Polity Quiz ( Morning) for SSC CGL 2016



Q1. The Chairman
of which of the following parliamentary committees is invariably from the
members of ruling party?
(a) Committee on
Public Undertakings
(b) Public
Accounts Committee
(c) Estimates
Committee
(d) Committee on
Delegated Legislation
Ans.(c)
Q2. Which of the
following is not a formally prescribed device available to the members of
Parliament?
(a) Question Hour
(b) Zero Hour
(c) Half-an-hour
discussion
(d) Short
duration discussion
Ans.(b)
Q3. Which of the
following is exclusively a committee of the Lower House:
(a) Committee on
Assurances
(b) Committee on
Delegated Legislation
(c) Committee on
Public Undertakings
(d) Estimates
Committee
Ans.(d)
Q4. Which one of
the following devices calls the attention of minister towards a matter of
public importance?
(a) Half-an-hour
discussion
(b) Calling
attention notice
(c) Short
duration discussion
(d) Adjournment
motion
Ans. (b)
Q5. Which of the
following statements are incorrect about the difference between the writ
jurisdiction of the Supreme Court and high courts in India?
1. The Supreme
Court can issue writs not only for the purpose of enforcement of Fundamental
Rights but also for any other 
purpose, whereas
high courts can issue writs only for the purpose of enforcement of Fundamental
Rights.
2. High courts
can issue the writ of Injunction, whereas the Supreme Court cannot issue the
writ of Injunction.
3. The Supreme
Court can issue writs only in the case of appeal, whereas high courts can issue
writs only when the party 
directly
approaches it.
4. High courts
can issue writs not only for the purpose of enforcement of Fundamental Rights
but also for any other purpose,
 
whereas the
Supreme Court can issue writs only for the purpose of enforcement of
Fundamental Rights.
(a) 1 and 2
(b) 1, 2 and 3
(c) 2 and 3
(d) 4 only
Ans. (b)
Q6. List-I
(Writs)          List-II (Literal
meanings)
A. Mandamus             1. ‘By what warrant or authority’
B. Habeas Corpus       2.
‘We command’
C. Quo warranto        3.
‘To be certified’
D. Certiorari              4. ‘You may have the body’ or ‘To have
the body of’ 
   Codes:
      A B C D
(a)   2 3 4 1
(b)   2 4 3 1
(c)   1 4 2 3
(d)   2 4 1 3
Ans.(d)
Q7. List-I                                            List-II
(Provisions)                                  (Contained in)
A. Writ
jurisdiction of the Supreme Court     1.
Article 13
B. Suits against
government                         2. Article 226
C. Writ jurisdiction
of the High Court           3. Article 300
D. Source of the
power of judicial review     4. Article 32
                                                                   5. Article 166
Codes:     
      A B C D
(a)   4 3 5 1
(b)   3 4 2 5
(c)   4 3 2 1
(d)   5 4 3 2
Ans.(c)
Q8. The Vote on
Account is passed:
(a) After the
voting of demands
(b) Before the
general discussion
(c) After the
general discussion
(d) Either after
the voting of the demands or after the general discussion.
Ans.(c)
Q9. Arrange the
following stages in the enactment of budget in proper order:
1. General
discussion
2. Appropriation
Bill
3. Finance Bill
4. Voting of the
demands for grant
5. Presentation
to legislature
(a) 1, 2, 3, 4, 5
(b) 5, 1, 4, 2, 3
(c) 5, 1, 4, 3, 2
(d) 5, 1, 3, 4, 2
Ans. (b)
Q10. The word
‘Budget’ is mentioned in which of the following Articles of the Constitution of
India:
(a) Art. 266
(b) Art. 112
(c) Art. 265
(d) None of these
Ans. (d)
Q11. Which of the
following statements are incorrect?
1. Rajya Sabha
can reject a Money Bill.
2. Rajya Sabha
can make recommendations on a Money Bill.
3. Rajya Sabha
cannot reject a Money Bill.
4. Rajya Sabha
should return the Money Bill to the Lok Sabha within 14 days.
5. Rajya Sabha
can amend a Money Bill.
(a) 2, 3 and 4
(b) 1, 2 and 5
(c) 1 and 5
(d) only 1
Ans.(c)
Q12. Which of the
following expenditures are charged upon the Consolidated Fund of India?
1. Allowances of
the Chairman of Lok Sabha.
2. Expenditure
relating to the raising of loans and the service and redemption of debt.
3. Pensions of
the judges of High Courts.
4. Any sum required
to satisfy the award of any arbitration tribunal.
5. Administrative
expenses of the office of the Comptroller and Auditor-General
(a) 2 and 5
(b) 1, 2 and 5
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 2, 3, 4
and 5
Ans.(d)
Q13. The correct
statements about Public Account of India are:
1. The public
account is the fund to which all public moneys received by or on behalf of the
government are credited.
2. No legislative
appropriation is required for payments from the Public Account of India.
3. Legislative
appropriation is required for payments from the Public Account of India.
4. All public
moneys, other than those credited to the Consolidated Fund of India, which are
received by or on behalf of
the government
are credited to the Public Account of India.
5. It is operated
by executive action.
(a) 1, 2 and 5
(b) 1, 3 and 5
(c) 2, 4 and 5
(d) 2 and 4
Ans.(c)
Q14. Which of the
following statements are incorrect?
1. Appropriation
Bill cannot be amended while the Finance Bill can be amended.
2. Finance Bill
cannot be amended while Appropriation Bill can be amended.
3. Same procedure
governs both the Appropriation Bill and the Finance Bill.
4. Appropriation
Bill and the Finance Bill are governed by different procedures.
5. Appropriation
Bill cannot be rejected by the Rajya Sabha while Finance Bill can be rejected
by it.
(a) 2 and 4
(b) 2, 4 and 5
(c) 1 and 3
(d) 1, 3 and 5
Ans.(b)
Q15. The Finance
Commission does not recommend on:
(a) The
distribution of net proceeds of taxes between the union and the states.
(b) The
principles to be followed by the centre while giving grants-in-aid to the
states out of the consolidated Fund of India.
(c) The amount of
money to be allocated to the states from Public Account of India.
(d) Any other
matter referred to the Commission by President in the interest of sound
finance.
Ans. (C)





 
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?