Chemistry Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 2nd November 2018


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 



Q1. Which of the following is a fundamental element: 
इनमें से कौन सा मौलिक तत्व है?
(a) Sand / रेत
(b) Diamond / हीरा
(c) Marble/ संगमरमर
(d) Sugar / चीनी 
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Chemically diamond is the purest form of Carbon (crystal structure). Hence, it is a fundamental element. Sand is basically made up of Silicon and Oxygen, Marble is made up of Calcium, Carbon and Oxygen while sugar is mainly the mixture of Carbon, Hydrogen and Oxygen.

Q2. Which is the hardest in the following? 
निम्नलिखित में कौन सा सबसे कठोर है?
(a) Diamond / हीरा
(b) Glass / कांच
(c) Quartz/  क्वार्ट्ज
(d) Platinum / प्लैटिनम

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Diamond is the hardest, least compressible and best thermal conductor among all natural materials. 

Q3. What are Rubies and Sapphire chemical known as? 
रूबी और सैफायर रसायन को किस रूप में जाना जाता हैं?
(a) Silicon Dioxide / सिलिकॉन डाइऑक्साइड
(b) Aluminum Oxide / एल्यूमीनियम ऑक्साइड
(c) Lead Tetroxide / लेड टेट्रोक्साइड
(d) Boron Nitride / बोरन नाइट्राइड

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Ruby’s chemical composition is aluminium oxide which is also called corundum (this is the same as sapphires) but it is the presence of impurities such as chromium oxide and iron oxide which gives rubies their colour.

Q4. Which of the following do not react with water at all? 
निम्नलिखित में से क्या पानी से प्रतिक्रिया नहीं करता है?
(a) Iron / लोहा
(b) Sodium/ सोडियम
(c) Potassium/ पोटैशियम
(d) Beryllium / बेरीलियम

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Beryllium (Be) is the only alkaline earth metal that does not react with water. This is due to its small size and high ionization energy in relation to the other elements in the group.



Q5. Who is regarded as father of modern chemistry ?
आधुनिक रसायन शास्त्र के पिता के रूप में किसे जाना जाता है?
(a)Ruterford/ रदरफोर्ड
(b)Einstein/ आइंस्टाइन
(c)Lavoisier/ ळवोइसिएर
(d)C.V. Raman / सी.वी. रमन

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Antoine Lavoisier is considered the father of modern chemistry.



Q6. Which one of the following is the correct sequence of the given substances in the decreasing order of their densities?  
निम्नलिखित में से क्या पदार्थ, उनके घनत्व के घटते क्रम में दिए गए पदार्थों का सही क्रम है.
(a) Steel > Mercury > Gold / स्टील> पारा > सोना
(b) Gold > Mercury > Steel / सोना> पारा > स्टील
(c) Steel > Gold > Mercury / स्टील > सोना> पारा
(d) Gold > Steel > Mercury / सोना> स्टील> पारा

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Substance Density
(gram/cm3) (Kg./meter3)
Gold 19.3 19,300
Mercury 13.6 13,534
Steel 7.8 7,870
Thus, from the above table, we see the correct sequence of decreasing order of the substances Gold > Mercury > Steel.

Q7. Aluminium surface is often ‘Anodized’. This means the deposition of a layer of- 
एल्यूमिनियम की सतह का अक्सर ‘उद् – द्वारीकरण’ किया जाता है. इसका अर्थ किस परत का अभिसाक्ष्य है-
(a) Chromium Oxide/ क्रोमियम ऑक्साइड
(b) Aluminium Oxide / अल्यूमिनियम ऑक्साइड
(c) Nickel Oxide / निकल ऑक्साइड
(d) Zinc Oxide / जिंक आक्साइड
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Anodizing is an electrical-chemical process by which the surface of a metal is made durable and rust resistant. In this process, a layer of Aluminium Oxide is deposited on Aluminium. 
Q8. The concept of expanding universe is based on- 
ब्रह्मांड के विस्तार की अवधारणा किस पर आधारित है?
(a) Doppler effect / डोप्लर प्रभाव
(b) Stark effect / स्टार्क प्रभाव
(c) Zeeman effect / ज़ीमेन प्रभाव
(d) Raman effect / रमन प्रभाव 
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The concept of expanding universe is based on Doppler effect. It was named after Christian Doppler, who first came up with the idea in 1942. Edwin Hubble used the Doppler Effect to determine that universe is expanding. Hubble found that the light from distant galaxies was shifted towards lower frequencies, to the red end of the spectrum. This is known as a red Doppler shift or a red-shift. 
Q9. A biotechnique in which ultrasonic sound is used- 
एक बायोटेक्निक जिसमें अल्ट्रासोनिक ध्वनि का उपयोग किया जाता है
(a) Sonography / सोनोग्राफी
(b) E.C.G / ई.सी.जी.
(c) E.E.G / ई.ई.जी.
(d) X-ray / एक्स-रे
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Sonography or ultrasonography is an important mean of clinical diagnosis. It is a diagnostic imaging technique based on the application of ultrasound. It is widely used in the field of medical science.

