Chemistry | General Science Solutions for SSC CHSL 2018_00.1
Latest SSC jobs   »   Chemistry | General Science Solutions for...

Chemistry | General Science Solutions for SSC CHSL 2018

Chemistry | General Science Solutions for SSC CHSL 2018_40.1

General Science Questions for SSC CHSL 2017-18:

Dear Students,

SSC CHSL Exam is the next target for the aspirants. We are providing previous year questions specially for SSC CHSL 2017-18 Exam will be conducted from 4th March to 26th March 2018. To make the most of your time and purpose, the above video contains the expected questions of General Science which holds a captivating weightage in General Awareness Section of SSC Exams and SSC CHSL Exam is no exception. In addition to that, we have provided other emphasizing questions from General Science in the quiz given below.  Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

प्रिय पाठकों, एसएससी सीएचएसएल उम्मीदवारों के लिए अगला चरण है. हम यहां SSC CHSL 2017-18   परीक्षा के लिए महत्वपूर्ण प्रश्न उपलब्ध करवा रहे हैं, परीक्षा 4 मार्च से 26 मार्च तक आयोजित करायी जाएगी. आपके अध्ययन और उद्देश्य को आगे बढ़ाने के लिए उपरोक्त एक विडियो दिया गया है जिसमें एसएससी परीक्षा के लिए सामान्य विज्ञान सेक्शन से अपेक्षित प्रश्न दिए गए हैं. इसके अतिरिक्त हमने इस क्विज में भी सामान्य ज्ञान के प्रश्न दिए गए हैं इन्हें भी हल करें और अपनी तैयारी में तेजी लायें. आगामी परीक्षाओं की बहुत बहुत शुभकामनाएं. 

Q1. The Nucleus of Helium has-  
हीलियम के नाभिक में है-
(a) Only one neutron(केवल एक न्यूट्रॉन)
(b) Two protons(दो प्रोटॉन)
(c) Two protons and two neutrons(दो प्रोटॉन और दो न्यूट्रॉन)
(d) One proton and two neutrons(एक प्रोटॉन और दो न्यूट्रॉन)

S1. Ans.(c)
Sol. Helium- (2He4) is a non-radioactive isotope of the element Helium.  Its nucleus is identical to an alpha particle and consists of two protons and two neutrons. 


Q2. Radioactivity is measured by- 
रेडियोधर्मिता को किसके द्वारा मापा जाता है-
(a) Hydrometer(हाइड्रोमीटर)
(b) Geiger Counter(गीगर काउंटर)
(c) Seismometer(भूकम्पमान)
(d) Ammeter(एम्मिटर)

S2. Ans.(b)
Sol. The Geiger-Muller Counter also called a Geiger Counter, is an instrument used for detection and measurement ionizing radiation. 

Q3. Process of solid camphor into camphor vapour is called- 
ठोस कपूर को वाष्प कपूर में परिवर्तित करने कि प्रक्रिया को क्या कहा जाता है?
(a) Vaporisation(वाष्पीकरण )
(b) Freezing(हिमीकरण)
(c) Melting(गलन)
(d) Sublimation(ऊध्र्वपातक)

S3. Ans.(d)
Sol. Solid camphor directly changes into camphor vapour and this process is called sublimation. The sublimation is the process in which some substances upon heating directly changes into vapour from and when cooled again directly turns into solid form. 

Q4. Which one of the following is liquid at ordinary temperature? 
निम्न में से कौन सा सामान्य तापमान पर तरल है?
(a) Lead(लीड)
(b) Nickel(निकल)
(c) Mercury(पारा)
(d) Tin(टिन)

S4. Ans.(c)
Sol. Mercury is the only common metal which is liquid at ordinary temperature.

Q5. Percentage of Silver in German Silver is: 
जर्मन चांदी में चांदी का प्रतिशत है:
(a) 1%
(b) 5%
(c) 0%
(d) None of these

S5. Ans.(c)
Sol. German Silver or Nickel silver is an alloy consisting 50% Copper, 35% Zinc and 15% Nickel. It doesn’t have silver. 

Q6. In the case of rusting, the weight of iron- 
जंग के मामले में, लोहे का वजन – 
(a) Increases(बढ़ता है)
(b) Decreases(कम हो जाता है)
(c) Remains the same(समान रहता है)
(d) Uncertain(अनिश्चित)

S6. Ans.(a)
Sol. Due to rust, the weight of Iron increases as Iron is converted into-oxide after chemical reaction with Oxygen, in presence of humidity. 

