Latest SSC jobs   »   Polity Quiz ( Morning) for SSC...

Polity Quiz ( Morning) for SSC CGL 2016

Polity Quiz ( Morning) for SSC CGL 2016_40.1

Q1.Who was the last Governor-General of India?
(A) Lord Mountbatten
(B) Rajagopalachari
(C) Dr. Rajendra Prasad
(D) Sarojini Naidu
Ans.(b)

Q2.The judges of the Supreme Court are appointed by-
(A) The Prime Minister of India
(B) The Chief Justice of the Supreme Court
(C) The President of India
(D) The Indian parliament
Ans.(c)


Q3.When the President can declare emergency?
(A) When there is a breakdown of the constitutional machinery
(B) When security of India is threatened
(C) When financial stability is endangered
(D) Any or all of the above
Ans.(d)

Q4. On which Administrative Tribunal have no right to adjudicate disputes—
(A) Members of the Defence Forces
(B) Officers and Servants of the Supreme Court or of any High Court
(C) Members of the Secretariat Staff of Parliament or of any legislature of any State or Union Territory
(D) All of the above
Ans.(d)

Q5. Administrative Tribunals entertain those employees who are under employment with whom?
(A) Union or State Government
(B) A Local or other authority within the territory of India
(C) A Corporation owned or controlled by the Government
(D) All of the above
Ans.(d)

Q6. In Financial Emergency, salaries and allowances of which groups get reduction—
(A) Central Government Employees
(B) Judges of the Supreme Court and High Courts
(C) A & B
(D) None of the above
Ans.(c)

Q7. Which writ is issued by a High Court or the Supreme Court to compel an authority to perform a function that it was not performing?
(A) Writ of Certiorari
(B) Writ of Habeas Corpus
(C) Writ of Mandamus
(D) Writ of Quo Warranto
Ans.(C)

Q8. The Chief Election Commissioner can be removed from his office:
(A) By the Chief Justice of the Supreme Court
(B) By the President
(C) On the basis of a resolution of the Cabinet
(D) On the basis of proved misbehaviour by 2/3rd majority of both Houses of Parliament
Ans. (d)

Q9. If the Speaker of the Lok Sabha intends to vacate his office before the expiry of his term, he sends his resignation to the:
(A) Chairman of the Rajya Sabha
(B) Leader of the House (Lok Sabha)
(C) Deputy Speaker of Lok Sabha
(D) President of India
Ans. (c)

Q10. In which case did the Supreme Court of India determine that the Parliament has power to make amendment in fundamental rights, but it cannot make any change in the basic structure of the Constitution ?
(A) Golak Nath case
(B) Keshavanand Bharati case
(C) Both (A) and (B)
(D) Neither (A) nor (B)
Ans.(b) 

Q11. First woman judge to be appointed to Supreme Court was:
(A) Rani Jethmalani
(B) Anna George Malhotra
(C) M. Fathima Beevi
(D) Leila Seth
Ans. (c)

Q12. Only the citizens of India enjoy the right to –
(A) equality before law
(B) protection of life and personal liberty
(C) freedom as to payment of taxes for the promotion any particular religion
(D) equality of opportunity in matters of public employment
Ans. (d)

Q13. A formal order under seal issued in the name of a sovereign government or by a superior court enjoining the officer or other person to whom it is issued to do or refrain from doing some specified act is a–
(A) Petition
(B) Habeas Corpus
(C) Writ
(D) None of these
Ans. (c)

Q14. Writ Habeas Corpus means:
(A) an order from a court to free a person who had been illegally detained by the police or any other person
(B) an order from a superior court calling up the record of a proceeding in an inferior court for review
(C) an order from the superior court to an official to show his right to the office
(D) an order from a higher court to stop proceedings in a certain case
Ans. (a)

Q15. Writ of Certiorari means: 
(A) an order to produce the body of a person
(B) a writ issued by a superior court calling up the record of a proceeding in an inferior court for review
(C) an order from the superior court to any official to show his right to the office
(D) an order from a higher court to stop proceedings in a certain case
Ans. (b)

Polity Quiz ( Morning) for SSC CGL 2016_50.1

Polity Quiz ( Morning) for SSC CGL 2016_60.1
Polity Quiz ( Morning) for SSC CGL 2016_70.1
Polity Quiz ( Morning) for SSC CGL 2016_80.1