Latest SSC jobs   »   History Quiz for SSC CGL 2016

History Quiz for SSC CGL 2016

History Quiz for SSC CGL 2016_40.1
1. Mangal Pandey fired the first shot of the Revolt of 1857 at—
(a) Barrackpore
(b) Meerut
(c) Kanpur
(d) Jhansi
Ans. A
2. Who, among the following, was NOT associated with the Revolt of 1857 ?
(a) Maharaja Ranjit Singh
(b) Nana Sahib
(c) Begum Hazrat Mahal
(d) Khan Bahadur
Ans .A
3. One of the India’s first freedom fighters against British is—
(a) Mahatma Gandhi
(b) Kittur Rani Chennamma
(c) Rani Laxmi Bai
(d) None of these 
Ans. C
4. During India’s freedom struggle, the Sepoy Mutiny started from which one of the following places ?
(a) Agra
(b) Gwalior 
(c) Jhansi
(d) Meerut
Ans. D
5. Who is the author of the book ‘The Last Mughal : The fall of a Dynasty, Delhi, 1857’ ?
(a) John Kirkland
(b) William Dalrymple
(c) Thomas Wilson
(d) Simon Digby
Ans. B
6. The revolt of 1857 at Lucknow was led by—
(a) Begum Hazarat Mahal
(b) Tantia Tope
(c) Rani Laxmi Bai
(d) Nana Sahib
Ans .A
7. ‘India war of Independence 1857’ is written by—
(a) S.N. Sen
(b) R.C. Majumdar
(c) V.D. Savarkar
(d) S.B. Chaudhari
Ans. C
8.The birth place of Maharani Laxmi Bai, the heroine of the1857 freedom struggle is—
(a) Agra
(b) Jhansi
(c) Varanasi
(d) Vrindaban
Ans. C
9.The modern historian who called the revolt of 1857 as the ‘first war of independence’ was—
(a) R.C. Majumdar
(b) S.N. Sen
(c) V.D. Savarkar  
(d) Ashok Mehta
Ans. C
10. Which was the first National News Agency of India? 
(a) The Indian Review
(b) The Free Press of India
(c) The Associated Press of India
(d) None of the above
Ans .C
11. With reference to the ‘revolt of the year 1857’, who of the following was betrayed by a friend captured and put to death by the British? 
(a) Nana Sahib
(b) Kunwar Singh
(c) Khan Bahadur Khan
(d) Tantiya Tope
Ans .D
12.Who was the Governor General of India during the sepoy Mutiny?
(a) Lord Canning
(b) Lord Dalhousie
(c) Lord Hardings
(d) Lord Lytton
Ans. A
13.The First Governor General and Viceroy of British India was—
(a) Lord Dalhousie
(b) John Lawrence
(c) Warren Hastings
(d) Lord Canning
Ans.D

14.Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :
List-I                                 List-II
(Leaders)                      (Area under their operation)
(a) Maulavi Ahmed Shah                   1. Barrackpore
(b) Mangal Pandey                            2. Faizabad
(c) Bakht Khan                            3 .Kanpur
(d) Nana Sahib                            4. Delhi
Codes : A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 3 4 1 2
(c) 2 1 4 3
(d) 3 1 4 2
Ans. C

15.When did Queen Victoria declared the taking over of Indian Administration under British Crown ?
(a) 1 November, 1858
(b) 31 December, 1857
(c) 6 January, 1958
(d) 17 November, 1859
Ans. A
History Quiz for SSC CGL 2016_50.1
History Quiz for SSC CGL 2016_60.1