Polity Quiz (Evening) for SSC CGL 2016

Q1. Which of the following are a Directive Principle of
State Policy?
I. Equal pay for equal work for men and women
II. Equal right to an adequate means of livelihood
III. Abolition of untouchability
IV. Proper and human condition of work
Codes:
(a) I, II, III, IV
(b) I, II, IV
(c) I, II, Ill 
(d) Only III
Ans. (b)
Q2. The qualifications essential to become a member of the
Legislative Assembly do not include:
(a) citizenship of India
(b) age of 25 years
(c) non-holding of office of profit under central or State
government
(d) being a graduate
Ans. (d)
Q3. The basic difference between the Fundamental Rights and
Directive Principles is-
(a) Fundamental Rights are positive while Directive Principles
are negative
(b) Directive Principles are given precedence over
Fundamental Rights by the Courts in all cases
(c) Fundamental Rights are justiciable while Directive
Principles are not
(d) None of the above
Ans. (c)
Q4. The President holds office for a term of five years-
(a) From the date of his election
(b) From the date of his entering the office
(c) From a date specified in the Constitution
(d) From a data notified by the Election Commission
Ans. (b)
Q5. The Constitution-
(a) Is silent on the President’s re-election to the office
(b) Allows re-election of a person to the President’s post
(c) Restricts a person to remain President for only two
terms
(d) Has been amended to allow a person only one term as
President
Ans. (b)
Q6. Which of the following matters can never be discussed in
a State Legislature?
I. The autonomy of States
II.The conduct of any High Court Judge
III.The conduct of the Governor
(a) I
(b) II
(c) III
(d) II and III
Ans. (b)
Q7. Cultural and Educational rights include:
(a) Right of minorities to establish and administer their
educational institutions
(b) Right of minorities to promote their language
(c) Right against discrimination for admission to
educational institutions on the grounds of religion, race or caste
(d) All of these
Ans. (d)
Q8. The granting of fundamental rights to citizens aims at
ensuring-
(a) an independent judiciary
(b) socialistic government
(c) individual liberty
(d) none of these
Ans. (c)
Q9. The Speaker of the Legislative Assembly can be removed
from office before his normal term by:
(a) the Chief Minister
(b) the Government
(c) the Legislative Assembly by passing a resolution by
majority of its total membership
(d) none of the above
Ans. (c)
Q10. How can the Fundamental Rights be protected by a
citizen?
(a) By approaching the Supreme Court which will issue
appropriate writs against the authority
(b) Parliament will take note of such violations and tell
the courts
(c) The Executive will inform the Courts
(d) It is automatically protected
Ans. (a)
Q11. The minimum/maximum strength of Legislative Assembly of
state is:
(a) 50/450
(b) 70/500
(c) 60/500
(d) None of these 
Ans. (c)
Q12. Which of the following functions of the Minorities
Commission have been correctly listed?
1. it can make recommendations for effective implementation
and enforcement of safeguards and laws for minorities
2. it undertakes review of the implementation of policies
formulated by the Union and State Governments with regard to minorities
3. it can look into specific complaints regarding
deprivation of rights and safeguards of minorities
Codes:
(a) 1 only
(c) 1 and 2
(b) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3
Ans. (d)
Q13. The President selects as Prime Minister-
I. The leader of the party in majority in Lok Sabha
II. Any one he wishes to
III. The person who is in a position to win the confidence
of the majority in Lok Sabha
IV The leader of the party having a majority of seats in
either Lok Sabha or Rajya Sabha
Codes:
(a) I only
(b) I or III
(c) II or IV
(d) I, III or IV
Ans. (b)
Q14. Who has the authority to remove the Vice President from
his office before the expiry of his term?
(a) Rajya Sabha
(b) Lok Sabha
(c) Parliament
(d) Supreme Court
Ans. (c)
Q15. The President can declare constitutional emergency in a
state–
(a) only on the recommendation of the union council of
ministers
(b) only of the recommendation of the governor
(c) only on that recommendation of the governor
(d) if he is satisfied that a situation has arisen in which
the govt. of the state cannot be carried on in accordance with the constitution

Ans. (d)



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?