Latest SSC jobs   »   History Quiz ( Morning) for SSC...

History Quiz ( Morning) for SSC CGL 2016

History Quiz ( Morning) for SSC CGL 2016_40.1

Q1. Who was the founder of Vedic culture?
(a) Dravid
(b) Arya
(c) Harappan
(d) None of these
Ans. (b)

Q2. Which river has not been mentioned in Rigveda?
(a) Sindhu
(b) Saraswati
(c) Narmada
(d) Tapti
Ans. (d)

Q3. The famous ‘Battle of Kings’ between Bharat and the host of ten kings was fought near the river:
(a) Sindhu
(b) Saraswati
(c) Parushni
(d) Vitasta
Ans.(c)

Q4. Which one of the following Vedic Gods depicts an association with the Sun?
(a) Ashvin
(b) Pushan
(c) Indra
(d) Brihaspati
Ans. (a)

Q5. Buddha means:
(a) The enlightened one
(b) The religious preacher
(c) The genius
(d) The powerful
Ans.(a)

Q6. Gautam Buddha attained Mahaparinirvana at-
(a) Kapilvastu
(b) Kushinagar
(c) Bodhgaya
(d) Rajgriha
Ans.(b)

Q7. The second Buddhist council was held during the region of-
(a) Ajatashatru
(b) Kanishka
(c) Kalashoka
(d) Ashoka
Ans.(c)

Q8. Who is supposed to be the future Buddha in Mahayana Buddhism?
(a) Krakuchanda
(b) Amitabha
(c) Maitreya
(d) Kanak Muni
Ans. (c) 

Q9. To whom of his following disciples did Buddha preach his last sermon?
(a) Anand
(b) Sariputra
(c) Subhadra
(d) Upali
Ans.(c)

Q10. Main element (features) of Buddhist philosophy is-
(a) Pratitya Samutpad
(b) Jiva and Ajiva
(c) Syadvada
(d) Triratna
Ans.(a)

Q11. In which language, did Mahavir Swami deliver his sermons?
(a) Sanskrit
(b) Ardha-Magadhi
(c) Vaidarbhi
(d) Suraseni
Ans.(b)

Q12. The twenty-third Jain Tirthankara was associated with-
(a) Vaishali
(b) Kausambi
(c) Varanasi
(d) Sravasti
Ans.(c)

Q13. Which one among the following Tirthankaras was according to the Svetamber tradition, a lady?
(a) Sumatinatha
(b) Shantinatha
(c) Mallinatha
(d) Arishtanemi
Ans.(c)

Q14. The teaching of Parsvanatha is collectively known as-
(a) Triratna
(b) Pancha Mahavrata
(c) Panchsila
(d) Chaturyama
Ans.(d)

Q15. The Jain Tirthankara Mahavira has been mentioned in the early Buddhist literature as-
(a) Nigantha Nataputta
(b) Vardhamana
(c) Vesaliya
(d) Videhaputta
Ans.(a)

 History Quiz ( Morning) for SSC CGL 2016_50.1
History Quiz ( Morning) for SSC CGL 2016_60.1

History Quiz ( Morning) for SSC CGL 2016_70.1
History Quiz ( Morning) for SSC CGL 2016_80.1