Latest SSC jobs   »   History Quiz (Morning) for SSC CGL...

History Quiz (Morning) for SSC CGL 2016

History Quiz (Morning) for SSC CGL 2016_40.1

Q1. Raja Ram Mohan Roy was totally against-
(a) The Ramayana
(b) The Mahabharata
(c) The Vedas, Upanishads, Brahmanas
(d) The Brahamans
Ans.(c)

Q2. Mahadev Govind Ranade founded the-
(a) Arya Samaj
(b) Brahmo Samaj
(c) Prarthana Samaj
(d) Theosophical society
Ans.(c)

Q3. Jyotiba Phule was also known as-
(a) Mahatma Phule
(b) Leader of the oppressed classes
(c) Leader of poor
(d) Leader of down trodden
Ans.(a)

Q4. January 12 has been decleard as-
(a) Youth day
(b) Rama Krishna Mission day
(c) Pioneers’ day
(d) Martyrs’day
Ans.(a)

Q5. Swami Vivekanand established the-
(a) Ashramas
(b) Rama Krishna Missions
(c) Charitable institutes
(d) Hospitals
Ans.(b)

Q6. The Guru of Swami Vivekanand was
(a) Guru Nanak
(b) Kabir
(c) Rama Krishna Paramhans
(d) Mira Bai
Ans.(c)

Q7. Who wrote the famous song Sare Jahan Se Achchha Hindustan Hamara ?
(a) Sahir Ludhiyanvi
(b) Syed Ahmed Khan
(c) Muhammad Iqbal
(d) Bahadur Shah ‘Zafar’
Ans.(c)

Q8. The main reason for the British Government to spread modern education in India during pre-independence period was—
(a) the need for educated Indians in minor administrative posts
(b) to promote Indian culture
(c) to modernise the Indian people so that they could share their political responsibilities
(d) None of these
Ans.(a)

Q9. Who wrote ‘Discovery of India’ ?
(a) Jawahar Lal Nehru
(b) Lala Lajpat Rai
(c) Dadabhai Naoroji
(d) Moti Lal Nehru
Ans.(a)

Q10. Which of the following books was known as the ‘Bible of Bengali patriotism’ ?
(a) Geetanjali
(b) Anand Math
(c) Devdas
(d) Gora
Ans.(c)

Q11. Who wrote the book ‘Life Divine’?
(a) Mulk Raj Anand
(b) Abul Kalam Azad
(c) Aurobindo Ghosh
(d) Jawahar Lal Nehru
Ans.(c)

Q12.With reference to the colonial rule in India, consider the following events:
I.Morley-Minto Reforms Act
II.Transfer of the capital from Calcutta to Delhi
III.First Worl War
IV.Lucknow Pact
The correct chronological order of these events is : 
(a) II-I-III-IV
(b) I-II-III-IV
(c) II-I-IV-III
(d)I-II-IV-IV
Ans.(b)

Q13. Consider the following nationalists_____
1. Bal Gangadhar Tilak
2. Gopalkrishna Gokhle 
3. Bipin Chandra Pal
4.Lala Lajpat Rai
Who among these were referred to as militant nationalist of the freedom movements?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans.(c)

Q14. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Partition of Bengal  1905
(b) Foundation of Muslim League 1906
(c) Surat Split 1907
(d) Transfer of India’s Capital from Calcutta to Delhi 1909
Ans.(d)

Q15. Who of the following revolutionaries set up the United India House in the USA? 
(a) Ramnath Puri and Vir Savarkar
(b) Taraknath Das and G.D. Kumar
(c) Lala Hardayal and Bhagat Singh
(d) Harnam Singh and Bhagwan Sing
Ans.(b)

 History Quiz (Morning) for SSC CGL 2016_50.1

History Quiz (Morning) for SSC CGL 2016_60.1

History Quiz (Morning) for SSC CGL 2016_70.1
History Quiz (Morning) for SSC CGL 2016_80.1