Q7. Aluminium surface is often ‘Anodized’. This means the deposition of a layer of- 
एल्यूमिनियम की सतह अक्सर ‘ उद्‌-द्वारीकरण’ की जाती है. इसका अर्थ _________ की एक परत का निक्षेप है. 
(a) Chromium Oxide(क्रोमियम ऑक्साइड)
(b) Aluminium Oxide(अल्यूमिनियम ऑक्साइड)
(c) Nickel Oxide(निकल ऑक्साइड)
(d) Zinc Oxide(जिंक आक्साइड)

S7. Ans.(b)
Sol. Anodizing is an electrical-chemical process by which the surface of a metal is made durable and rust resistant. In this process, a layer of Aluminium Oxide is deposited on Aluminium. 

Q8. The pH-value for water is- 
पानी का pH-मान है – 
(a) Nearly zero(लगभग शून्य)
(b) Nearly 7(लगभग 7)
(c) 5 or less than 5(5 या 5 से कम)
(d) 8.7 or more(8.7 या अधिक)

S8. Ans.(b)
Sol. The pH value of pure water is 7. Pure water is neutral by nature. The solution with a pH less than 7 are said to be acidic and solutions with a pH greater than 7 are basic or alkaline.

Q9. The gas used in the manufacture of Vanaspati Ghee from Vanaspati Oil is- 
वनस्पति तेल से वनस्पति घी के निर्माण में इस्तेमाल गैस है- 
(a) Hydrogen(हाइड्रोजन)
(b) Oxygen(ऑक्सीजन)
(c) Nitrogen(नाइट्रोजन)
(d) Carbon dioxide(कार्बन डाइआक्साइड)

S9. Ans.(a)
Sol. Hydrogen gas is used in the manufacturing of Vanaspati ghee. To prepare the Vanaspati ghee, hydrogen gas is passed through vegetable oils under 8-10 atmospheric pressure in the presence of nickel powder at a temperature of 200°C, oil changes into vegetable ghee or solid fat known as Vanaspati ghee. 

Q10. Which one of the following is also called Stranger Gas? 
निम्नलिखित में से किसे अजनबी गैस भी कहा जाता है? 
(a) Argon(आर्गन)
(b) Neon(नीयन)
(c) Xenon(क्सीनन)
(d) Nitrous Oxide(नाइट्रस ऑक्साइड)

S10. Ans.(c)
Sol. Xenon is a chemical gas with symbol Xe and atomic number 54. It is a rare, odourless, colourless, tasteless, chemically unreactive gas. Xenon gas is also known as stranger gas as its volume is low in the atmosphere .

Q11. Baking soda is- 
बेकिंग सोडा है-
(a) Sodium Chloride(सोडियम क्लोराइड)
(b) Sodium Bicarbonate(सोडियम बाइकार्बोनेट)
(c) Baking Soda(बेकिंग सोडा)
(d) Sodium Hydroxide(सोडियम हाइड्रॉक्साइड)

S11. Ans.(b)
Sol. Sodium bicarbonate is also known as Baking Soda. The chemical formula of Sodium Bicarbonate is NaHCO3.

Q12. Which one of the following was used as a chemical weapon in the First World War? 
निम्नलिखित में से कौन सा पहला विश्व युद्ध में रासायनिक हथियार के रूप में इस्तेमाल किया गया था?
(a) Carbon monoxide(कार्बन मोनोऑक्साइड)
(b) Hydrogen cyanide(हाइड्रोजन साइनाइड)
(c) Mustard gas(मस्टर्ड गैस)
(d) Water gas(वाटर-गैस)

S12. Ans.(c)
Sol. Mustard gas or Sulphur mustard is a chemical compound which has been used as a chemical weapon in First World War.

Q13. Which one of the following chemicals helps in fruit ripening? 
निम्नलिखित रसायनों में से कौन सा फल पकने में मदद करता है?
(a) Ethephon(इथेफ़ोन)
(b) Atrazine(अत्रज़ीन)
(c) Isoproturan(इसोप्रोटुरन)
(d) Malathion(मेलाथियान)

S13. Ans.(a)
Sol. The Chemical Ethephon is often used on wheat, coffee, tobacco, cotton and rice in order to help the plant’s fruit to ripen more quickly. 

Q14. Which of the following is not a Natural polymer? 
इनमें से कौन सा एक प्राकृतिक बहुलक नहीं है?
(a) Wool(ऊन)
(b) Silk(रेशम)
(c) Leather(चमड़ा)
(d) Nylon(नायलॉन)

S14. Ans.(d)
Sol. Wool, silk, leather are the natural polymers but nylon is not a natural polymer.

Q15. CNG is- 
CNG है- 
(a) Compressed Natural Gas
(b) Cyanogen Natural Gas
(c) Condensed Nitrogen Gas
(d) Controlled Natural Gas

S15. Ans.(a)
Sol. C.N.G. is the short form of compressed Natural Gas. 

You may also like to read:

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

 Chemistry | General Science Solutions for SSC CHSL 2018_50.1Chemistry | General Science Solutions for SSC CHSL 2018_60.1

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?