Q10. CT Scan is done by using- 
सीटी स्कैन किसके उपयोग द्वारा किया जाता है?
(a) Infra-red Rays/ इन्फ्रा-रेड किरणें
(b) Ultrasonic Waves  / अल्ट्रासोनिक तरंगे
(c) Visible Light / दृश्यमान प्रकाश
(d) X-Rays / एक्स-रे
Show Answer
Ans.(d)
Sol. CT scan or computed tomography are special x-rays tests that produce cross-sectional images of the body using x-rays and a computer.

Q11. Which one of the following atomic plants of India is located in the IV Seismic Zone? 
भारत के निम्नलिखित परमाणु संयंत्रों में से कौन सा चतुर्थ भूकंपीय क्षेत्र में स्थित है?
(a) Kaiga / कैगा
(b) Kalpakkam /कलपक्कम
(c) Narora /नरोरा
(d) Tarapur /तारापुर 
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Narora power station is located in the IV Seismic Zone. Kalpakkam is located into the II Seismic Zone. Kaiga and Tarapur are located into the III Seismic Sone.
Q12. The oil in the wick of an oil lamp rises up due to –
 तेल दीपक में बत्ती किसके माध्यम से बढ़ता है?
(a) Capillary action / केशिका क्रिया
(b) Low viscosity of oil / तेल की कम श्यानता
(c) Gravitational force / गुरुत्वाकर्षण बल
(d) Pressure difference /दाब अंतर
Show Answer
Ans.(a)
Sol.The oil in the wick of an oil lamp rises up is an example of capillary action.

Q13. The working of a rocket is based on the principle of –
किसी रॉकेट के काम करने का सिद्धांत किस पर आधारित है:
(a) Conservation of momentum / संवेग का संरक्षण
(b) Conservation of mass/ द्रव्यमान का संरक्षण
(c) Conservation of energy/ ऊर्जा का संरक्षण
(d) Conservation of angular momentum/ कोणीय संवेग का संरक्षण
Show Answer
Ans.(a)
Sol.The working principle of rocket is conservation of momentum.
Q14. What is absolute zero temperature? 
परम शून्य तापमान क्या है? 
(a) The starting point of any temperature scale / किसी भी तापमान पैमाने का प्रारंभिक बिंदु
(b) Theoretically the lowest possible temperature / सैद्धांतिक रूप से सबसे कम संभव तापमान
(c) The temperature at which the vapour of any liquid substance is condensed. / तापमान जिस पर किसी तरल पदार्थ का वाष्प संघनित होता है।
(d) The temperature at which all material in vapour form. / तापमान जिस पर सभी सामग्री वाष्प रूप में होता है.   
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Absolute zero is the lowest possible temperature at which point the atoms of a substance transmit no thermal energy. They are completely at rest. It is 0 degrees on the Kelvin scale, which translates to-273.15 degree Celsius.
Q15. Rectifiers convert _____.
 रेक्टीफायर _____ परिवर्तित करते हैं।
(a) High voltage to low voltage/ उच्च वोल्टेज को कम वोल्टेज
(b) Low voltage to high voltage/ कम वोल्टेज को उच्च वोल्टेज
(c) AC to DC / एसी से डीसी
(d) DC to AC/ डीसी से एसी
Show Answer
Ans.(c)
Sol. A rectifier is an electrical device composed of one or more diodes that converts alternating current (AC) to direct current (DC).

You may also like to read:

                 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD