the entire plant is orange in colour. /पूरा पौधा नारंगी रंग का है.
Show Answer
Ans.(b)
Sol.The orange colour of carrot is because of Carotene.

Q13. Snake venom is highly modified saliva containing __________.
साँप के जहर में अधिकांश मात्रा में __________ होता है.
(a) prototoxins/प्रोटोटोक्सिंस
(b) neutrotoxins/नयूट्रोटोक्सिंस
(c) zootoxins/जूटोक्सिंस
(d) electrotoxins/इलेक्ट्रोटोक्सिंस   
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Snake venom is highly modified saliva containing zootoxins which facilitates the immobilization and digestion of prey, and defends against threats. It is injected by unique fangs after a bite, and some species are also able to spit.
Q14. Heavy water is _________. 
भारी पानी __________ है.
(a) Monoterium oxide / मोनोटेरियम ऑक्साइड
(b) Polyterium oxide/ पॉलीटरियम ऑक्साइड
(c) Deuterium oxide / ड्यूटेरियम ऑक्साइड
(d) Trisium oxide / ट्राइसियम ऑक्साइड
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Heavy water (D2O), also called deuterium oxide, water composed of deuterium, the hydrogen isotope with a mass double that of ordinary hydrogen, and oxygen.
Q15. Which among the following elements has highest Electronegativity? 
निम्नलिखित तत्वों में से किसमें उच्चतर विद्युत क्षमता है?
(a) Gallium/गैलियम
(b) Sodium/सोडियम
(c) Arsenic/आर्सेनिक
(d) Caesium/सीज़ियम
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Arsenic has highest electronegativity in the given elements.

                 

RRB-JE