Chemistry | General Science Solutions for SSC CHSL 2017-18_00.1
Latest SSC jobs   »   Chemistry | General Science Solutions for...

Chemistry | General Science Solutions for SSC CHSL 2017-18

Chemistry | General Science Solutions for SSC CHSL 2017-18_40.1

General Science Questions for SSC CHSL 2017-18:

Dear Students, SSC CHSL Exam is the next target for the aspirants. We are providing previous year questions specially for SSC CHSL 2017-18 Exam whixh will be conducted from 4th March to 26th April 2018. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.


प्रिय पाठकों, एसएससी सीएचएसएल उम्मीदवारों के लिए अगला चरण है. हम यहां SSC CHSL 2017-18  परीक्षा के लिए महत्वपूर्ण प्रश्न उपलब्ध करवा रहे हैं, परीक्षा 4 मार्च से 26 अप्रैल तक आयोजित करायी जाएगी. आप इस क्विज को हल करके अपनी तैयारी में और तेजी लायें. आगामी परीक्षाओं की बहुत बहुत शुभकामनाएं. 

Q1. Ink is prepared from- 
स्याही तैयार होती है-
(a) Dye (डाई)
(b) Tannin (टैनिन)
(c) Starch (स्टार्च)
(d) Latex (लेटेक्स)
Ans.(a)

Q2. In an oxygen molecule, two atoms are united by- 
ऑक्सीजन अणु में, दो परमाणु एकजुट होते हैं-
(a) One bond (एक बांड)
(b) Two bonds (दो बांड)
(c) Three bonds (तीन बांड)
(d) Four bonds (चार बांड)
Ans.(b)

Q3. Which of the following is not a nucleon? 
निम्न में से कौन सा एक न्युक्लियोन नहीं है?
(a) Proton (प्रोटॉन)
(b) Neutron (न्यूट्रॉन)
(c) Electron (इलेक्ट्रॉन)
(d) None of these (इनमें से कोई नहीं)
Ans.(c)

Q4. Curd is sour due to presence of – 
______की उपस्थिति के कारण दही खट्टा होता है. 
(a) Tartaric acid (टार्टट्रिक एसिड)
(b) Lactic acid (लैक्टिक एसिड)
(c) Acetic acid (एसिटिक एसिड)
(d) Oxalic acid (ऑक्सेलिक एसिड)
Ans.(b)

Q5. In nuclear reactors, graphite is used as a/an
परमाणु रिएक्टरों में, ग्रेफाइट ____ के रूप में प्रयोग किया जाता है.
(a) Fuel (ईंधन)
(b) Lubricant (लुब्रिकेंट)
(c) Moderator (मॉडरेटर)
(d) Insulator (इंसुलेटर)
Ans.(c)

Q6. Which of the following is a monoatomic gas ?  
इनमें से कौन सी एक मोनोएटमिक गैस है?
(a) Oxygen (ऑक्सीजन)
(b) Neon (नियॉन)
(c) Nitrogen (नाइट्रोजन)
(d) Fluorine (फ्लोरिन)
Ans.(b)

Q7. Which of the following is not a form of carbon ? 
इनमें से कौन सा कार्बन का एक रूप नहीं है?
(a) Soot  (सूट)
(b) Hematite  (हेमटाइट)
(c) Graphite  (ग्रेफाइट)
(d) Charcoal  (चारकोल)
Ans.(b)

Q8. What is dry ice ? 
सूखी बर्फ क्या होती है?
(a) Solid Carbon dioxide  (ठोस कार्बन डाइऑक्साइड)
(b) Liquid Nitrogen  (तरल नाइट्रोजन)
(c) Ice Cubes and Saw dust  (बर्फ के टुकड़े और बुरादा)
(d) Ice Cubes and Salt  (बर्फ के टुकड़े और नमक)
Ans.(a)

Q9. Which among the following is liquid non-metal ?
निम्न में से कौन सा तरल गैर धातु वाला होता है? 
(a) Mercury  (पारा)
(b) Bromine  (ब्रोमीन)
(c) Water  (पानी)
(d) Alcohol  (शराब)
Ans.(b)

Q10. Which of the following is an iron ore ? 
निम्न में से कौन सा लौह अयस्क है?
(a) Bauxite  (बॉक्साइट)
(b) Magnetite  (मैग्नेटाइट)
(c) Lignite  (लिग्नाइट)
(d) Nitrite (नाइट्राइट)
Ans.(b)

Q11. One carat of diamond is equal to –
हीरा का एक कैरेट बराबर होता है –
(a) 100 mg (100 मिलीग्राम)
(b) 150 mg (150 मिलीग्राम)
(c) 200 mg (200 मिलीग्राम)
(d) 250 mg (250 मिलीग्राम)
Ans.(c)

Q12. Mercury is a – 
पारा एक है –
(a) Solid metal (ठोस धातु)
(b) Liquid metal (तरल धातु)
(c) Solid non-metal (ठोस अधातु)
(d) Liquid non-metal (तरल अधातु)
Ans.(b)

Q13. Which metal is extracted from sea water ? 
कौन सा धातु समुद्र के पानी से निकाला जाता है?
(a) Potassium (पोटेशियम)
(b) Magnesium (मैग्नेशियम)
(c) Aluminium (एल्यूमिनियम)
(d) Beryllium (बेरिलियम)
Ans.(b)

Q14. The first metal used by a man was –
एक आदमी द्वारा इस्तेमाल किया गया पहला धातु –
(a) Copper (तांबा)
(b) Silver (चांदी)
(c) Bronze (कांसा)
(d) Brass (पीतल)
Ans.(a)


Q15. The chemical name of rat poison is – 
चूहे वाले जहर का रासायनिक नाम है –
(a) Zinc oxide (जिंक आक्साइड)
(b) Potassium cyanide (पोटेशियम साइनाइड)
(c) Lead nitrate (लीड नाइट्रेट)
(d) Zinc phosphide (जिंक फास्फाइड)
Ans.(d)


You may also like to read:

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

Chemistry | General Science Solutions for SSC CHSL 2017-18_50.1

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{c
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;a
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}
f

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?