Blood Relation Questions for SSC CGL Exam

Dear Readers,

Here we are providing a Reasoning quiz accordance with the syllabus of SSC CGL Tier-I, This post comprises 15 Questions of Blood Relation which really helps you getting more marks in final exam.


Q1. Deepak is brother of Ravi. Reena is sister of Atul. Ravi is son of Reena. How is Deepak related to Reena?  
(a) Son 
(b) Brother 
(c) Nephew 
(d) Father 
Ans.(a)
Sol.

Thus, Deepak is the son of Reena. 


Q2. E is the son of A. D is the son of B. E is married to C. C is B’s daughter. How is D related to E? 
(a) Brother 
(b) Uncle 
(c) Father-in-law 
(d) Brother-in-law 
Ans.(d)
Sol. 
Thus, D is the brother-in-law of E. 

Directions (3-4): Read the following information and answer the questions given below it: 
A is the father of C. But C is not his son.
E is the daughter of C. F is the spouse of A. 
B is the brother of C. D is the son of B. 
G is the spouse of B. H is the father of G. 

Q3. Who is the grandmother of D?   
(a) A
(b) C
(c) F
(d) H
Ans.(c)
Sol. 
So, F is the grandmother of D. 

Q4. Who is the son of F?  
(a) B
(b) C
(c) D
(d) E
Ans.(a)
Sol. 
So, B is the son of F. 

Q5. P is the son of Q while Q and R are the sisters to one another. T is the mother of R. If S is the son of T, which of the following statements is correct?  
(a) T is the brother of Q
(b) S is the cousin of P 
(c) Q and S are sisters 
(d) S is the maternal uncle of P 
Ans.(d)
Sol. 


Thus, P is the son of Q means S is the maternal uncle of Q. 

Q6. A is the brother of B. B is the brother of C. D is the father of A. Based on these three statements, which of the following statements cannot be definitely true?   
(a) B is the brother of A
(b) B is the son of D
(c) A is the brother of C
(d) C is the brother of A
Ans.(d)
Sol. 
So, C may be the brother or sister of A. 

Q7. Examine the following relationships among members of a family of six persons – A, B, C, D, E and F. 
1. The number of males equals that of females. 
2. A and E are sons of F.
3. D is the mother of two, one boy and one girl. 
4. B is the son of A.
5. There is one married couple in the family at present.  
(a) A, B and C are all females 
(b) A is the husband of D
(c) D is the grand-daughter of F
(d) E and F are children of D
Ans.(b)
Sol. 
So, A is the husband of D. 

Q8. Pointing to a man on the stage, Rashi said, “He is the brother of the daughter of the wife of my husband.” How is the man on the stage related to Rashi?
(a) Son 
(b) Husband 
(c) Cousin 
(d) Nephew 
Ans.(a)
Sol. Wife of Rashi’s husband – Rashi; 
Brother of daughter – Son 
So, the man on the stage is Rashi’s son. 

Q9. Introducing a man to her husband, a woman said, “His brother’s father is the only son of my grandfather.” How is the woman related to this man?  
(a) Mother  
(b) Aunt  
(c) Sister  
(d) Daughter 
Ans.(c)
Sol. Only son of woman’s grandfather – Woman’s father; 
Man’s brother’s father – Man’s father
So, man’s father is woman’s father i.e. woman is the man’s sister. 

Q10. Pointing to a girl in the photograph, Amar said, “Her mother’s brother is the only son of my mother’s father.” How is the girl’s mother related to Amar?  
(a) Mother 
(b) Sister 
(c) Aunt 
(d) Grandmother 
Ans.(c)
Sol. Only son of Amar’s mother’s father – Amar’s maternal uncle
So, the girl’s maternal uncle is Amar’s maternal uncle. 
Thus, the girl’s mother is Amar’s aunt.  

Q11. If Meena says, “Anita’s father Raman is the only son of my father-in-law Mahipal”, then how is Bindu, who is the sister of Anita, related to Mahipal? 
(a) Niece 
(b) Daughter 
(c) Wife 
(d) None of these 
Ans.(d)
Sol. 
Thus, Bindu is the grand-daughter of Mahipal.

Directions (12-15): Read the information given below and answer the questions that follow: 
(i) In a family of six persons A, B, C, D, E and F, there are two married couples 
(ii) D is grandmother of A and mother of B. 
(iii) C is wife of B and mother of F.
(iv) F is the grand-daughter of E.

Q12. What is C to A? 
(a) Daughter 
(b) Grandmother 
(c) Mother 
(d) Cannot be determined 
Ans.(c)
Sol. 
So, C is the mother of A. 

Q13. How many male members are there in the family?  
(a) Two 
(b) Three 
(c) Four 
(d) Cannot be determined
Ans.(d)
Sol. 
Clearly, the gender of A not given so cannot be determined. 

Q14. Which of the following is true? 
(a) A is brother of F
(b) A is sister of F 
(c) D has two grandsons 
(d) None of these 
Ans.(d) 
Sol. 
The gender of A is not known. So, neither (a) nor (b) is definitely true. 
Clearly, D is the grandmother of A and F.  

Q15. Who among the following is one of the couples? 
(a) CD
(b) DE
(c) EB
(d) Cannot be determined
Ans.(b)
Sol. 
×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD