Latest SSC jobs   »   History Quiz (Morning) for SSC CGL...

History Quiz (Morning) for SSC CGL 2016

History Quiz (Morning) for SSC CGL 2016_40.1

Q1. During the Mughal period, the copper coin was known as- 
(a) Rupee
(b) Dam
(c) Tanka
(d) Shamsi
Ans.(b)

Q2. Jaziya was reimposed during the reign of –
(a) Akbar
(b) Jahangir
(c) Aurangzeb
(d) Shahjahan
Ans.(c)

Q3. Which of the following was the birth place of Guru Nanak? 
(a) Amritsar
(b) Nabha
(c) Nankana
(d) Nander
Ans.(c)

Q4. Who among the following was killed by Shivaji? 
(a) Shaista Khan
(b) Afzal Khan
(c) Jai Singh
(d) Najib Khan
Ans.(b)

Q5. Who was the envoy of British king James I at the court of Jahangir? 
(a) William Finch
(b) Pietra Della Vella
(c) Edward Terry
(d) William Hawkins
Ans. (d)


Q6. Who led the Marathas at the third battle of Panipat? 
(a) Baji Rao II
(b) Jaswant Rao Holkar
(c) Mahadji Sindhia
(d) Sadashiva Rao Bhau
Ans.(d)


Q7. The treaty of Purandra between Shivaji and Raja Jai Singh took place in- 
(a) 1665
(b) 1664
(c) 1666
(d) 1669
Ans.(a)


Q8. Khan-i-Jahan Lodi rebelled during the reign of- 
(a) Akbar
(b) Jahangir
(c) Shahjahan
(d) Aurangzeb
Ans.(c)

Q9. The English ambassador who had attended the coronation of Shivaji with presents from East India Company at Raigarh, was- 
(a) Captain Gray
(b) Oxenden
(c) Humphery Cooke
(d) Sir Gervase Lucas
Ans.(b)

Q10. Who among the following was the first Peshwa of Shahu? 
(a) Balaji Vishwanath
(b) Baji Rao
(c) Balaji Baji Rao
(d) Madhava Rao
Ans.(a)

Q11. Who among the following Maratha Chieftains helped the Syed brothers in dethroning the emperor Farrukhsiyer?
(a) Balaji Vishwanath
(b) Baji Rao I
(c) Raghunath Rao
(d) Raja Ram
Ans.(a)

Q12. Who was the Maratha Chieftain who captured Lahore and brought Punjab under Maratha Supremacy for a short period? 
(a) Vishwas Rao
(b) Balaji Vishwanath
(c) Sadashiv Rao Bhau
(d) Raghunath Rao
Ans. (d)

Q13. Who among the following was appointed as a physician in the Mughal service? 
(a) Bernier
(b) Coreri
(c) Manuchi
(d) Tavernier
Ans.(a)

Q14. Who among the following shifted the capital of the empire from Agra to Delhi? 
(a) Akbar
(b) Jahangir
(c) Shahjahan
(d) Aurangzeb
Ans.(c)


Q15. With which medieval ruler, would you associate the statement ‘I would have lost the empire just for a handful of Millet’? 
(a) Babur
(b) Akbar
(c) Sher Shah
(d) Aurangzeb
Ans. (c)

 History Quiz (Morning) for SSC CGL 2016_50.1

History Quiz (Morning) for SSC CGL 2016_60.1

History Quiz (Morning) for SSC CGL 2016_70.1
History Quiz (Morning) for SSC CGL 2016_80.1