Chemistry | General Science solutions for SSC CHSL 2018_00.1
Latest SSC jobs   »   Chemistry | General Science solutions for...

Chemistry | General Science solutions for SSC CHSL 2018

Chemistry | General Science solutions for SSC CHSL 2018_40.1

General Science Questions for SSC CHSL 2017-18:

Dear Students,

SSC CHSL Exam is the next target for the aspirants. We are providing previous year questions specially for SSC CHSL 2017-18 Exam will be conducted from 4th March to 26th March 2018. To make the most of your time and purpose, the above video contains the expected questions of General Science which holds a captivating weightage in General Awareness Section of SSC Exams and SSC CHSL Exam is no exception. In addition to that, we have provided other emphasizing questions from General Science in the quiz given below.  Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

प्रिय पाठकों, एसएससी सीएचएसएल उम्मीदवारों के लिए अगला चरण है. हम यहां SSC CHSL 2017-18   परीक्षा के लिए महत्वपूर्ण प्रश्न उपलब्ध करवा रहे हैं, परीक्षा 4 मार्च से 26 मार्च तक आयोजित करायी जाएगी. आपके अध्ययन और उद्देश्य को आगे बढ़ाने के लिए उपरोक्त एक विडियो दिया गया है जिसमें एसएससी परीक्षा के लिए सामान्य विज्ञान सेक्शन से अपेक्षित प्रश्न दिए गए हैं. इसके अतिरिक्त हमने इस क्विज में भी सामान्य ज्ञान के प्रश्न दिए गए हैं इन्हें भी हल करें और अपनी तैयारी में तेजी लायें. आगामी परीक्षाओं की बहुत बहुत शुभकामनाएं. 

Q1. When water itself combines chemically with some element or mineral it is called 
जब पानी रासायनिक रूप से कुछ तत्व या खनिज के साथ जुड़ता है तो इसे क्या कहा जाता है? 
(a) carbonation(कार्बोनेशन)
(b) desalination(अलवणीकरण)
(c) hydration(जलयोजन)
(d) oxidation(ऑक्सीकरण)
S1. Ans.(c)
Sol. When water itself combines chemically with some element or mineral called hydration.

Q2. Ozone consists of 
ओजोन में शामिल हैं:
(a) oxygen only(केवल ऑक्सीजन)
(b) oxygen and nitrogen(ऑक्सीजन और नाइट्रोजन  )
(c) hydrogen and carbon(हाइड्रोजन और कार्बन)
(d) oxygen and carbon(ऑक्सीजन और कार्बन)
S2. Ans.(a)
Sol. Ozone (O3), or trioxygen, is a triatomic molecule, consisting of three oxygen atoms.

Q3. Name two elements that find wide application in transistor industry. 
उन दो तत्वों का नाम बताइए जो ट्रांजिस्टर उद्योग में अधिकतम पाए जाते हैं.
(a) Silicon and germanium(सिलिकॉन और जर्मेनियम)
(b) Carbon and platinum(कार्बन और प्लैटिनम)
(c) Iridium and germanium(इरिडियम और जर्मेनियम)
(d) Tungsten and platinum(टंगस्टन और प्लैटिनम)
S3. Ans.(a)
Sol. A transistor is a semiconductor device used to amplify and switch electronic signals and electrical power. Silicon and germanium are semiconductors used in transistor.

Q4. Which one of the following is known as the ‘brown coal’? 
निम्नलिखित में से किसे ‘भूरा कोयला’ कहा जाता है? 
(a) Anthracite(एन्थ्रेसाइट)
(b) Bituminous(बिटुमिनस)
(c) Coke(कोक)
(d) Lignite(लिग्नाइट)
S4. Ans.(d)
Sol. Lignite, often refered to as brown coal, is a soft brown fuel with characteristics that put it somewhere between coal and peat.

Q5. The main constituent of biogas is 
बायोगैस का मुख्य घटक है
(a) oxygen(ऑक्सीजन)
(b) methane(मीथेन)
(c) acetic acid(सिरका अम्ल)
(d) methyl alcohol(मिथाइल अल्कोहल)
S5. Ans.(b)
Sol. The main constituent of biogas is methane. Biogas comprises primarily methane (CH4) and carbon dioxide (CO2) and may have small amounts of H_2 S,H_2 O (moisture) .

Q6. The PH of human blood is between 
मानव रक्त का पीएच किसके बीच है?
(a) 6.5–7
(b) 7.35–7.45
(c) 8–9
(d) 4.5–5
S6. Ans.(b)
Sol. A normal blood pH is tightly regulated between 7.35 and 7.45.

Q7. Sour taste of ‘Coca Cola’ is due to the presence of 
‘कोका कोला’ का खट्टा स्वाद, किसकी उपस्थिति के कारण है 
(a) acetic acid(सिरका अम्ल)
(b) phosphoric acid(फॉस्फोरिक अम्ल)
(c) hydrochloric acid(हाइड्रोक्लोरिक अम्ल)
(d) formic acid(फॉर्मिक अम्ल)
S7. Ans.(b)
Sol. Sour taste of ‘Coca Cola’ is due to the presence of additive E338. Additive E338 contains phosphoric acid. It is used to acidify foods and beverages.

Q8. CaC2 on treatment with water gives 
CaC2 को पानी के साथ मिलाने से क्या प्राप्त होता?
(a) Methane(मीथेन)
(b) Ethane(एटैन)
(c) Ethylene(एथिलीन)
(d) Acetylene(एसिटिलीन)
S8. Ans.(d)
Sol. Calcium carbide (CaC2) reacts with water gas to produce acetylene gas (C_2 H_2)
CaC2(s) + 2H2O → C_2 H_2 (g)+ Ca(OH)2 (g)

Q9. Greenhouse effect is caused by 
ग्रीनहाउस प्रभाव किसके कारण होता है?
(a) nitrogen(नाइट्रोजन)
(b) carbon dioxide(कार्बन डाइआक्साइड)
(c) carbon monoxide(कार्बन मोनोऑक्साइड)
(d) nitrogen dioxide(नाइट्रोजन डाइऑक्साइड)
S9. Ans.(b)
Sol. Greenhouse effect is caused by carbon dioxide.

Q10. Which acid is present in lemon ?
नींबू में कौन सा अम्ल होता है?
(a) marlic acid(मैर्किक एसिड)
(b) citric acid(साइट्रिक एसिड)
(c) lactic acid(लैक्टिक एसिड)
(d) tartaric acid(टारटरिक अम्ल)
S10. Ans.(b)
Sol. The main organic acids contained in the flesh of lemons are citric acid and malic acid. The sourness of citrus fruit is the taste of citric acid.

Q11. If both the mass and the velocity of a body is increased to twice of their magnitude, the kinetic energy will increased by 
यदि शरीर के द्रव्यमान और वेग दोनों को उनके परिमाण के दोगुना कर दिया जाता है, तो गतिजन्य ऊर्जा  में कितने से वृद्धि होगी?
(a) 2 times
(b) 4 times
(c) 8 times
(d) 16 times
S11. Ans.(c)
Sol. K = 1/2 mv^2
According to question
m^1=2m
v^1=2v
∴ k^1=1/2 (2m)×(2v)^2
= 1/2×2m×4v^2
= 8(1/2 mv^2 )

Q12. How many neutrons are there in 92U238 atom? 
92U238 परमाणु में कितने न्यूट्रॉन हैं?
(a) 92
(b) 238
(c) 146
(d) 330
S12.Ans.(c)
Sol. 92U238
(A) Atomic mass = 238
(Z) Proton = 92
e = p = 92 electrons
A = p + n
n = A – p
= 238 – 92
= 146 neutrons.

Q13. The lightest radioactive element is 
सबसे छोटा रेडियोधर्मी तत्व है:
(a) deuterium(ड्यूटेरियम)
(b) polonium(पॉलोनियम)
(c) tritium(ट्रिटियम)
(d) uranium(यूरेनियम)
S13. Ans.(c)
Sol. Tritium is a radioactive form, or “isotope”, of hydrogen,it is the lightest radioactive element.

Q14. Milk is an 
दूध एक _____ है:
(a) emulsion (पायसन)
(b) suspension(सस्पेंशन)
(c) foam(फोम)
(d) gel(जेल)
S14. Ans.(a)
Sol. Milk is an emulsion of fat in water.

Q15. The chemical behavior of an atom depends upon 
परमाणु का रासायनिक व्यवहार किस पर निर्भर करता है?
(a) the number of protons in its nucleus(नाभिक में प्रोटॉन की संख्या पर)
(b) the number of neutrons in the nucleus(नाभिक में न्यूट्रॉन की संख्या)
(c) the number of electrons orbiting around the nucleus(नाभिक के चारों ओर घूमने वाले इलेक्ट्रॉनों की संख्या)
(d) the number of nucleons in the nucleus(न्यूक्लियस में न्यूक्लियंस की संख्या)
S15. Ans.(c)
Sol. The chemical behavior of an atom is determined by the number of electrons on its outer shell because in the chemical reaction ,bonds formation or cleavage of bonds takes place. And the bond between two atoms is formed by the sharing of electrons or transfer of electrons.

You may also like to read:

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

 Chemistry | General Science solutions for SSC CHSL 2018_50.1Chemistry | General Science solutions for SSC CHSL 2018_60.1

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?