Latest SSC jobs   »   Polity Quiz (Morning) for SSC CGL...

Polity Quiz (Morning) for SSC CGL 2016

Polity Quiz (Morning) for SSC CGL 2016_40.1

1. The Government Bill means a bill introduced by a-
(a) Member of the Treasury bench in the Lok Sabha
(b) Member of the Parliament who is not a Minister
(c) Minister in the Lok Sabha
(d) Minister in any House of the Parliament.
Ans.(d)

2. Right to Information in India is a-
(a) Fundamental Right
(b) Legal Right
(c) Both Fundamental and Legal Rights
(d) Neither Fundamental nor Legal Right
Ans.(b)

3. When an ordinary Bill is referred to a joint sitting of both the Houses of Indian Parliament, it has to be passed by a-
(a) simple majority of the total number of members of both the Houses present and voting
(b) two-third majority of the total number of members of both the Houses
(c) simple majority of the total number of members of both the Houses
(d) two-third majority of the total number of members of both the Houses present and voting
Ans (a)

4. Vice-President of India is elected by an electoral college consisting of-
(a) members of both Houses of Parliament
(b) members of Rajya Sabha only
(c) elected members of both Houses of Parliament
(d) elected members of Lok Sabha only
Ans. (a)

5. Who among the following Indian Prime Ministers resigned before facing a vote of no-confidence in the Lok Sabha?
(a) Chandra Shekhar
(b) Morarji Desai
(c) Chaudhary Charan Singh
(d) V.P. Singh
Ans.(c)

6. Survey of India is under the Ministry of-
(a) Defence
(b) Environment and Forests
(c) Home Affairs
(d) Science and Technology
Ans.(d)

7. Who is called the Guardian of public purse?
(a) President
(b) Comptroller and Auditor-General
(c) Parliament
(d) Council of Ministers
Ans.(b)

8. A proclamation of emergency must be placed before the Parliament for its approval-
(a) Within 1 month
(b) Within 2 months
(c) Within 6 months
(d) Within 1 year
Ans.(a)

9. ‘Zero Hour’ in political jargon refers to-
(a) Suspended motion
(b) Question hour
(c) Adjourned time
(d) Question-answer session
Ans.(d)

10. Which one of the following is the largest committee of the Parliament?
(a) The Public Accounts Committee
(b) The Estimates Committee
(c) The Committee on Public Undertakings
(d) The Committee on Petition
Ans.(b)

Polity Quiz (Morning) for SSC CGL 2016_50.1

Polity Quiz (Morning) for SSC CGL 2016_60.1

Polity Quiz (Morning) for SSC CGL 2016_70.1

Polity Quiz (Morning) for SSC CGL 2016_80.1