Latest SSC jobs   »   History Quiz (Morning) for SSC CGL...

History Quiz (Morning) for SSC CGL 2016

History Quiz (Morning) for SSC CGL 2016_40.1
1. The most
important source for the study of Mauryan history is:
(a) Mudrarakshasa
(b) Natural
Historica
(c)
Devichandraguptam
(d) Arthashastra
Ans.(d)
2. Who was the
author of Arthashastra?
(a) Vasudeva
(b) Megasthenes
(c) Kautilya
(d) Vishakhadutta
Ans.(c)
3. Who of the following
was a contemporary of Alexander the great?
(a) Chandragupta
Maurya
(b) Pushyamitra
Sunga
(c) Bimbisara
(d) Ashoka
Ans.(a)
4. Who was the
mentor of Chandragupta Maurya?
(a) Vishakhadutta
(b) Chanakya
(c) Megasthenes
(d) Patanjali
Ans.(b)
5. In which of
the following inscriptions, Ashoka declared some concessions in taxes?
(a) Minor rock
Edict, Sasaram
(b) Bhabru-Bairat
Edict
(c) Lumbini
pillar Edict
(d) Rock Edict
XII
Ans.(c)
6. Who among the
following said that Chandragupta Maurya overran and subdued the whole of India with
an army of six lakhs?
(a) Justin
(b) Strabo
(c) Plutarch
(d) Deimachus
Ans.(c)
7. Which of the
following Ashoka inscriptions is in Kharosthi script?
(a) Lumbini
(b) Girnar
(c) Khalsi
(d) Shahvajgarhi
Ans. (d)
8. Who replaced Megasthanese
as the ambassador of the Syrian king Antiochus I in the court of Bindusara?
(a) Diodorus
(b) Arrian
(c) Dionysius
(d) Deimachos
Ans. (d)
9. Which of the
Mauryan kings wanted a Sophist from Greece to his court?
(a) Chandragupta
Maurya
(b) Bindusara
(c) Ashoka
(d) Kunal
Ans.(b)
10. Who of the Jain
saints is associated with Chandragupta Maurya?
(a) Umaswami
(b) Sthulbhadra
(c) Haribhadra
(d) Bhadrabahu
Ans.(d)

History Quiz (Morning) for SSC CGL 2016_50.1

History Quiz (Morning) for SSC CGL 2016_60.1

History Quiz (Morning) for SSC CGL 2016_70.1
History Quiz (Morning) for SSC CGL 2016_80.1