Latest SSC jobs   »   History Quiz (Evening) for SSC CGL...

History Quiz (Evening) for SSC CGL 2016

History Quiz (Evening) for SSC CGL 2016_40.1

1. Name the famous
ruler of ancient India, who adopted Jain Dharm in his last days.
(a) Chandragupta
Maurya
(b) Ashoka
(c) Samudragupta
(d) Bindusara
Ans. (a)
2. Which one of
the following scripts of ancient India was written from right to left?
(a) Kharoshti
(b) Brahmi
(c) Pali
(d) Prakrit
Ans.(a)
3. Which one of
the following edicts mentions the personal name of Ashoka?
(a) Kalsi
(b) Rummindei
(c) Special
Kalinga Edict
(d) Maski
Ans.(d)
4. The Ashoka
major rock edicts which tell us about the Chola, Pandya, Satyaputta and
Kerelaputta?
(a) I and VII
(b) II and III
(c) II and XII
(d) II and XIII
Ans.(b)
5. Realizing the
need of water, the first ruler who got a lake constructed in the Girnar area
was-
(a) Chandragupta
Maurya
(b) Ashoka
(c) Rudradaman
(d) Skandagupta
Ans.(a)
6. The Lumbini was
the birth place of Gautama Buddha, is confirmed by an inscription of-
(a) Ashoka
(b) Kanishka
(c) Harsha
(d) Dharmapal
Ans.(a)
7. Who was the
writer of Mudrarakshasa?
(a) Kautilya
(b) Pushyagupta
(c) Vishnugupta
(d) Vishakhdatta
Ans.(d)
8. Which of the
following languages is used in the inscriptions of Ashoka?
(a) Pali
(b) Prakrit
(c) Sanskrit
(d) Apabhramsa
Ans.(b)
9. The most
famous educational centre during the period of Mauryan age was-
(a) Nalanda
(b) Vaishali
(c) Ujjain
(d) Takshila
Ans.(d)
10. Who
constructed the 84 thousands Stupa?
(a) Ashoka
(b) Pushyamitra
(c) Menander
(d) Kanishka
Ans. (a)


 History Quiz (Evening) for SSC CGL 2016_50.1
History Quiz (Evening) for SSC CGL 2016_60.1

History Quiz (Evening) for SSC CGL 2016_70.1
History Quiz (Evening) for SSC CGL 2016_80.1