Latest SSC jobs   »   History Quiz (Morning) for SSC CGL...

History Quiz (Morning) for SSC CGL 2016

History Quiz (Morning) for SSC CGL 2016_40.1

Q1. Who was the
Governor General of India during the sepoy Mutiny?
(a) Lord
Canning 
(b) Lord
Dalhousie 
(c) Lord
Hardings  
(d) Lord
Lytton 
Ans. (a)
Q2. The modern
historian who called the revolt of 1857 as the ‘first war of independence’ was____
(a) R.C. Majumdar
(b) S.N. Sen
(c) V.D. Savarkar
(d) Ashok Mehta
Ans.(c)
Q3. ‘In this
instance we could not play off the Mohammedans against the Hindus’. To which
one of the following events did this remark of Aitchison relate?
 (a)  Revolt
of 1857
 (b)  Champaran
Satyagraha (1917)
 (c)  Khilafat
and Non-Cooperation Movement
 (d)  August
Movement of 1942
Ans.(a)
Q4. Which one of
the following territories was NOT affected by the Revolt of 1857?
 (a)  Jhansi
 (b)  Chittor
 (c)  Jagdishpur   
 (d)  Lucknow
Ans.(b)
Q5. The First
Governor and Viceroy of British India was____
 (a)  Lord
Dalhousie 
 (b)  John
Lawrence 
 (c)  Warren
Hastings
 (d)  Lord
Canning 
Ans.(d)
Q6. The
administrative consequence of the Revolt of 1857 was transfer of power from___
(a) East India
Company to the British Crown
(b) British Crown
to the East India Company
(c) East India
Company to the Governor General
(d) British Crown
to the Board of Directors
Ans.(a)
Q7. Mangal Pandey
fired the first shot of the Revolt of 1857 at____
 (a)  Barrackpore
 (b)  Meerut
 (c)  Kanpur
 (d)  Jhansi
Ans.(a)
Q8. Who, among
the following, was NOT associated with the Revolt of 1857?
 (a)  Maharaja
Ranjit Singh
 (b)  Nana
Sahib
 (c)  Begum
Hazrat Mahal
 (d)  Khan
Bahadur
Ans.(a)
Q9. One of the India’s
first freedom fighters against British is____
 (a)  Mahatma
Gandhi
 (b)  Kittur
Rani Chennamma
 (c)  Rani
Laxmi Bai
 (d)  None
of these
Ans.(b)
Q10.  During India’s freedom struggle, the Sepoy
Mutiny started from which one of the following places?
 (a)  Agra
 (b)  Gwalior
 (c)  Jhansi
 (d)  Meerut
Ans.(d)
Q11.  Who is the author of the book ‘The Last Mughal:
The fall of a Dynasty, Delhi, 1857’?
 (a)  John
Kirkland
 (b)  William
Dalrymple
 (c)  Thomas
Wilson 
 (d)  Simon
Digby
Ans.(b)
Q12.  Kunwar Singh led the revolt of 1857 in____
 (a)  Punjab
 (b)  Bengal 
 (c)  Bihar
 (d)  Maharashtra
Ans.(c)
Q13.  The Revolt of 1857 was witnessed by the
poet____
 (a)  Mir
Tapi Mir
 (b)  Zauq
 (c)  Ghalib
 (d)  Iqbal
Ans.(c)
Q14.  Who of the following was the bitterest enemy
of the British during the Revolt of 1857?
 (a)  Maulavi
Ahmdullah Shah 
 (b)  Maulavi
Imadulah
 (c)  Maulana
Fazi-i-Haq Khairabadi
 (d)  Nawab
Liaquat Ali
Ans.(a)
Q15.  Which one of the following commissions is
associated with the Army Re-organisation after the suppression of the Revolt of
1857?
 (a)  Public
Service Commission
 (b)  Peal
Commission 
 (c)  Hunter
Commission
 (d)  Simon
Commission

Ans.(b)



 History Quiz (Morning) for SSC CGL 2016_50.1
History Quiz (Morning) for SSC CGL 2016_60.1

History Quiz (Morning) for SSC CGL 2016_70.1
History Quiz (Morning) for SSC CGL 2016_80.1