Latest SSC jobs   »   History Quiz (Evening) for SSC CGL...

History Quiz (Evening) for SSC CGL 2016

History Quiz (Evening) for SSC CGL 2016_40.1



Q1. Which new department was started by Muhammad Bin Tughlaq for the development of agriculture?
(a) Diwan-i-Risalat
(b) Diwan-i-Ashraf
(c) Diwan-i-Kohi
(d) Diwan-i-Mustkharaz
Ans.(c)

Q2. Who among the following constituted Turkan-i- Chihalgani?
(a) Qutubuddin Aibak
(b) Iltutmish
(c) Balban
(d) None of these
Ans.(b)


Q3. Which one of the following Sultans was an off spring of Iltutmish, and was the last successor of his dynasty?
(a) Ruknuddin Firoz
(b) Razia Sultana
(c) Muizuddin Bahram Shah
(d) Nasiruddin Mahmud
Ans.(d)


Q4. Which one of the following sons of Alauddin Khilji was born of his wife Jhatyapali, the daughter of Raja Ramchandra Dev of Devagiri?
(a) Shihabuddin Umar
(b) Khizra Khan
(c) Qutbuddin Mubarak
(d) Sadi Khan
Ans.(a)

Q5. Who founded Agra?
(a) Iltutmish
(b) Firoz Tughlaq
(c) Sikander Lodhi
(d) Ibrahim Lodhi
Ans.(c)

Q6. Ibn Battuta visited India during the reign of-
(a) Jalaluddin Firoz Shah
(b) Alauddin Khilji
(c) Ghiyasuddin Tughlaq
(d) Muhammad Bin Tughlaq
Ans. (d)

Q7. Amir Khusro wrote his famous masanavi ‘Ashiqa’ on the order of-
(a) Alauddin Khilji
(b) Khizra Khan
(c) Rai Karan
(d) Rani Kamla Devi
Ans.(b)


Q8. Which one of the following was not a slave of Muhammad Ghori?
(a) Ikhtiyaruddin Bakhtiyar Khilji
(b) Tajuddin Yaldauz
(c) Qutbuddin Aibak
(d) Shamsuddin Iltutmish
Ans.(a)

Q9. The statement. “India is not Arabia, it is not practically feasible to convert it into Qarul Islam.” is associated with-
(a) Iltutmish
(b) Balban
(c) Alauddin Khilji
(d) Muhammad Bin Tughlaq
Ans. (a)


Q10. Who among the following Sultans received the title of ‘Syed-us-Salatin’ from the Caliph?
(a) Iltutmish
(b) Balban
(c) Alauddin Khilji
(d) Firoz Shah Tughlaq
Ans.(b)

 History Quiz (Evening) for SSC CGL 2016_50.1
History Quiz (Evening) for SSC CGL 2016_60.1

History Quiz (Evening) for SSC CGL 2016_70.1
History Quiz (Evening) for SSC CGL 2016_80.1