Polity Quiz (Morning) for SSC CGL 2016


Q1. Members of Rajya Sabha are elected by which members—
(a) Lok Sabha
(b) Legislative Assembly
(c) Council of State
(d) Legislative Council
Ans.(b)
Q2. In which Article of the Constitution of India, duration
of House of Parliament has been mentioned—
(a) 83
(b) 84
(c) 85
(d) 88 
Ans.(a)
Q3. Under which Constitutional subject in operation, life of
Lok Sabha can be extended by one year—
(a) Proclamation of Emergency
(b) Proclamation of President Rule in the State
(c) Proclamation of Amendment to the Constitution
(d) None of the above 
Ans.(a)
Q4. Under which Article of the Constitution of India,
qualification for membership of Parliament has been mentioned—
(a) 88
(b) 84
(c) 89
(d) 91 
Ans.(b)
Q5. What activities does the President perform in respect of
both the Houses of the Parliament—
(a) Time to time to summon each of Parliament
(b) Prorogue either of the House of the Parliament
(c) Dissolve the Lok Sabha
(d) All the above 
Ans.(d)
Q6. How are the parts of the Budget known as—
(a) General Budget
(b) Railway Budget
(c) A & B
(d) None of the above 
Ans.(c)
Q7. On the subject of budget, demands for grant are arranged
in which way—
(a) Prime Minister
(b) Finance Minister
(c) Ministry wise
(d) All the above 
Ans.(c)
Q8. When does the President assent the Bill—
(a) Lok Sabha passes the Bill
(b) Rajya Sabha passes the Bill
(c) Lok Sabha and Rajya Sabha both passed the Bill
(d) None of the above 
Ans.(c)
Q9. When a Bill is passed by the Parliament and the
President, what is the status of the name—
(a) Law
(b) Bill approved
(c) Bill exercised for administration
(d) Government procedure 
Ans.(a)
Q10. Who has the power to present adjournment motion in Lok
Sabha and Rajya Sabha—
(a) Minister
(b) Deputy Speaker
(c) Prime Minister
(d) Member of the said House 
Ans.(d)
Q11. Where is Raisina Hill?
(a) Where Rashtrapati Bhavan is situated
(b) The Hill feature in Srinagar, otherwise known as
Shankaracharya Hill
(c) The place where the Dogra rulers of Jammu and Kashmir
built their fort in Jammu
(d) The Rock Feature at Kanyakumari where Swami Vivekanand’s
statue was erected
 
Ans.(a)
Q12. Who can initiate impeachment of the President?
(a) 1/4th members of either House of the President?
(b) Half other members of either House of the Parliament
(c)Half of the state Legislatures
(d) 1/3rd members of any State Legislature
Ans.(a)
Q13. In India, the President is elected by –
(a) Direct Election
(b) Single Transferable Vote
(c) Proportional Vote system
(d) Open Ballot System 
Ans.(b)
Q14. Constitution is generally defined as:
(a) Law of the land
(b) Fundamental law of the land
(c) Administrative law of the land
(d) Constitutional law of the land
Ans.(b)
Q15. What is the chief source of political power in India?
(a) The people
(b) The Constitution
(c) The Parliament
(d) The Parliament and State Legislatures

Ans.(a)






Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?