Chemistry | General Science Questions for SSC CHSL 2018 (Solutions)_00.1
Latest SSC jobs   »   Chemistry | General Science Questions for...

Chemistry | General Science Questions for SSC CHSL 2018 (Solutions)

Chemistry | General Science Questions for SSC CHSL 2018 (Solutions)_40.1

General Science Questions for SSC CHSL 2017-18:

Dear Students,

SSC CHSL Exam is the next target for the aspirants. We are providing previous year questions specially for SSC CHSL 2017-18 Exam will be conducted from 4th March to 26th March 2018. To make the most of your time and purpose, the above video contains the expected questions of General Science which holds a captivating weightage in General Awareness Section of SSC Exams and SSC CHSL Exam is no exception. In addition to that, we have provided other emphasizing questions from General Science in the quiz given below.  Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

प्रिय पाठकों, एसएससी सीएचएसएल उम्मीदवारों के लिए अगला चरण है. हम यहां SSC CHSL 2017-18   परीक्षा के लिए महत्वपूर्ण प्रश्न उपलब्ध करवा रहे हैं, परीक्षा 4 मार्च से 26 मार्च तक आयोजित करायी जाएगी. आपके अध्ययन और उद्देश्य को आगे बढ़ाने के लिए उपरोक्त एक विडियो दिया गया है जिसमें एसएससी परीक्षा के लिए सामान्य विज्ञान सेक्शन से अपेक्षित प्रश्न दिए गए हैं. इसके अतिरिक्त हमने इस क्विज में भी सामान्य ज्ञान के प्रश्न दिए गए हैं इन्हें भी हल करें और अपनी तैयारी में तेजी लायें. आगामी परीक्षाओं की बहुत बहुत शुभकामनाएं. 

Q1. The advantage of detergents over soaps is –
(a) detergents are soluble in water 
(b) detergents could not give much lather 
(c) detergents give lather even with hard water 
(d) soaps give lather with only soft water 
S1. Ans.(c) 
Sol. Detergents give lather even with hard water while soaps give lather with only soft water. 

Q2. The gas used for artificial fruit ripening of green fruit is –
(a) Nepthalene 
(b) Acetylene 
(c) Ethane  
(d) Methane 
S2. Ans.(b) 
Sol. The gas used for artificial fruit ripening of green fruit is Acetylene. 

Q3. The substance most commonly used as a food preservative is –
(a) Sodium carbonate 
(b) Tartaric acid 
(c) Lactic acid 
(d) Sodium salt of benzoic acid 
S3. Ans.(d) 
Sol. Sodium benzoate (sodium salt of benzoic acid) is most commonly used as a food preservative. 

Q4. Tetra Ethyl Lead (TEL) is used as-
(a) a catalyst in burning fossil fuel 
(b) an antioxidant 
(c) a reluctant 
(d) an antiknock compound 
S4. Ans.(d) 

Sol.Tetra Ethyl Lead (TEL) is used as Anti knock agent.

Q5. Detergents clean surfaces on the principle of –
(a) Viscosity 
(b) Surface tension 
(c) Elasticity 
(d) Floatation 
S5. Ans.(b) 
Sol. Detergents clean surfaces on the principle of surface tension. Detergents are soapless soap. They produce leather with soft water as well as hard water. 

Q6. The element which is used for vulcanising rubber –
(a) Sulphur 
(b) Bromine 
(c) Silicon 
(d) Phosphorus 
S6. Ans.(a) 
Sol. Vulcanisation is a chemical process for converting rubber or related polymers into more durable materials via the addition of sulphur or other equivalent curatives or accelerators. By far the most common vulcanising methods depend on sulphur. 

Q7. Which one of the following is used in making pencils? 
(a) Charcoal 
(b) Bone black 
(c) Black ash 
(d) Graphite 
S7. Ans.(d) 
Sol.Graphite is used to make pencil.

Q8. Pollutant from motor car exhaust that causes mental disease is –
(a) Pb
(b) NO2
(c) SO2
(d) Hg 
S8. Ans.(a) 
Sol. Pollutant from motor car exhaust that causes mental disease is lead. Lead is produced cause lead poisoning. 

Q9. Ozone layer is present in –
(a) Troposphere 
(b) Ionosphere 
(c) Stratosphere 
(d) Exosphere 
S9. Ans.(c) 
Sol. Ozone layer is present in Stratosphere.

Q10. The two metal ions that cause hardness to water are –
(a) Calcium and Magnesium 
(b) Sodium and Calcium 
(c) Sodium and Potassium 
(d) Sodium and Magnesium 
S10. Ans.(a) 

Sol. The bicarbonates, chlorides and sulphates of calcium and magnesium cause hardness to water. 
The bicarbonates cause temporary hardness while chlorides and sulphates cause permanent hardness. 

Q11. Catalyst is a substance which – 
(a) increases the rate of the reaction 
(b) decreases the rate of reaction 
(c) has no action on the rate of the reaction 
(d) None of the above 
S11. Ans.(a) 
Sol. Catalyst is a substance which increases the rate of reaction by decreasing activation energy. 

Q12. Which one of the following acids is used in battery? 
(a) Hydrochloric acid 
(b) Hydrofluoric acid 
(c) Sulphuric acid 
(d) Sulphurous acid 
S12. Ans.(c) 
Sol. Sulphuric acid is used in battery. It is highly corrosive strong mineral acid. It is used for a variety of other purposes in the chemical industry. 

Q13. Which of the following is a renewable source of energy? 
(a) Coal 
(b) Geothermal power 
(c) Natural gas 
(d) Uranium 
S13. Ans.(b) 
Sol. Geothermal electricity is generated from geothermal power. Geothermal power is considered to be sustainable because the heat extraction is small compared with the Earth’s heat content. It is renewable source of energy

Q14. Vinegar made by fermentation from cane sugar contains –
(a) Palmitic acid 
(b) Lactic acid 
(c) Citric acid 
(d) Acetic acid 
S14. Ans.(d) 
Sol. Vinegar made by fermentation of cane sugar contains acetic acid. 

Q15. The fuel used in an atomic reactor is –
(a) Coal 
(b) Petrol 
(c) Combustible gases 
(d) Uranium 
S15. Ans.(d) 

Sol. Uranium is used as a fuel in atomic reactors.
You may also like to read:

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

 Chemistry | General Science Questions for SSC CHSL 2018 (Solutions)_50.1Chemistry | General Science Questions for SSC CHSL 2018 (Solutions)_60.1

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?