Access to All SSC Exams Courses Grab Now
Home Science Biology Quiz For SSC Exams 2019 : 1st October

Biology Quiz For SSC Exams 2019 : 1st October

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. RBCs are formed in the ____________ in the adults.
वयस्कों में RBC का गठन ____________ में होता है
(a) Blue bone marrow/ नीली अस्थि मज्जा
(b) Red bone marrow/ लाल अस्थि मज्जा
(c) White bone marrow/ सफेद अस्थि मज्जा
(d) Black bone marrow/ काली अस्थि मज्जा
S1.Ans.(b)
Sol. Red blood cell (RBC) production (erythropoiesis) takes place in the red bone marrow in adults.
Q2.The later (second) formed primary xylem elements are called _____________.
पश्चात् (दूसरे) गठित प्राथमिक जाइलम तत्वों को _____________ कहा जाता है।
(a) Protoxylem / प्रोटोजाइलम
(b) Metaxylem/ मेटाजाइलम
(c) Xylem parenchyma/ जाइलम पैरेन्काइमा
(d) Xylem fibres/ जाइलम फाइबर
S2.Ans.(b)
Sol. The later formed primary xylem elements are called Metaxylem.
Q3. Which of the following does not hold true for Animal belonging to Phylum Chordate?
निम्नलिखित में से क्या फाइलम कोर्डेट से संबंधित पशु के लिए सही नहीं है?
(a) Notochord present/ नोटकॉर्ड उपस्थित
(b) Pharynx perforated by gill slits./ गिल स्लिट्स द्वारा छिद्रित ग्रसनी
(c) Heart is dorsal (if present) /हृदय पृष्ठीय है (अगर मौजूद है)
(d) A post-anal part (tail) is present/ एक पश्च-गुदा भाग (पूंछ) मौजूद है
S3.Ans.(c)
Sol. The Phylum Chordata is made up of the most evolved animals. The characteristics of chordates include bilateral symmetry, a segmented body, a ventral heart. They does not have dorsal heart.
Q4.Animals in which the cells are arranged in two embryonic layers are called ________.
जिन जानवरों में कोशिकाओं को दो भ्रूणीय परतों में व्यवस्थित किया जाता है, उन्हें ________ कहा जाता है।
(a) Diploblastic / डिप्लोब्लासटिक
(b) Extoderm/ बाह्य त्वक स्तर
(c) Tripoblastic/ ट्रिपलोब्लास्टिक
(d) Endoderm/ एण्डोडर्म
S4.Ans.(a)
Sol. Diploblastic cells are having a body derived from only two embryonic cell layers (ectoderm and endoderm, but no mesoderm), as in sponges and coelenterates.
Q5. ___________ being a higher category, is the assemblage of families which exhibit a few similar characters.
___________ एक उच्च श्रेणी है, परिवारों का जमावड़ा है जो कुछ समान चरित्रों को प्रदर्शित करते हैं
(a) Order/आर्डर
(b) Species/ जाति
(c) Genus / जीन्स
(d) Class /वर्ग
S5. Ans.(a)
Sol. Order being a higher category, is the assemblage of families which exhibit a few similar characters
Q6. Sexual reproduction in Algae that takes place through fusion of two dissimilar size gametes is called?
शैवाल में यौन प्रजनन जो दो भिन्न आकार के युग्मकों के संलयन के माध्यम से होता है उसे क्या कहा जाता है?
(a) Zoospores/ अलैंगिक चलबीजाणु
(b) Anisogamous/ असमयुग्मकी
(c) Isogamous / समयुग्मकी
(d) Oogamous/ ओऑगॅमॅस
S6. Ans.(b)
Sol. Anisogamy (also called heterogamy) is the form of sexual reproduction that involves the union or fusion of two gametes, which differ in size and/or form. Sexual reproduction in Algae that takes place through fusion of two dissimilar size gametes is called Anisogamous.
Q7.Through photosynthesis at least a half of the total carbon dioxide fixation on earth is carried out by?
प्रकाश संश्लेषण के माध्यम से पृथ्वी पर कुल कार्बन डाइऑक्साइड निर्धारण का कम से कम आधा हिस्सा किस के द्वारा होता है?
(a) Pteridophytes/ टेरिडोफाइट
(b) Bryophytes/ ब्रायोफाइट्स
(c) Algae / शैवाल
(d)Gymnosperms/ जिम्नोस्पर्म
S7. Ans.(c)
Sol. Algae are the most important photosynthesizing organisms on earth. At least half of the total carbon dioxide fixation on earth is carried out by algae through photosynthesis.
Q8. Locust, Butterfly, Scorpion and Prawn are all examples of which Phylum?
टिड्डे, तितली, बिच्छू और झींगा, ये सभी किस फाइलम के उदाहरण हैं?
(a) Annelida/ ऐनेलिडा
(b) Chordata/ कोर्डेटा
(c) Arthropoda / आर्थ्रोपोड़ा
(d)Platyhelminthes/ प्लेटीहेल्मिन्थीज
S8. Ans.(c)
Sol. An Arthropoda is an invertebrate animal having an exoskeleton(external skeleton), a segmented body, and paired jointed appendages. Locust, Butterfly, Scorpion and Prawn are all examples of Arthropoda phylum.
Q9. Among plants, three different genera Solanum, Petunia and Datura are placed in which family?
पौधों में, तीन अलग-अलग जेनेरा सोलनम, पेटुनिया और धतूरा किस वर्ग में रखे गए हैं?
(a) Cancidae/ कान्सिडे
(b) Solanaceae/ सोलेनेसी
(c) Felis /फेलिस
(d) Felidae/ फेलिडे
S9.Ans.(b)
Sol. Among plants, three different genera Solanum, Petunia and Datura are placed in Solanaceae family.
Q10. BCG vaccination is to be given to a new-born child –
BCG का टीका एक नवजात शिशु को कब दिया जाता है?
(a) immediately after birth /जन्म के तुरंत बाद
(b) within 48 hours /48 घंटों के भीतर
(c) within seven days /सात दिनों के भीतर
(d) within six months /छह महीने के भीतर
S10. Ans.(b)
Sol. Newborns are vaccinated within 48 hours of birth with 0.05 ml and 0.1 ml of freeze dried BCG vaccine procured from Guindy Madras manufactured using Copenhagen 1331 strain containing 0.69 million culturable particles/0.1 ml. BCG vaccine is a live bacterial vaccine given for protection against tuberculosis.

You may also like to read:
Click here for more science notes

About Course:

Prepare for all SSC exams like  SSC CGL,CHSL,CPO,Stenographer,MTS,Selection post and GD Constable etc from India’s Best Teaching Educators!

About SSC ka Maha Pack:
SSC ka Maha Pack is a full-fledged course which incorporates all the essentials like Live online classes, Test series, Video courses, eBooks & countless unprecedented features that will help you excel in all the upcoming Teaching exams like  SSC CGL,CHSL,CPO,Stenographer,MTS,Selection post and GD Constable etc

Includes:
You get access to:

  • 200+ Hours of Live Classes
  • 300+ Recorded Videos
  • 500+ Total Tests
  • 100+ Ebooks 
  • Teacher's Class Notes/Slides.   


Course Language
Classes: Hindi and English (Bilingual)
Study Material: English and Hindi
Tests: English and Hindi

Validity: 1 Month

Offer available for ADDA247 APP. Download the APP Now.

SSC Test Pack Online Test Series
  1. 1400+ Tests
  2. Detailed Solutions and Analysis
  3. Content by Expert Faculties
Validity
  1. 14 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
699 49/month
BUY NOW
 


RRB NTPC 2019 Exam | Science | कोशिका (Cell) (Part 1):-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD