Chemistry | General Science Solutions for SSC CHSL 2018

ssc-chsl-science-questions

General Science Questions for SSC CHSL 2017-18:

Dear Students,

SSC CHSL Exam is the next target for the aspirants. We are providing previous year questions specially for SSC CHSL 2017-18 Exam will be conducted from 4th March to 26th March 2018. To make the most of your time and purpose, the above video contains the expected questions of General Science which holds a captivating weightage in General Awareness Section of SSC Exams and SSC CHSL Exam is no exception. In addition to that, we have provided other emphasizing questions from General Science in the quiz given below.  Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

प्रिय पाठकों, एसएससी सीएचएसएल उम्मीदवारों के लिए अगला चरण है. हम यहां SSC CHSL 2017-18   परीक्षा के लिए महत्वपूर्ण प्रश्न उपलब्ध करवा रहे हैं, परीक्षा 4 मार्च से 26 मार्च तक आयोजित करायी जाएगी. आपके अध्ययन और उद्देश्य को आगे बढ़ाने के लिए उपरोक्त एक विडियो दिया गया है जिसमें एसएससी परीक्षा के लिए सामान्य विज्ञान सेक्शन से अपेक्षित प्रश्न दिए गए हैं. इसके अतिरिक्त हमने इस क्विज में भी सामान्य ज्ञान के प्रश्न दिए गए हैं इन्हें भी हल करें और अपनी तैयारी में तेजी लायें. आगामी परीक्षाओं की बहुत बहुत शुभकामनाएं. 

Q1. The atoms, in which the number of protons is same but the number of neutrons is different, are known as- 
परमाणु, जिसमें प्रोटॉन की संख्या एक समान है लेकिन न्यूट्रॉन की संख्या अलग है, इसे किस रूप में जाना जाता है- 
(a) Isobars(आइसोबार्स)
(b) Isomers(आइसोमर्स)
(c) Isotones(आइसोटोन्स)
(d) Isotopes(आइसोटोप)
S1. Ans.(d)
Sol. The Isotopes are a set of nuclides/atoms having the same number of protons, but a different number of neutrons. In other words, the same atomic number having different atomic mass. 
Q2. Radioactivity was discovered by: 
रेडियोधर्मिता की खोज किसके द्वारा कि गई थी?
(a) Rutherford(रदरफोर्ड)
(b) Becquerel(बेक्कुएरेल)
(c) Bohr(बोह्र)
(d) Madam Curie(मैडम क्यूरी)
S2. Ans.(b)
Sol. Radioactivity was discovered in 1896 by the French Scientist Henri Becquerel when he was working with phosphorescent materials. 
Q3. The element found maximum in the soil layer is- 
मिट्टी परत में अधिकतम पाया जाने वाला तत्व है:
(a) Oxygen(ऑक्सीजन)
(b) Nitrogen(नाइट्रोजन)
(c) Manganese(मैंगनीज)
(d) Silicon(सिलिकॉन)
S3. Ans.(a)
Sol. The element found the maximum in the soil layer is Oxygen 46.8% followed by Silicon 27.2%, Calcium 3.65% and Carbon 0.6%. 
Q4. Which is the most reactive metal? 
कौन सा सबसे अधिक प्रतिक्रियाशील धातु है?
(a) Sodium(सोडियम)
(b) Calcium(कैल्शियम)
(c) Iron(लोहा)
(d) Potassium(पोटैशियम)
S4. Ans.(d)
Sol. Potassium is the most reactive metal. 
Reactivity series (or Electrochemical Series) of metals- 
Potassium K Most reactive 
Sodium Na
Barium  Ba 
Calcium Ca
From the above reactivity series, we can see that Potassium is the most reactive metal. 
Q5. The most commonly used substance in fluorescent tubes are – 
फ्लोरोसेंट ट्यूबों में सबसे अधिक इस्तेमाल किया जाने वाला पदार्थ हैं – 
(a) Sodium Oxide and Argon(सोडियम ऑक्साइड और आर्गन)
(b) Sodium Vapour and Neon(सोडियम वेपर और नियॉन)
(c) Mercury Vapour and Argon(पारा वेपर और आर्गन)
(d) Mercuric Oxide and Neon(मरक्युरिक ऑक्साइड और नियॉन)
S5. Ans.(c)
Sol. Fluorescent lamp tube is filled with a gas containing low pressure mercury vapour and Argon. Sometimes gases like Xenon, Neon or Krypton can also be used. The pressure inside the lamp is around 0.3% of atmospheric pressure.
Q6.The chemical name of limestone is? 
चूना पत्थर का रासायनिक नाम क्या है?
(a) Calcium Carbonate(कैल्शियम कार्बोनेट)
(b) Magnesium Chloride(मैग्नीशियम क्लोराइड)
(c) Sodium Chloride(सोडियम क्लोराइड)
(d) Sodium Sulphide(सोडियम सल्फाइड)
S6. Ans.(a)
Sol. Limestone is a sedimentary rock composed largely of the minerals Calcite and Aragonite which are different crystals form of Calcium Carbonate (CaCO3). Limestone binds with silica and other impurities to remove them from the iron. 
Q7. Monazite is an ore of- 
मोनाजाईट ______ का एक अयस्क है.
(a) Zirconium(ज़र्कोनियम)
(b) Thorium(थोरियम)
(c) Titanium(टाइटेनियम)
(d) Iron(लोहा)
S7. Ans.(b)
Sol. Monazite is an important ore for Thorium, Lanthanum and Cerium. India, Madagascar and South Africa have large deposits of monazite sands. 
Q8. Galvanized iron is coated with- 
जस्ती लोहे को ______ के साथ लेपित किया जाता है.
(a) Aluminium(अल्युमीनियम)
(b) Galena(गेलेना)
(c) Silver(चांदी)
(d) Zinc(जस्ता)
S8. Ans.(d)
Sol.Galvanization is the process of applying protective zinc coating to steel or iron to prevent rusting

