Latest SSC jobs   »   Reasoning Quiz on “Mixed” for SSC...

Reasoning Quiz on “Mixed” for SSC CGL 2016

Reasoning Quiz on "Mixed" for SSC CGL 2016_40.1

Directions(1-3): In these questions, which of the following number complete the given sequence?

1.  8, 24, 12, 36, 18, 54, (….)
(a) 27        
(b) 108
(c) 68        
(d) 72
Ans. A
Explanation:
Numbers are alternatively multiplied by 3 and divided by 2.
So, the next number = 54 ÷ 2 = 27.

2.  2, 6, 12, 20, 30, 42, 56, (….)
(a) 61        
(b) 64
(c) 72        
(d) 70
Ans. C
Explanation:
The pattern is 1 x 2, 2 x 3, 3 x 4, 4 x 5, 5 x 6, 6 x 7, 7 x 8.
So, the next number is 8 x 9 = 72.

3.  4, -8, 16, -32, 64, (….)
(a) 128      
(b) -128
(c) 192      
(d) -192
Ans. B
Explanation:
Each number is the proceeding number multiplied by -2.
So, the required number is -128.

4. If 7 + 5 = 21 and 10 + 5 = 51, what is 8 + 9 = ?
(a) 17            
(b) 16                            
(c) 71                          
(d) 69
Ans. (c)
7 + 5 = 12 By reversing the digits we get 21
10+5 = 15 similarly 51
8+9 = 17 similarly 71

5.  The age of Mohan’s father today is Five times as that of his age. After 8 years the age of his father will be three times that of his age. What is the present age of Mohan?
(a) 16                  
(b) 24                  
(c) 20                
(d) 8
Ans. (d)
  3 (x + 8) = 5x + 8
      3x + 24 = 5x + 8
      5x – 3x = 16
      2x = 16
      x= 8

6. If 533 + 780 = 21, 931 + 453 = 20
Then what is the value of 789 + 987 = ?
(a) 42        
(b) 48              
(c) 43                
(d) 44
Ans. (c)
533 + 780 = 26-5 = 21 (5+3++3+7+8+0=26) 
Similarly
789 + 987 = 48 – 5 = 43 (7 + 8 + 9 + 9 + 8 + 7 = 48)

7. Window is to pane as book is to-
(a) page
(b) glass
(c) cover
(d) novel
Ans. D


8. Vitamin A : Carrot :: Vitamin C : ?
(a) Meat
(b)Fish
(c) Egg
(d) Orange
Ans. D

Direction (9-10): Which one set of letters when sequentially placed at the gaps will complete the given letter series?

9. a b _ c a b b _ a b b _ a b _ c
(a) aabc  
(b) aaab  
(c) accb  
(d) bccb
Ans. D
abbc/ abbc/ abbc/ abbc

10. a b c _ b c _ a b c c _ a _ c c c c 
(a) accb
(b) abbc
(c) bcca
(d) accc
Ans. A
abc/abcc/abccc/abcccc

Reasoning Quiz on "Mixed" for SSC CGL 2016_50.1

Reasoning Quiz on "Mixed" for SSC CGL 2016_60.1

Reasoning Quiz on "Mixed" for SSC CGL 2016_70.1

Reasoning Quiz on "Mixed" for SSC CGL 2016_80.1