Latest SSC jobs   »   History Quiz (Morning) for SSC CGL...

History Quiz (Morning) for SSC CGL 2016

History Quiz (Morning) for SSC CGL 2016_40.1

Q1. Who was the first Indian to have written in an Indian language on the causes of the Revolt of 1857?
(a) Bankim Chandra Chatterjee
(b) V.D. Savarkar
(c) Syed Ahmed Khan
(d) None of these
Ans. (c)

Q2. Which one of the following is known as Mother of Indian Revolutionaries?
(a) Annie Besant
(b) Sarojini Naidu
(c) Madam Cama
(d) Usha Mehta
Ans. (c)

Q3. Who was the propounder of the Drain Theory in India?
(a) R.C. Dutta
(b) Henry Cotton
(c) S.N. Banerjee
(d) Dadabhai Naoroji
Ans.(d)

Q4. In whose viceroyalty, the white mutiny took place?
(a) Lord Curzon
(b) Lord Minto
(c) Lord Hardinge
(d) Lord Ripon
Ans.(d)


Q5. Which of the Acts wrote an epitaph on the grave of the East India Company?
(a) Act of 1858
(b) Act of 1861
(c) Act of 1892
(d) None of these
Ans. (a)

Q6. Who was the founder of Seva Sadan in Bombay?
(a) Shiva Narayan Agnihotri
(b) Baharamji Malabari
(c) R.G. Bhandarkar
(d) B.K. Jayakar
Ans.(b)

Q7. The Revolt of 1857 at Lucknow was led by-
(a) Begum Hazarat Mahal
(b) Tantiya Tope
(c) Rani Laxmi Bai
(d) Nana Saheb
Ans. (a)

Q8. Who was the founder of Ram Krishna Mission?
(a) Ram Krishna Paramahansa
(b) Swami Dayanand Saraswati
(c) Swami Vivekanand
(d) Raja Ram Mohan Roy
Ans.(c)

Q9. Who among the following is known as ‘Martin Luther’ of India?
(a) Swami Vivekanand
(b) Swami Shraddhanand
(c) Raja Ram Mohan Roy
(d) Swami Dayanand Saraswati
Ans.(d)

Q10. Who among the following had founded the Theosophical Society in the United States of America?
(a) Swami Dayanand Saraswati
(b) Lala Hardayal
(c) Madam Blavatsky
(d) Madam Bhikaji Cama
Ans.(c)

 History Quiz (Morning) for SSC CGL 2016_50.1
History Quiz (Morning) for SSC CGL 2016_60.1

History Quiz (Morning) for SSC CGL 2016_70.1
History Quiz (Morning) for SSC CGL 2016_80.1