Science Quiz Based on NCERT for SSC CPO 2016

1 A double convex air bubble in water would behave as a-
A.Convergent lens
B.Divergent lens
C.Both as convergent and divergent lenses
D.None of them

2.Which of the following has the strongest Bleaching property?
A.Chlorine
B.Fluorine
C.Bromine
D.Iodine

3.the most abundant element in the earth’s Crust is-
A.O
B.Al
C.Si
D.Fe

4.Which of the following gases do not form part of the atmosphere?
A.Nitrogen
B.Chlorine
C.Carbon dioxide
D.Oxygen

5.Nitric acid does not react with-
A.Copper
B.Gold
C.Silver
D.Zinc

6.Oxygen is manufactured by the fractional Evaporation of 
A.Water
B.Liquid air
C.Hydrogen peroxide
D.Liquid oxygen

7.Sodium burns in air to give-
A.Sodium peroxide
B.Sodium hydroxide
C.Sodium monoxide
D.Sodium oxide and sodium nitride

8.Argon gas was discovered by-
A.William Ramsay
B.Charles
C.Cavendish
D.John Davy

9.Formaldehyde is the starting material for the manufacture of-
A.D. D. T.
B.Rayon
C.Bakelite
D.Caprolactam

10.During burnings of fuels, carbon and Hydrogen present in the fuels are-
A.Converted into carbon dioxide and Water vapour
B.Released into the atmosphere
C.Absorbed by the surroundings
D.Converted into alkanes

Answers
1. B
2. A
3. A
4. B
5. B
6. B
7. A
8. A
9. C
10.A


×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD