Latest SSC jobs   »   Polity Quiz (evening) for SSC CGL...

Polity Quiz (evening) for SSC CGL 2016

Polity Quiz (evening) for SSC CGL 2016_40.1

Q1. A bill presented in Parliament becomes an Act after-
(a) It is passed by both the Houses.
(b) The president has given his assent
(c) The Prime Minister has signed it
(d) The Supreme Court has declared it to be within the competence of the Union Parliament
Ans.(b)

Q2. According to our Constitution, the Rajya Sabha
(a) is dissolved once in two years.
(b) is dissolved every five years.
(c) is dissolved every six years.
(d) is not subject of dissolution
Ans.(d)

Q3. As a non-member who can participate in the proceedings of either House of Parliament-
(a) Vice President
(b) Chief Justice
(c) Attorney General
(d) Chief Election Commissioner
Ans.(c)

Q4. In which house is the presiding officer not a member of that house?
(a) Lok Sabha
(b) Rajya Sabha
(c) Vidhan-Sabha
(d) Vidhan parishad
Ans.(b)


Q5. The ‘Contingency Fund’ of the state is operated by-
(a) The Governor of the state
(b) The Chief Minister of the state
(c) The State Finance Minister
(d) None of the above
Ans.(a)


Q6. The first speaker against whom a motion of non-confidence was moved in the Lok Sabha was-
(a) Balram Jakhar
(b) G.V. Mavalankar
(c) Hukum Singh
(d) K.S. Hegde
Ans. (b)

Q7. The function of the pro-tem in the absence of Speaker is to-
(a) conduct the proceedings of the House in the absence of speakers.
(b) officiate as speaker when the speaker is unlikely to be elected
(c) only check if the election certificates of the members are in order
(d) None of the above
Ans. (b)

Q8. The system of proportion of Representation as an electoral mechanism ensures-
(a) Representation of minorities
(b) Rule of majority
(c) Stability in government
(d) Common political thinking
Ans.(a)

Q9. Right to vote is a-
(a) Social right
(b) Personal right
(c) Political right
(d) Legal right
Ans.(c)


Q10. Which one of the following is the basis of federal government?
(a) Supremacy of the parliament
(b) Supremacy of Judiciary
(c) Division of powers between federal and state government
(d) single citizenship
Ans. (c)

Polity Quiz (evening) for SSC CGL 2016_50.1

Polity Quiz (evening) for SSC CGL 2016_60.1
Polity Quiz (evening) for SSC CGL 2016_70.1
Polity Quiz (evening) for SSC CGL 2016_80.1