Polity Quiz ( Morning) for SSC CGL 2016


Q1. List-I (Acts)
                               List-II
(Provisions)
A. Indian
Councils Act of 1861.   1. Introduced
Dyarchy
B. Government of
India Act of    
2. Placed Indian affairs under the direct control of the
1919 British
Government.
C. Indian
Councils Act of 1892    3. Introduced
representative institutions.
D. Pitts India
Act of 1784            4. Introduced
provincial autonomy.
                                                 5. Introduced the principle of election.
Codes:
      A B
C D
(a)   5 1 3 2
(b)   5 4 2 3
(c)   3 4 2 5
(d)   3 1 5 2
Ans. (d)
Q2. The incorrect
statements about Central Vigilance Commission are:
1. It was set up
on the recommendations of Administrative Reforms Commission.
2. It is headed
by the Central Vigilance Commissioner appointed by the Prime Minister.
3. Its functions,
in certain cases, overlap with the functions of the UPSC.
4. It is
certainly a substitute for an Ombudsman.
5. It receives
complaints directly from aggrieved persons.
(a) 1, 4 and 5
(b) 1, 2 and 4
(c) 3 and 4
(d) 3, 4 and 5
Ans. (b)
Q3. The correct
statements about Finance Commission are:
1. It is to act
as the balancing wheel of Indian fiscal federalism
2. It consists of
a chairman and three other members.
3. Qualifications
of the members of the Commission are determined by the President.
4. It is
constituted under the provisions of Article 280.
(a) 2, 3 and 4
(b) 2 and 3
(c) 1 and 4
(d) 1, 2 and 3
Ans. (c)
Q4. The Indian
President’s veto power is a combination of:
1. Pocket veto
2. Absolute veto
3. Suspensive
veto
4. Qualified veto
(a) 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2 and 3
Ans. (d)
Q5. Which of the
following will be the consequences of declaration of national emergency by the
President?
1. The President
can issue directives to the state executives.
2. The President
can extend the normal tenure of the Lok Sabha.
3. The President
can suspend all the Fundamental Rights of citizens.
4. The President
can modify the distribution pattern of financial resources between Centre and
states.
(a) 1, 3 and 4
(b) 1 and 4
(c) 1, 2, 3 and 4
(d) 1, 2 and 3
Ans. (b)
Q6. Consider the
following statements about the Governor:
1. He submits his
resignation letter to the Chief Justice of the state.
2. He should have
completed 35 years of age.
3. His
emoluments, allowances and privileges are determined by the President.
4. No criminal
proceedings can be instituted against him.
Of the above, the
incorrect statements are:
(a) 1 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 2 and 4
Ans.(a)
Q7. How many
members are nominated to the State Legislative Council by the Governor?
(a) One-third
(b) One-twelfth
(c) One-eighth
(d) One-sixth
Ans.(d)
Q8. Which of the
following categories of bills require prior consent of the President before
their introduction?
1. Bills to reorganize
states.
2. Bills
affecting taxes in which the states are interested.
3. State bills
imposing restrictions on freedom of trade.
4. Bills
involving expenditure from the Consolidated Fund of India.
(a) 1, 2 and 4
(b) 1, 2, 3 and 4
(c) 2, 3, and 4
(d) 1, 2, 3
Ans.(b)
Q9. The
Inter-State Council consists of-
1. Prime Minister
2. Chief
Ministers of all states
3. Chief
Ministers of union territories with legislatures
4. Eight Union
Cabinet Ministers
5. Administrators
of union territories with legislatures
(a) 1, 2, 3, 4
and 5
(b) 1, 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 5
Ans.(c)
Q10. Which of the
following Cabinet Committees is not chaired by the Prime Minister?
(a) Political
Affairs Committee
(b) Appointments
Committee
(c) Committee on
Parliamentary Affairs
(d) Economic
Affairs Committee
Ans.(c)
Q11. Which of the
following must be approved by the Public Accounts Committee before being
submitted to the Lok Sabha for voting?
(a) Additional
grant
(b) Exceptional
grant
(c) Token grant
(d) Excess grant
Ans. (d)
Q12. Who/which of
the following can abolish a State Legislative Council.
(a) Parliament
(b) President
(c) Governor
(d) State
Assembly
Ans.(a)
Q13. In which of
the following recommendations, the Ashok Mehta Committee differed from
Balwantray Mehta Committee?
1. Two-tier
system of Panchayati Raj.
2. Official
participation of political parties at all levels of Panchayat elections.
3. Zila Parishad
as the executive body.
4. Entrusting
development functions to the Zila Parishad.
(a) 1, 2 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 3 and 4
Ans.(b)
Q14. Under which
of the following circumstances, the Governor can reserve a state bill for the
consideration of the President?
1. If it is ultra
vires.
2. If it is
opposed to the Directive Principles of State Policy.
3. If it endangers
the position of the state High Court.
4. If it is
dealing with the compulsory acquisition of property under Article 31A.
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 2, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 3 and 4
Ans.(b)
Q15. Which of the
following expenditures are ‘charged’ on the Consolidated Fund of India?
1. Salaries and
allowances of Chairman of Council of States.
2. Salaries and
allowances of Comptroller and Auditor-General.
3. Any sum
required to satisfy any judgement of any arbitral tribunal.
4. Salaries and
allowances of Deputy Speaker.
(a) 2 and 3
(b) 1, 2 and 3
(c) 1, 2, 3 and 4
(d) 2 and 4
Ans.(a)


 


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?