Biology Quiz For SSC Exams 2019 : 8th October

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which of the following is not true about Pteridophyta?
निम्नलिखित में से क्या पेटिडोफायटा के बारे में सही नहीं है?
(a) Dominant phase is sporophytes/प्रमुख चरण स्पॉर्फ़ाइट है
(b) Main plant body is diploid/मुख्य प्लांट बॉडी राजनयिक है
(c) Seeds are present/बीज मौजूद हैं
(d) Flowers are absent/फूल अनुपस्थित हैं
S1. Ans.(c)
Sol. Pteridophyte are vascular plants i.e., plants with xylem and phloem, that reproduce and disperse via spores. They are seedless, vascular cryptogams.
Q2. The largest dolphin species is the orca, also called as ________.
सबसे बड़ी डॉल्फ़िन प्रजाति ओर्का है, जिसे ________ भी कहा जाता है.
(a) Bottle Nose/बोटल नोज
(b) Baiji/बैजी
(c) Killer whale/किलर व्हेल
(d) Tucuxi/टूकुक्सी
S2. Ans.(c)
Sol. Orcas dolphin is also known as killer whales are the largest member of the dolphin family.
Q3. Sponges belongs to the phylum –
स्पंज, किस फाईलम से संबंधित है?
(a) Protozoa / प्रोटोजोआ
(b) Annelida / एनेलिडा
(c) Porifera / पोरिफेरा
(d) Cnidaria /निडारिया
S3. Ans.(c)
Sol. Sponges the members of the phylum Porifer ,are a basal Metazoa clade as sister of the Diploblasts.
Q4. Azolla increases soil fertility for –
एजोला किस के लिए मिट्टी की उर्वरता को बढ़ाता है?
(a) Maize cultivation/ मक्का की खेती
(b) Wheat cultivation/ गेहूँ की खेती
(c) Barley cultivation/ जौ की खेती
(d) Rice cultivation/ चावल की खेती
S4. Ans.(d)
Sol. Azolla is an efficient Nitrogen fixer. The use of Bio-fertilizers like Azolla not only increases the rice productivity but also improves the long term soil fertility.
Q5. Goitre is caused by the deficiency of _________
गॉइटर _________ की कमी के कारण होता है
(a) Zinc/जिंक
(b) Calcium/कैल्शियम
(c) Iodine/आयोडीन
(d) Chlorine/क्लोरीन
S5. Ans.(c)
Sol. Goiter or goitre is enlargement of the thyroid gland. The most common cause for goitre is IODINE deficiency.
Q6. Which organ gets affected in Weil’s disease?
वाइल रोग में कौन सा अंग प्रभावित होता है?
(a) Kidney /गुर्दा
(b) Bleeding/ ब्लीडिंग
(c) Liver/जिगर
(d) All of these/उपरोक्त सभी
S6. Ans.(d)
Sol. All of these gets affected in Weil’s disease.
Q7. Hydrophobia is caused by –
हाइड्रोफोबिया किसके कारण होता है –
(a) Bacteria/जीवाणु
(b) Fungus/कवक
(c) Virus/वाइरस
(d) Protozoan/प्रोटोजोआ
S7. Ans.(c)
Sol. Fear of water is known as hydrophobia. Such type of patients gets afraid from river, lake sea etc. Hydrophobia is the old name of Rabies which is a viral disease. Its virus affects the nervous system.
Q8. Anthophobia is fear of the following:
एंथोफोबिया __________ का डर है:
(a) Boss/मालिक
(b) Fire/आग
(c) Flowers /फूल
(d) Dogs/कुत्ते
S8. Ans.(c)
Sol. Anthophobia is an abnormal and persistent fear of flowers. The term comes from the Greek roots Anthos means flower and Phobos means fear.
Q9. Blood group AB has –
ब्लड ग्रुप AB में ______ होता है
(a) No antigen/ कोई एंटीजन नहीं
(b) No antibody/ कोई एंटीबॉडी नहीं
(c) Neither antigen nor antibody/ न तो एंटीजन और न ही एंटीबॉडी
(d) Both antigen and antibody/ एंटीजन और एंटीबॉडी दोनों
S9. Ans.(b)
Sol. Group AB has both A and B antigens on red cells (but neither A nor B antibody in the plasma).
Q10. Which Vitamins are those, if taken in excess can be dangerous as they are stored in the body?
वह कौन से विटामिन हैं, जिन्हें यदि अधिक मात्रा में ले लिया जाए तो वह शरीर में संग्रहित हो जाते हैं और खतरनाक हो सकते हैं?
(a) B Complex/ B कॉम्पलेक्स
(b) E and C/ E और C
(c) B and C/ B और C
(d) A and D/ A और D
S10. Ans.(d)
Sol. In large amounts certain vitamins can be toxic, leading to a condition called vitamin toxicity or vitamin poisoning. Excess vitamin D accumulates in the liver and can cause bone calcification, headaches, weakness, nausea, vomiting, constipation, kidney stones and frequent thirst and urination. Accumulation of Vitamin A causes Toxicity in vitamin A is known as hypervitaminosis A.

 


                           Crack SSC CGL 2019 Exam
SSC CGL 2019 | English | Peculiar English | Idiom And Phrases | 7 October 2019

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD