Polity Quiz (Evening) for SSC CGL 2016

Q1. Which of the following civil services find mention in
the Constitution?
1. Indian Administrative Service
2. Indian Forest Service
3. Indian Police Service
4. All-India Judicial Service
5. Indian Foreign Service
(a) 1 and 3
(b) 1, 2 and 3
(c) 1, 3 and 5
(d) 1, 3 and 4
Ans. (d)
Q2. The Inter-State Council consists of
1. Prime Minister
2. Chief Ministers of all states
3. Chief Ministers of union territories with legislatures
4. Eight Union Cabinet Ministers
5. Administrators of union territories with legislatures
(a) 1, 2, 3, 4 and 5
(b) 1, 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 5
Ans. (c)
Q3. Which of the following must be approved by the Public
Accounts Committee before being submitted to the Lok Sabha for voting?
(a) Additional grant
(b) Exceptional grant
(c) Token grant
(d) Excess grant
Ans. (d)
Q4. In which of the following recommendations, the Ashok
Mehta Committee differed from Balwantray Mehta Committee?
1. Two-tier system of Panchayati Raj.
2. Official participation of political parties at all levels
of Panchayat elections.
3. Zila Parishad as the executive body.
4. Entrusting development functions to the Zila Parishad.
(a) 1, 2 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 3 and 4
Ans. (b)
Q5. Which of the following expenditures are ‘charged’ on the
Consolidated Fund of India?
1. Salaries and allowances of Chairman of Council of States.
2. Salaries and allowances of Comptroller and
Auditor-General.
3. Any sum required to satisfy any judgement of any arbitral
tribunal.
4. Salaries and allowances of Deputy Speaker.
(a) 2 and 3
(b) 1, 2 and 3
(c) 1, 2, 3 and 4
(d) 2 and 4
Ans. (a)
Q6. Which of the following expenditures are charged on the
Consolidated Fund of India?
1. Salaries of the Supreme Court judges
2. Pensions of the Chairman of UPSC
3. Debt charges for which the Government of India is liable
4. Emoluments and allowances of the Prime Minister
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2 and 4
Ans. (a)
Q7. In the absence of the Speaker and the Deputy Speaker,
who presides over the deliberations of the Lok Sabha?
(a) Prime Minister
(b) Home Minister
(c) Oldest member of the House
(d) One of the members of the House out of a panel of six
persons nominated by the Speaker
Ans.(d)
Q8. Constitution Amendment Bill passed by-
(a)special majority by both houses
(b)Simple majority by both houses
(c) must be passed by each house of the Indian Parliamentary
separately by special majority
(d) must be passed by each house of the Indian Parliamentary
separately by ordinary majority
Ans.(c)
Q9. The term of the Lok Sabha
(a) cannot be extended under any circumstances
(b) can be extended by one year at a time during the
proclamation of emergency
(c) can be extended for two years at a time during the
proclamation of emergency
(d) can be extended by six months at a time
Ans.(b)
Q10. Original Jurisdiction is for
(a) Disputes arising out of any treaty, agreement
(b) Reversed the order
(c) Between the Government of India and one or more states
(d)The power of reviewing and revising the orders of lower
courts and tribunals by the Supreme Court
Ans.(c)
Q11. Which of the following exercised the most profound
influence in framing the Indian Constitution?
(a) British Constitution
(b) U.S. Constitution
(c) Irish Constitution
(d) The Government of India Act, 1935
Ans: (d)
Q12. In which article of the Constitution of India has the
Joint Sitting of the Lok Sabha and the Rajya Sabha been provided?
(a) Article 101
(b) Article 108
(c) Article 133
(d) Article 102
Ans (b)
Q13. Which of the following Committees are Committees of
Parliament?
1. Public Accounts Committee
2. Estimates Committee
3. Committee on Public Undertakings
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1,2 and 3
(b) 1 and 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 2 and 3 only
Ans: (a)
Q14. What is known as the “Little India”?
(a) City
(b) Town
(c) Village
(d) State
Ans: (c)
Q15. Who decides whether a bill is a Money Bill or Not?
(a) President
(b) Chairmen of Rajya Sabha
(c) Speaker of Loksabha
(d) Minister of Parliamentary affairs

Ans: (c)


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?