History Quiz (Morning) for SSC CGL 2016

Q1. After the
death of Raja Ram Mohan Roy, the Brahmo Samaj split into two sections; the
Brahmo Samaj of India and the Adi Brahmo Samaj. Who were the leaders of the two
sections respectively?
(a) Keshab
Chandra Sen and Debendranath Tagore
(b) Radhakant Deb
and Debendranath Tagore
(c) Keshab
Chandra Sen and Radhakant Deb
(d) Debendranath
Tagore and Radhakant Deb
Ans.(a)
Q2. Kuka Movement
was organised by___
(a) Guru Ram Das
(b) Guru Nanak
(c) Guru Ram
Singh
(d) Guru Gobind
Singh
Ans.(c)
Q3. Who among the
following founded the Theosophical Society in India in 1879?
(a) Madam
Blavatsky and H.S. Olcott 
(b) Madam
Blavatsky and Annie Besant
(c) H. S. Olcott
and Annie Besant 
(d) A. O. Hume
and Annie Besant
Ans.  (a)
Q4. Who among the
following was the founder of the Servants of India Society?
(a) Bal Gangadhar
Tilak
(b) Dadabhai
Noroji
(c) Gopal Krishna
Gokhle
(d) Lala Lajpat
Rai
Ans.(c)
Q5. Who founded
the Fort William College at Calcutta?
(a) Lord
Cornwallis
(b) Lord Ellenborough
(c) Lord Macalay
(d) Lord
Wellesely
Ans.(d)
Q6. Consider the
following statements related to Raja Ram Mohan Roy:
1.He advocated
widow remarriage
2.He strongly
advocated for the abolition of Sati system
3.He advocated for
the promotion of English Education
(a) only 1
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans.(d)
Q7. Match List-I
with List-II and select the correct answer using the codes given below the
Lists__
      List-I (Society)                            List-II
(Founder)
      A.    Theosophical                        1.  Dadabhai Naoroji
      B.    London
Indian Society           2.  Lala Lajpat Rai
      C.    Servants
of India Society       3.  Annie Besant
      D.    Servants
of People Society    4.  Gopal Krishna Gokhle
      Codes:      A     B     C     D
      (a)         1     3     4     2
      (b)         3     1     2     4
      (c)         3     1     4     2
      (d)         1     3     2     4
Ans.(c)
Q8. Who among the
following set up the Atmiya Sabha in Calcutta in the first half of the
nineteenth 
century?
(a) Radhakant Dev
(b) Ram Mohan Roy
(c) Ishwar
Chandra Vidyasagar
(d) Debendranath
Tagore
Ans.(b)
Q9. Who was the
founder of Aligarh Movement?
(a) Sir Agha Khan
(b) Maulana Altaf
Hussian Hali
(c) Maulana
Shibli Numani
(d) Sir Syed
Ahmed Khan
Ans.(d)
Q10.  When was the All India Women’s Conference
founded?
(a) 1924
(b) 1925
(c) 1926
(d) 1927
 Ans.(d)
Q11. Which
religious reformer of Western India was known as ‘Lokhitwadi’?
(a) Gopal Hari
Deshmukh
(b) R.G.
Bhandarkar
(c) Mahadev
Govind Ranade
(d) B.G. Tilak
Ans.(a)
Q12. Match List-I
with List-II and select the correct answer using the codes given below the
Lists___
      List-I (Institution)                       List-II (Associated Person)
      A.    Atmiya
Sabha                     1.  Ishwar Chandra Vidyasagar
      B.    Sanskrit
College                  2.  Aurobindo Ghosh
      C.    National
Council                 3.  Raja Ram Mohan Roy
           Of Education          
      D.    Adi
Brahmo Samaj               4. 
Devendra Nath Tagore
      Codes:      A     B     C     D
      (a)         2     4     3     1
      (b)         3     1     2     4
      (c)         2     1     3     4
      (d)         3     4     2     1
Ans.(b)
Q13. Who founded
the Sanskrit College in Calcutta?
(a) Ishwar
Chandra Vidyasagar
(b) Raja Ram
Mohan Roy
(c) Rabindranath
Tagore
(d) Surendranath
Banerji
Ans.(a)
Q14.  The original name of Swami Dayanand Sarswati
was____
(a) Mula Shankar
(b) Abhi Shankar
(c) Gauri Shankar
(d) Daya Shankar
Ans.(a)
Q15. The
Mohemmadan Anglo-Oriental College of Aligarh was founded by__
(a) Md. Ali
Jinnah
(b) Mohammad Ali
(c) Shaukat Ali
(d) Sir Syed
Ahmed Khan
Ans. (d)

 

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?