History Quiz for SSC CGL 2016

Q1. Which one of the following was the immediate cause of the First Carnatic War?
(a) Anglo — French Rivalry
(b) Austrian War of Succession
(c) Issues of Carnatic Succession
(d) Capture of French ships by the British
Ans.(d)

Q2. Which one of the following Mughal Emperors gave an important Farman to the English for facilitating their trade in India?
(a) Bahadur Shah I
(b) Farrukhsiyar
(c) Shah Alam II
(d) Bahadur Shah II
Ans.(b)

Q3. Who was the first Portuguese Viceroy in India? 
(a) Diaz
(b) Vasco da Gama 
(c) Francisco de Almeida
(d) Albuquerque
Ans.(c)

Q4. One of the following rulers, who had granted Diwani to the East India Company, was—
(a) Farrukhsiyar
(b) Shah Alam I
(c) Shah Alam II
(d) Shujauddaula
Ans. (c)

Q5. Among the following factories in Bengal, the one established by the Portuguese was—
(a) Kasim Bazar
(b) Chinsura
(c) Hoogly
(d) Srirampur
Ans.(c)

Q6. Who were the first Europeans to set up sea trade centres in India?
(a) The English
(b) The French
(c) The Portuguese
(d) The Dutch
Ans.(c)

Q7. Which English Governor of East India Company in India was expelled by Aurangzeb?
(a) Aungier
(b) Sir John Child
(c) Sir John Gayer
(d) Sir Nicholas Waite
Ans.(b)

Q8. With reference to the entry of European powers into India, which one of the following statements is NOT correct?
(a) The Portuguese captured Goa in 1499
(b) The English opened their first factory in South India at Masulipattam
(c) In Eastern India, the English Company opened its first factory in Orissa in 1633
(d) Under the leadership of Dupleix, the French occupied Madras in 1746.
Ans.(a)

Q9. In India, among the following locations, the Dutch established their earliest factory at—
(a) Masulipattanam
(b) Pulicat
(c) Chochin
(d) Kasim Bazar
Ans.(a)
Q10. In the year 1611, where was the English East India Company given permission to set up a factory (Trading post)?
(a) Bangalore
(b) Madras
(c) Masulipattam
(d) Surat
Ans.(d)
Q11. Which one of the following was the first fort constructed by the British in India?
(a) Fort St. George
(b) Fort St. David
(c) Fort St. William
(d) Fort St. Angelo
Ans.(a)
Q12. Who among the following Europeans, were the last to come to pre — independence India as traders?
(a) Dutch
(b) English
(c) French
(d) Portuguese
Ans.(c)
Q13. During the time of which Mughal Emperor did the English East India Company establish its first factory in India?
(a) Akbar
(b) Jahangir
(c) Shahjahan
(d) Aurangzeb
Ans.(b)
Q14. The administration of the English East India Company in India came to an end of–
(a) 1857
(b) 1858
(c) 1862
(d) 1892
Ans.(b)
Q15. The battle’ of Wandiwash (1760) was fought between-
(a) Marathas and the Portuguese
(b) The English and the French
(c) The English and the Portuguese
(d) Marathas and the English
Ans.(b)
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?