Chapterwise Quant Quiz For SSC CGL 2016 (Ratio and Proportion)

Dear Readers, We are providing you a Chapterwise Quant Quiz for SSC CHSL, SSC CGL 2016 and Railways.

1.Find a fourth proportional to the numbers 6, 8, 9. 
a) 12
b) 7
c) 5
d) 14

2.Find the value of the missing figure in the question given below. 
6 : ? :: 5 : 35
a) 30
b) 36
c) 42
d) 48

3.Find a fourth proportional to the numbers 12, 14, 24. 
a) 38
b) 36
c) 28
d) 30
4.If 15 books cost Rs. 35, what do 21 books cost? 
a) Rs.28
b) Rs.49
c) Rs.52
d) Rs.40
5.If 15 men can reap a field in 28 days, in how many days will 5 men reap it?
a) 78 days
b) 66 days
c) 84 days
d) 94 days
6.A fort hand provisions for 150 men for 45 days. After 10 days, 25 men left the fort. How long will the food last at the same rate for the remaining men? 
a) 42 days 
b) 45 days
c) 55 days
d) 38 days
7.If 18 men can reap 80 hectares in 24 days, how many hectares can 36 men reap in 30 days.
a) 240 hectares.
b) 450 hectares.
c) 320 hectares.
d) 360 hectares.
8.If 30 men do a piece of work in 27 days, in what time can 18 men do another piece of work 3 times as great? 
a) 145 days
b) 135 days
c) 130 days
d) 134 days 

9.If the carriage of 810 kg for 70 km cost Rs. 112.50, what will be the cost of the carriage of 840 kg for a distance of 63 km at half the former rate? 
a) Rs. 52
b) Rs. 53
c) Rs. 521/2
d) Rs. 501/4
10.If 300 men could do a piece of work in 16 days, how many men would do 1/4 of the same work in 15 days?
a) 80 men
b) 85 men
c) 90 men
d) 75 men 
Answers :
 1. a
 2. c
 3. c
 4. b
 5. c
 6. a
 7. b
 8. b
 9. c
10.a



Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?