Direct Indirect for SSC CGL Tier-II 2017

Active-Passive-for-CGL-Tier-2
Dear Students, English section of CGL Tier-2 Exam is very challenging. You need to gird up your loins to memorize important grammar rules, and practice a lot of mock tests to score maximum marks. Today, in this English quiz we are providing questions based on Direct Indirect which hold a a captivating weightage of 27-30 questions carrying one mark for each in Tier 2. Attempt this quiz, learn important Direct Indirect rules effectively in just a needed time and prepare for the CGL Tier-2 2017. We wish you good luck for the CGL Exam.

Directions (1-15): In the following questions, change the Statements given in Direct Speech form into Indirect Speech or vice versa, with the help of given four options (A),(B),(C),(D).

Q1. He said, “I have cooked a dish”.
(a) He says that he cooked a dish.
(b) He will say that he had cooked a dish.
(c) He said that I had cooked a dish
(d) He said that he had cooked a dish.
S1. Ans.(d)
Sol. The ‘Reporting verb’ ‘said’ in Direct speech is same as in indirect speech, use conjunction ‘that’ in Indirect speech, and Reported speech in present perfect tense in Direct speech changes into past perfect tense in Indirect speech and Pronoun changes accordingly.

Q2. He told the girl not to sit there.
(a) “Didn’t sit here,” he said to the girl.
(b) “Don’t sit there,” he said to the girl.
(c) “Didn’t sit there,” he said to the girl.
(d) “Don’t sit here,” he said to the girl.
S2. Ans.(d)
Sol. Here the statement is already in ‘Indirect speech’ and is Imperative. Reporting verb ‘said to’ in direct speech changes into ‘told’ in indirect speech, and comma and inverted commas are replaced by conjunction ‘to’ followed by V1 and ‘here’ will become ‘there’ Hence. Direct Speech in option ‘d’ satisfies the Indirect speech asked.

Q3. The old man said, “Alas! my only son is dead.”
(a) The old man exclaimed with sorrow that his only son was dead
(b) The old man told with sorrow  that his only son was dead
(c) The old man exclaimed with anguish that his only son has been dead
(d) The old man exclaimed with sorrow that his only son had been dead
S3. Ans.(a)
Sol. The exclamatory sentence beginning with Alas’, wow’, Ugh’ or such other exclamation words, Rule is, said + Alas !  exclaimed with sorrow and Present Indefinite tense in Direct speech Past Indefinite tense in Indirect speech.

Q4. Rohan said, “I will do it now or never”.
(a) Rohan said that he will do it now or never
(b) Rohan said that he will now or never do it
(c) Rohan said that he would do it then or never
(d) Rohan said that he would now or never do it
S4. Ans.(c)
Sol. ‘Modal’ ‘will’ in Direct speech will convert into ‘would’ in Indirect speech and
‘now’ becomes ‘then’.

Q5. She said to Rita, “Please help me with my homework”.
(a) She requested Rita to help her in her homework
(b) She requested Rita to help her with her homework
(c) She requested Rita to help me with her homework
(d) She requested Rita to help her homework
S5. Ans.(b)
Sol. In imperative sentence. Replace ‘said’ by ordered/respected / forbade etc. conjunction ‘To’ will replace comma and inverted commas followed by V1 (first form of verb). ‘Tense & Pronoun changes according to the rules.

Q6. He said, “My God! I am ruined”.
(a) He exclaimed sadly that he was ruined
(b) He exclaimed that he is ruined
(c) He exclaimed sadly that he had been ruined
(d) He exclaimed sadly that he is ruined
S6. Ans.(a)
Sol. In exclamatory sentences, Reporting Verb ‘said’ change into exclaimed with sorrow or ‘exclaimed sadly’ and conjunction ‘that’ will replace comma & inverted commas. Reported speech Present Indefinite Tense change to Past Indefinite Tense.   

Q7. She said, “My parents are arriving tomorrow”.
(a) She said that her parents were arriving the next day
(b) She said that her parents were arriving tomorrow
(c) She said that my parents were arriving the next day
(d) She told that her parents were arriving the next day
S7. Ans.(a)
Sol. Use conjunction ‘that’ in Indirect Speech, Reported speech in Present Continuous Tense Past continuous tense. ‘Tomorrow change to the next day’.

Q8. Seema asked Kajal, “Where are you going today”?
(a) Seema asked Kajal as to where she was going on the previous day
(b) Seema asked Kajal where was she going the day before
(c) Seema asked Kajal where she was going that day
(d) Seema asked Kajal where was she going that day
S8. Ans.(c)
Sol. Change present tense into past tense, and write statement form of the sentence (verb will be used after the subject).

Q9. Kirti said to me, “Did you see the football match on TV last night?
(a) Kirti asked me if I saw the football match on TV the earlier night.
(b) Kirti asked me if I had seen the football match on TV the previous night.
(c) Kirti asked me whether I had seen the football match on TV last night.
(d) Kirti told me if I had seen the football match on TV the previous night.
S9. Ans.(b)
Sol. In ‘Interrogative sentence’
Change ‘said to’ into asked or inquired. If the question can be answered in yes/no, conjunction if/whether will be used. If the question is of ‘wh family’ no conjunction will be used. and Helping verb is used after the subject in Reported speech of Indirect speech.

Q10. Diya asked, “Are you going to the party tomorrow, Reena?”
(a) Diya asked whether Reena was going to the party the next day.
(b) Diya asked Reena whether she was going to the party the next day.
(c) Diya asked Reena are you going to the party tomorrow.
(d) Diya asked Reena whether you are going to the party the next day.
S10. Ans.(b)
Sol. If the question can be answered in yes/no, conjunction if/whether will be used. If the question is of ‘wh family’ no conjunction will be used. and Helping verb is used after the subject in Reported speech of Indirect speech

Q11. The boy pleaded that he had not stolen the book.
(a) The boy said, “I didn’t steal the book.”
(b) The boy said, “I haven’t stolen the book.”
(c) The boy said, “I don’t steal the book.”
(d) The boy said, “I hadn’t stolen the book.”
S11. Ans.(b)
Sol. The sentence is in ‘Indirect speech’ The Reported speech is in Past Perfect tense that means Reported speech in Direct speech will be in Present Perfect Tense’

Q12. He said, “I used to go to school by bus.”
(a) He said that he used to go to school by bus.
(b) He told that he was used to of going to school by bus.
(c) He said that he went to school by bus.
(d) He said that he goes to school by bus.
S12. Ans.(a)
Sol. ‘Need not, used to, could rather, had rather, had better, could better are not changed when direct speech is changed into Indirect speech.
‘Pronoun and Tense’ change according to the rules’

Q13. She said, “I prepared the tea and he fried the chips.”
(a) She said that she had prepared the tea and he had fried the chips
(b) She said that she prepared the tea and he fried the chips
(c) She said that I prepared the tea and he had fried the chips
(d) She said that she had prepared the tea and he fried the chips
S13. Ans.(b)
Sol. If two simultaneous actions are given in past indefinite tense, the tense doesn’t change when the speech is change from direct to indirect.


Q14. He said, “The Earth rotates around the sun.”
(a) He said that the Earth is rotating around the sun
(b) He said that the Earth rotates
(c) He said that the Earth rotates around the sun
(d) He told that the Earth rotates around the sun
S14. Ans.(c)
Sol. If the reporting verb is in ‘past’ and the reported speech is a ‘Universal truth/phrase/idiom/historical fact, the tense of the Reported speech doesn’t change.

Q15. She said to me, “Do not come here”.
(a) She forbade me to come there
(b) She told me to not come here
(c) She forbade me to come here
(d) She ordered me not to come here
S15. Ans.(a)
Sol. Change “said to” into “forbade”. Change ‘here’ into ‘there’.

You may also like to read:

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}



   

CRACK SSC CGL 2017


More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{c
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD