Active Passive for SSC CGL Tier-II 2017

Active-Passive-for-CGL-Tier-2
Dear Students, English section of CGL Tier-2 Exam is very challenging. You need to mug up all the grammar rules, and practice a lot of mock tests to score maximum marks. Today, in this English quiz we are providing questions based on Active Passive which hold a sufficient weightage of 20 questions carrying one mark for each in Tier 2. Attempt this quiz, learn important active passive rules effectively in just a needed time and prepare for the CGL Tier-2 2017. We wish you good luck for the CGL Exam.

Directions (1-15): A sentence has been given in Active/Passive voice. Out of the four alternatives suggested below, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.
Q1. It is possible to do this.
(a) It is possible to have done this
(b) This is possible to be done.
(c) It is possible to be done.
(d) It can be done.
S1. Ans.(b)
Sol. In sentences structured as Sub +HV + to +V1 + object.
Passive voice will be, Object + verb + to + be + V3 + by + Sub.

Q2. I would advise you not to get on the wrong side of your boss.
(a) It would be advised by me not to get on the wrong side of your boss.
(b) It would be my advice not to get on the wrong side of your boss.
(c) You would be advised by me not to get on the wrong side of your boss.
(d) You would be adviced by me to not get on the wrong side of your boss.
S2. Ans.(c)
Sol. If Active voice is in the form of (Sub + modal + V1 + object.)
In Passive voice, (Object + modal + be + V3 + by+ Sub.)

Q3. The traitors should be shot dead.
(a) They should have shot the traitors dead.
(b) They shot the traitors dead.
(c) They should shoot the traitors dead.
(d) They shall shoot the traitors dead.
S3. Ans.(c)
Sol. Look carefully, the sentence is already in Passive voice, we have to change it into Active voice.
When Passive voice is as Object + Modal + be + V3 + by + Sub (If present) then Active voice will be Sub. + modal + V1 + object.

Q4. This is being taught by her.
(a) She is teaching this.
(b) This will be taught by her.
(c) She can teach this.
(d) She has to teach this.
S4. Ans.(a)
Sol. Again sentence is already in Passive voice form, we have to change it into active voice form
When active voice is as Sub + Verb (First form) + ing + Object
Passive voice will be Object + Verb (H-V) + being + V3 + by Sub.

Q5. Call my neighbour immediately.
(a) Let my neighbour be called immediately
(b) My neighbour is to be called immediately.
(c) Let my neighbour called immediately.
(d) My neighbour was to be called immediately.
S5. Ans.(a)
Sol. Given sentence is imperative with object. (use acc. to the object)
Changing pattern is Let + Object + be + V3.

Q6. Who completed it?
(a) It was completed?
(b) Was it completed?
(c) By whom it was completed?
(d) By whom was it completed?
S6. Ans.(d)
Sol. In interrogative sentence beginning with How, what, why where (Wh- family)
Wh_ + H.V + Object + V (according to the tense of the sentence).
Except who and whom.
If the Interrogative sentence beginning with “Who,” change it into by whom and then follow the same pattern.

Q7. Do they sell fruits?
(a) Do fruits sold by them?
(b) Are fruits sold by them?
(c) Do fruits sell by them?
(d) Do fruits be sold by them?
S7. Ans.(b)
Sol. In interrogative sentences, other than wh. Family
Active voice – Do + Sub. + V1 + Object
Passive – H.V (acc. to the number of object) + Object + V3 + by + Sub.

Q8. I bought a new dress last month.
(a) Last month a new dress was bought by I.
(b) Last month a new dress was bought by me.
(c) Last month a new dress is bought by me.
(d) Last month a new dress had been bought by me.
S8. Ans.(b)
Sol. Active Voice – Sub + V2 + Object.
Passive Voice – Object + was/were + V3 + by + Sub.

Q9. You are requested to dismiss him.
(a) Please dismiss him.
(b) I request you to dismiss him.
(c) He requests you to dismiss him.
(d) I plead you to dismiss him.
S9. Ans.(a)
Sol. Here, Imperative sentence is already given in Passive voice. In Imperative sentences, emphasizing a request or an order, Patten is – Active Voice – (S + with/without Object)
Passive Voice – you are requested/ordered/forbidden + to + V1 + Object.

Q10. Sumit will be visiting Delhi next week.
(a) Delhi will be visited by Sumit next week.
(b) Next week Sumit will visit Delhi.
(c) Next week Sumit is going to visit Delhi.
(d) None of the option is correct.
S10. Ans.(d)
Sol. If Active Voice is in Future continuous form A.V – S + will/shall + be + V1 + ing + Object.
there will be no Passive Voice.

Q11. Sameer could be doing anything else but sleep.
(a) Anything else but sleep could be done by Sameer.
(b) Sameer could do anything else but sleep.
(c) Anything else but sleep could have been done by Sameer.
(d) None of the option is correct.
S11. Ans.(d)
Sol. If Active Voice is in Modal continuous form, viz. Sub + Modal + be + V1 + ing + Object.
there will be no Passive Voice.

Q12. The news surprised us.  
(a) We had been surprised at the news.
(b) We had being surprised by the news.
(c) We were surprised at the news.
(d) We had surprised by the news.
S12. Ans.(c)
Sol. A.V. – (Sub + V2 + Object)
P.V – (Object + was/were + V3 + by + Sub.)
Note – Certain verbs take Particular Preposition with them for ex. surprised at, engulfed in, decorated with, annoyed with somebody, annoyed at something, contain in Hence, In ‘by + Sub’, ‘by’ is being replaced by these particular prepositions.

Q13. This box contains twelve coins.
(a) Twelve coins are contained by this box.
(b) Twelve coins are contained in this box.
(c) Twelve coins have been contained by this box.
(d) Twelve coins are in this box.
S13. Ans.(b)
Sol. A.V. – Sub + V1 + Object
P.V – Object + is/are + V3 + by + Sub.
Note – Certain verbs take Particular Preposition with them for example. surprised at, engulfed in, decorated with, annoyed with somebody, annoyed at something, contain in. Hence, In ‘by + Sub’, ‘by’ is being replaced by these particular prepositions.

Q14. I have to do my homework.
(a) My homework has to be done by me.
(b) My homework to be done.
(c) My homework has been done by me.
(d) My homework has been done.
S14. Ans.(a)
Sol. Active Voice – Sub + has/have to + do + Object.
Passive Voice – Object + has/been + to + be + done + by Sub.

Q15. Citrus peel tastes bitter.
(a) Citrus peel is bitter when it is tasted.
(b) Citrus peel is bitter when tasted.
(c) Citrus peel has a bitter taste.
(d) Citrus peel is tasted bitterly.
S15. Ans.(a)
Sol. If active voice is in the format– Sub + Verb + Adjective
Passive Voice – S + H.V + Adjective + when + Pronoun (according to the Sub.) + H.V + V3
You may also like to read:

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}



   

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD