Polity Quiz (morning) for SSC CGL 2016


Q1. Which of the
following executive functions of the Council of Ministers are correctly given?
1. It formulates
the executive policy of the country
2. It
co-ordinates the policies, programs and activities of various departments
3. It has an
important role in filling up various political, judicial and ambassadorial
assignments
4. It has an
important role in the election of the President
Codes:
(a) 2, 3, 4
(b) 1, 2, 3
(c) 1, 2, 4
(d) 1, 2, 3, 4
Ans. (b)
Q2. Which of the
following powers of the Prime Minister with regard to the conduct of foreign
relations are incorrect-
1. he represents
the Country in various international Conferences
2. he receives
the diplomatic envoys of other countries
3. he always
heads the Foreign Affairs Ministry
4. he is the only
spokesman of the Government on External Affairs in the Parliament
Codes:
(a) 1, 2, 3
(b) 2, 3, 4
(c) 1, 3, 4
(d) 1, 2, 3, 4
Ans. (b)
Q3. Who has the
authority to remove the Vice President from his office before the expiry of his
term?
(a) Rajya Sabha
(b) Lok Sabha
(c) Parliament
(d) Supreme Court
Ans.(c)
Q4. The President
addresses his resignation letter to the
(a) Chief Justice
of India
(b) Speaker
(c) Vice
President
(d) Prime
Minister
Ans.(c)
Q5. The
Constitution
(a) Is silent on
the President’s re-election to the office
(b) Allows
re-election of a person to the President’s post
(c) Restricts a
person to remain President for only two terms
(d) Has been
amended to allow a person only one term as President
Ans.(b)
Q6. A resolution
for impeaching the President can be moved after at least 14 days’ notice signed
by-
(a) Not less than
50 members of the House
(b) Not less than
two-thirds of the total number of members of the House
(c) Not less than
one-fourth of the total number of members of the House
(d) At least 100
members of Lok Sabha and 50 members of Rajya Sabha
Ans.(c)
Q7. If a
resolution impeaching the President is passed, the President is considered to
have been removed-
(a) From the date
on which the resolution is passed
(b) Once the
Chief Justice of India takes out an order to the effect
(c) As soon as
the Gazette of India notifies it
(d) Once the new
incumbent is elected
Ans. (a)
Q8. The
legislative powers of the President include
I. The power to
summon or prorogue the Houses of Parliament
II. The power to
summon a joint sitting of the Houses resolve a deadlock
III. The power of
nominating 12 members to the Lok Sabha
IV. The right to
address either House at any time and to require the attendance of members for
this purpose
Codes:
(a) i, ii, iii,
iv    
(b) i, ii, iv
(c) i, ii        
(d) i, ii, iii
Ans.(c)
Q9. The executive
power is vested in the President but it actually used by him on the advice of
(a) The Prime
Minister
(b) The Council
of Ministers
(c) Parliament
(d) None of these
Ans.(b)
Q10.  Which of the following matters requires the
previous sanction of the President for introducing legislation on it?
I. A money bill
II. A bill
affecting taxation in which States are interested
III. States bills
imposing restrictions upon the freedom of trade
Codes:
(a) i, ii, iii  
(b) ii, iii
(c) i, iii 
(d) i, ii
Ans.(a)
Q11.  If the President returns a bill to the
legislature for reconsideration
(a) A re-passage
of the bill by two-thirds majority will compel him to give his assent
(b) A re-passage
of the bill by simple majority will compel him to give his assent
(c) A joint
sitting will have to be called to pass it again
(d) The
legislature must accept amendments proposed by the President
Ans.(b)
Q12.  What function is specifically prescribed by
the Constitution for the Vice-President of India?
(a)
Vice-Chancellorship of Universities
(b) No function
(c) To assist the
President in times of emergency
(d) None of the
above
Ans.(b)
Q13. When the
Vice-President acts as President he gets as emoluments of the-
(a) President
(b)
Vice-President
(c) Chairman of
Rajya Sabha
(d) President in
addition to what he gets as Chairman of Rajya Sabha
Ans.(a)
Q14.  When the Chairman of Rajya Sabha acts as President,
the duties of the Chairman are performed by
(a) Himself
(b) A newly
elected Chairman
(c) The Deputy
Chairman
(d) A member of
Rajya Sabha deputed by the Chairman
Ans.(c)
Q15. The
President may send the advice received from the Council of Ministers on a
matter back to them for reconsideration. This power can be exercised by him …
on the same matter,
(a) Once
(b) Twice
(c) Thrice
(d) Any number of
times
Ans.(a)



 

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?