Budget 2020 Quiz: Questions With Detailed Explanation

Attempt multiple choice questions based on Budget 2020-21 with detailed explanation

Q1. “IPO” stands for——
(a) Initial private offering
(b) Increasing public offering
(c) Initial public order
(d) Initial public offering

S1.Ans(d)
Sol.IPO” stands for Initial public offering.

Q2.Which scheme lunch for conducting graduate level online exame in budget 2020 ?
(a) National Social Assistance Scheme
(b)Study in India
(c) Udisha
(d) AMRUT

S2.Ans(b)
Sol.Study in India launch for conducting graduate level online exame in budget 2020

Q3.How much government expand on Health in budget 2020?
(a)69,000 cr.
(b)50,000 cr.
(c)72,000 cr.
(d)75,000 cr.

S3.Ans(a)
Sol.Government expand 69,000 cr on Health in budget 2020.

Q4.How much tax imposed for income Rs 7.5-10 lakhs in budget 2020?
(a)0%
(b)15%
(c)10%
(d)2.5%

S4.Ans(b)
Sol.15% tax imposed for income Rs 7.5-10 lakhs in budget 2020.

Q5.How much fund allocated to the Ministry of Culture?
(a)3150 cr.
(b)2150 cr.
(c)4150 cr.
(d)3550 cr.

S5.Ans(a)
Sol.3150 crores allocated to the Ministry of Culture. Tribal Museum to be set up in Ranchi Jharkhand. The maritime museum would be set up.

Q6. Insurance cover for bank deposits to be increased from
(a) Rs. 3 lakhs from Rs. 1 lakh
(b) Rs. 4 lakhs from Rs. 1 lakh
(c) Rs. 5 lakhs from Rs. 1 lakh
(d) Rs. 6 lakhs from Rs. 1 lakh

S6.Ans(c)
Sol.Insurance cover for bank deposits to be increased to Rs. 5 lakhs from Rs. 1 lakh

Q7. India to host G20 presidency in
(a) 2022
(b) 2020
(c) 2024
(d) 2022

S7.Ans(a)
Sol.India to host G20 presidency in 2022

Q8. How much fund allocated to the Ministry of environment?
(a) 4,400 cr.
(b) 3,400 cr.
(c) 4150 cr.
(d) 5550 cr.

S8.Ans(a)
Sol.Our commitments for Paris agreements will start from 1st Jan 2021 Encourage states to ensure cleaner air- 4,400 Crores allocation for the ministry of environment

Q9.The Tribal museum would be set up in
(a) Jharkhand
(b) Agartala
(c) Lucknow
(d) Dehradun

S9.Ans(a)
Sol.Tribal Museum to be set up in Ranchi Jharkhand.

Q10. How much fund allocated to programmes related to women ?
(a)28,600 cr.
(b)25,000 cr.
(c)38,600 cr.
(d)45,500 cr.

S10.Ans(a)
Sol.28,600 crores allocated to programmes related to women.

Q11. How much fund Allocated to nutrition-related programmes for FY 2020-21.
(a) 25600 cr.
(b) 45600 cr.
(c) 55600 cr.
(d) 35600 cr.

S11.Ans(d)
Sol.35600 crores Allocated to nutrition-related programmes for FY 2020-21. Nutrition of Children, pregnant women, Poshan Abhiyan was launched. More than 6 lakh Anganwadi workers equipped with smartphones to update the nutritional status of 10 crore households Task Force appointed to mothers

Q12. How much fund Allocated to development for industry and commence for year 2020-21.
(a) 95600 cr.
(b) 27300 cr
(c) 45600 cr.
(d) 25600 cr.

S12.Ans(b)
Sol.Propose to provide Rs 27,300 crores for development for industry and commence for year 2020-21: FM Power & Renewable Energy Section for 2020-21: 22,000 Crores allocated to this sector

Q13.How many Districts to be covered for AYUSHMAN Treatment?
(a)112
(b)95
(c)85
(d)110

S13.Ans(a)
Sol.112 Aspirational Districts to be covered for AYUSHMAN Treatment.

Q14.How many people out of poverty in India
(a)270 Million
(b)140 Million
(c)170 Million
(d)300 Million

S14.Ans(a)
Sol.India was able to raise 270 Million people out of poverty

Q15.“Indian Railways will set up Kisan Rail-through.
(a)PPP
(b)pph
(c)hpp
(d)php

S15.Ans(a)
Sol.Kisan Rail through PPP model so that perishable goods can be transported quickly. Krishi Udaan will be launched by MoCA on international and national routes.

 

Q16. How much fund Allocated to Ministry of Housing and Urban Affairs
(a)40050 cr.
(b)50040 cr.
(c)30080 cr
(d)60090 cr.

S16.Ans(b)
Sol. 50040 cr allocated to Ministry of Housing and Urban Affairs.

Q17. How much fund Allocated to Ministry of Railways
(a)65142 cr.
(b)92346 cr.
(c)82218 cr.
(d)72216 cr.

S17.Ans(d)
Sol.72216 cr fund allocated to Ministry of Railways.

Q18. How much fund Allocated to Ministry of Road Transport and Highways.
(a)91823 cr.
(b)71234 cr.
(c)87156 cr.
(d)75646 cr.

S18.Ans(a)
Sol. 91823 cr fund Allocated to Ministry of Road Transport and Highways.

Q19. How much fund Allocated to Ministry of Defence
(a)421717 cr.
(b)471378 cr.
(c)390778 cr.
(d)357187 cr.

S19.Ans(b)
Sol. 471378 cr fund Allocated to Ministry of Defence.

Q20.How much fund Allocated to Ministry of Home Affairs
(a)148241 cr.
(b)123455 cr.
(c)167250 cr.
(d)189974 cr.

S20.Ans(c)
Sol.167250 fund Allocated to Ministry of Home Affairs.

Q21.How much fund Allocated to Ministry of Human Resource Development
(a)48241 cr.
(b)99312 cr.
(c)67250 cr.
(d)89974 cr.

S21.Ans(b)
Sol.99312 cr fund Allocated to Ministry of Home Affairs.

Q22.How much fund Allocated to Ministry of Consumer Affairs, Food and Public
(a)148241 cr.
(b)199312 cr.
(c)124535 cr.
(d)189974 cr.

S22.Ans(c)
Sol.124535 cr fund Allocated to Ministry of Home Affairs.

Q23.How much fund Allocated to Ministry of Rural Development
(a)148241 cr.
(b)122398 cr.
(c)164535 cr.
(d)189974 cr.

S23.Ans(b)
Sol.122398 cr. fund Allocated to Ministry of Rural Development.

Q24.How many smart phones equipped for anganwadi workers.
(a)4 lakh
(b)2 lakh
(c) More than 6 lakh
(d)1 lakh

S24.Ans(c)
Sol.more than 6 lakh smart phones equipped for anganwadi workers.

Q25.NIRVIK Scheme ——.
(a)For higher export saving disbursement
(b)For lower export saving disbursement
(c)For lower export credit disbursement
(d)For higher export credit disbursement

S25.Ans(d)
Sol. NIRVIK Scheme for higher export credit disbursement .

 

Also check:

Questions Based On Economic Survey 2020 For SSC, IAS, Railways and Other Government Exams 2020