Polity Quiz (Morning) for SSC CGL 2016

Q1. Which of
“the following were added to the Constitution?
I. To protect and
improve the environment and safeguard wildlife
II. Right of
workers to participate in management of industries
III. Right to
work
IV. To protect
and maintain places of historic interest
Codes:
(a) I and III         
(b) II and IV
(c) I, III and IV
(d) I, II and IV
Ans.(d)
Q2. The
enforcement of Directive Principles depends mostly on-
(a) The Courts
(b) An effective
opposition in Parliament
(c) Resources
available to the Government
(d) Public
cooperation
Ans. (c)
Q3. What is the middle unit in the three-tier Panchayati Raj system?(a) Gram Panchayat                
(b) Panchayat Samiti
(c) Zila Parishad                
(d) Union Board
Ans. (b)
Q4. A uniform
civil code has been recommended in the Directive Principles to ensure-
(a) To control
the population growth
(b) National
security
(c) National
integration
(d) Support for
weaker sections of society
Ans. (c)
Q5. Which of the
following Directive Principles of State Policy come into category of ‘liberal
principles’?
1. The State
shall endeavour to secure a uniform civil code throughout the territory of
India
2. The State
shall protect every monument or place or object of artistic or historic
interest
3. The State
shall endeavour to secure to all workers a living wage and conditions of work
ensuring a decent standard of life
4. The State
shall take steps to separate the judiciary from the executive
Codes:
(a) 1, 2, 3     
(b) 1, 3, 4     
(c) 2, 3, 4     
(d) 1, 2, 3, 4
Ans.(d)
Q6. Which of the
following are the differences between the Fundamental Rights and the Directive
Principles?
1. Fundamental
Rights are negative injunctions, while the Directive Principles are positive
instruction to the government
2. Fundamental
Rights are justiciable while the Directive Principles of State Policy are
non-justiciable
3. Fundamental
Rights enjoy constitutional basis while the Directive Principles are based on
conventions
4. In case of a
conflict between the Fundamental Rights and most Directive Principles the
former get precedence
Codes:
(a) 1 & 2  
(b) 1, 2, 3
(c) 1, 2, 4     
(d) 1, 2, 3, 4
Ans.(d)
Q7. Which one of
the following are listed as a Directive Principle in our Constitution?
1. Complete
freedom in the economic field for the interest of consumers and producers
2. Regulation of
economic system of the country so as to prevent concentration of wealth and
means of production
3. To ensure
decent standard of living and facilities of leisure for all workers
4. To protect and
improve the environment and to safeguard forests and wild life
Codes:
(a) 2 & 3  
(b) 2, 3 & 4
(c) 2 & 4  
(d) 3 & 4
Ans.(b)
Q8. What is meant
by saying that the Directive Principles of State Policy are non-justiciable?
1. In case they
are violated the matter cannot be taken to the Court
2. Courts are
debarred from consideration of Directive Principles
3. The law of the
land does not recognize their existence
4. They are
sacrosanct
Codes:
(a) 1 & 2        
(b) 1 only
(c) 1, 2 & 3          
(d) 1, 2, 3, 4
Ans.(b)
Q9. What are the
Gandhian Principles that have been incorporated in the Indian Constitution in
Part IV A?
1. Efforts to be
made for the development of weaker or backward sections of the society
2. Prohibition on
use of intoxicating liquor except for medicinal purposes
3. Organisation
of village panchayats
4. Establishment
of cottage and small scale industries in rural areas
Codes:
(a) 1, 3 and 4  
(b) 1, 2 and 3
(c) 2, 3 and 4  
(d) All the above
Ans.(d)
Q10. Which Constitutional Amendment granted a
position of primacy to all the Directive Principles over Fundamental Rights?
(a) 24th   
(b) 25th  
(c) 36th   
(d) 42nd 
Ans.(d)
Q11. If the State
enacts a law to implement a Directive Principle calling for equitable
distribution of the material resources of the community, it-
(a) Is put in the
Ninth Schedule
(b) Shall be
considered void even if, it violates the rights in Articles 14 and 19
(c) Can be struck
down by the Supreme Court on grounds of violating the Fundamental Rights
(d) Shall not be
considered void if it violates Fundamental Rights under Art. 14 and 19
Ans.(d)
Q12. Which of the
following statements is/are not indicative of the difference between
Fundamental Rights and Directive Principles?
I. Directive
Principles are aimed at promoting social welfare, while Fundamental Rights are
for protecting individuals from State encroachment
II. Fundamental
Rights are limitations on State action, while Directive Principles are positive
instructions for the Government to work towards a just socio-economic order
III. Fundamental
Rights were included in the original Constitution, but Directive Principles were
added by the first Amendment
IV. Fundamental
Rights are amendable, but Directive Principles cannot be amended
Codes:
(a) I and II          
(b) II and Ill
(c) III and IV  
(d) I, II and III
Ans.(c)
Q13. Which of the following are a Directive
Principle of State Policy?
I. Equal pay for
equal work for men and women
II. Equal right
to an adequate means of livelihood
III. Abolition of
untouchability
IV. Just and
human condition of work
Codes:
(a) I, II, III,
IV    
(b) I, II, IV
(c) I, II, Ill        
(d) Only III
Ans.(b)
Q14. If a
Panchayat is dissolved, elections are to be held within:
(a) one month         
(b) three month
(c) six month         
(d) one year
Ans. (c)
Q15. 73rd
Constitutional Amendment Act, 1993 refers to the:
(a) Generation of
gainful employment for the unemployed and the under-employed men and women in
rural area
(b) Generation of
employment for the able bodied adults who are in need and desirous of work during
the lean agricultural reason
(c) Lying the
foundation for strong and vibrant Panchayati Raj institution in the country
(d) Guarantee of
right to life, liberty and security of person equality before law and equal
protection without discrimination.
Ans.  (c)





Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?