Q9. Bronze is an alloy of- 
कांस्य _______ की एक मिश्र धातु है.
(a) Copper and Tin(कॉपर और टिन)
(b) Copper and Silver(कॉपर और सिल्वर)
(c) Copper and Zinc(कॉपर और जिंक)
(d) Copper and Lead(कॉपर और लीड)
S9. Ans.(a)
Sol. Bronze is an alloy made up of Copper and another metal Tin. Compositions may vary but most modern bronze is 88% Copper and 12% Tin. 
Q10. Dry ice is-  
सूखी बर्फ है –  
(a) Solid water(ठोस पानी)
(b) Mountain ice(पर्वत बर्फ)
(c) Solid CO_2(ठोसCO_2)
(d) Solid carbon mono oxide(ठोस कार्बन मोनोऑक्साइड)
S10. Ans.(c)
Sol. Dry ice sometimes referred to as solid CO_2 or dry snow is the solid form of Carbon dioxide.
Q11. The useful element in photography is- 
फोटोग्राफी में उपयोगी तत्व है-
(a) Silver Nitrate(सिल्वर नाइट्रेट)
(b) Silver Bromide(सिल्वर ब्रोमाइड)
(c) Sulphuric Acid(सल्फ्यूरिक एसिड)
(d) Citiric Acid(साइट्रिक एसिड)
S11. Ans.(b)
Sol. To develop the photographic plate, the plate is kept in the solution of silver bromide .
Q12. Polymer of Natural Rubber is- 
प्राकृतिक रबर का पॉलिमर है:
(a) Ethylene(एथिलीन)
(b) Isoprene(आइसोप्रेन)
(c) Acetylene(एसिटिलीन)
(d) Hexane(हेक्सेन)
S12. Ans.(b)
Sol. Polymerization is the process of joining together a large number of small molecules to make a number of the very large molecule.  Natural rubber is the natural polymer of Isoprene. 
Q13. The predominant organic acid in grapes is- 
अंगूर में प्रमुख कार्बनिक अम्ल है: 
(a) Formic acid(फॉर्मिक एसिड)
(b) Benzoic acid(बेंज़ोइक अम्ल)
(c) Lactic acid(लैक्टिक एसिड)
(d) Tartaric acid(टारटरिक अम्ल)
S13. Ans.(d)
Sol. Tartaric acid is the predominant organic acid in grapes. 
Q14. Which one of the following has the highest fuel value? 
निम्न में से किसका ईंधन मूल्य सबसे अधिक है?
(a) Hydrogen(हाइड्रोजन)
(b) Charcoal(लकड़ी का कोयला)
(c) Natural gas(प्राकृतिक गैस)
(d) Gasoline(पेट्रोल)
S14. Ans.(a)
Sol. The heating value of a fuel is the amount of heat that is obtained after one gram (1gm) of fuel is burnt completely in air or oxygen. Hydrogen has the highest heating value among all fuels. Hydrogen is used as a rocket fuel and in burner producing high temperature.  
Q15. The main component of Liquid Petroleum Gas (LPG) are : 
तरल पेट्रोलियम गैस (एलपीजी) के मुख्य घटक हैं:
(a) Methane, Ethane and Hexane(मीथेन, एथेन और हेक्सेन)
(b) Methane, Pentane and Hexane(मीथेन, पेंटन और हेक्सेन)
(c)  Propane and Butane(प्रोपेन और ब्यूटेन)
(d) Methane, Carbon Monoxide and Hydrogen(मीथेन, कार्बन मोनोऑक्साइड और हाइड्रोजन)
S15. Ans.(c)
Sol. LPG is the abbreviation or short form Liquefied Petroleum Gas. Like all fossil fuels, it is a non-renewable source of energy. It is extracted from crude oil and natural gas. The normal components of LPG thus are propane (C_3 H_8 ) and butane (C_4 H_10 ).


You may also like to read:

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

 

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD